Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
O minevanju (4139 bralcev)
Sreda, 1. 11. 2006
Berta Pappenheim



Klikni za veliko sliko:
V tokratni prvonovembrski oddaji prebiramo Freudov spis O minevanju v lastnem prevodu, govorimo pa tudi o čustvovanju, ki te dni preveva svetovno krščansko občestvo; o žalovanju in melanholiji.
V rubriki Kuharski in psihoanalitski nasveti pa pripravljamo Martinovo raco z vsem, kar sodi zraven. Kliknite za recept!
Fani, Berta,

na pomoč!
Zagledal sem se v ljubko deklico in menim, da mi gre pri njej kar dobro. Pogosto hodiva v kino in na sprehode po mestu, enkrat sva se celo že držala za roke. Mislim, da sem tudi jaz njej všeč in najbrž se bliža trenutek, ko jo bom lahko poljubil. Imam pa problem. Pred časom sva se pogovarjala o kulinaričnih spretnostih enega in drugega in – osel kronani – zatrdil sem ji, da se v kuhinji odlično znajdem. Zasanjano me je pogledala in vprašala, če ji bom kdaj kaj skuhal, jaz pa sem ji samovšečno obljubil, da ji za bližajoči se praznik pripravim pravo pravcato pečeno raco – z vsem kar sodi zraven. Ne bi se rad osmešil, še manj pa mi je všeč možnost, da bi ji svojo laž priznal ... Pomagajta mi s pravim receptom, oddolžil se vama bom!
Lepo vaju pozdravlja zvesti poslušalec – Martin.

-------------------------------------------------------------------------------
Hmm ... Martinovo, ki je skupaj z dnevom mrtvih praznik prav po meri Slovencev, res ni pravi čas za razdiranje komaj nastalih nežnih vezi, zato sva se ti odločili pomagati. Naj pa te vseeno malce okarava in ti za naprej svetujeva 100% poštenost, še zlasti do tvoje mične gospodične, saj te bodo naslednje laži dražje stale. Na tem mestu se namreč zavezujeva, da ti bova 'držali štango' samo enkrat – nocoj. Vzemi papir in pisalo in dobro poslušaj.

Najverjetneje boš kupil zamrznjeno raco, saj se sveža kar malo težko dobi. Za dva lačna je dovolj že majhna račka – naj ima približno kilogram in pol ali malce več. Dan pred velikim obedom jo iz skrinje prestavi v hladilnik, da se počasi odtali. Ko se boš na Martinovo spravil k stvari, najprej prižgi pečico na 180 stopinj. Med čakanjem, da se segreje, vzemi raco in jo najprej temeljito očisti – izpuli ji vsako peresce, ki je ostalo za površnimi mesarji, na perutničkah ji odreži tretji delček, se pravi, tisto, kar sledi zadnjemu pregibu, prav tako ji odreži vso odvečno kožo in maščobo, še zlasti tisti trikotni del okrog račje zadnje plati. Ko boš vse to postoril, jo splakni pod hladno vodo in osuši s čisto kuhinjsko krpo. V roke si vtri mešanico soli in majarona in jo temeljito pretipaj zunaj in znotraj. Nato olupi dve jabolki in ju potisni v raco. Tako pripravljeno postavi v pekač, v ponvi pa dobro segrej kakšen deciliter sončničnega olja in ga polij po raci, da bo zacvrčalo. Postavi jo v pečico. Če je raca tehtala kilo in pol, jo peci najprej pol ure na eni strani, nato jo vzemi iz pečice, malo polij s sokom, ki se nabira v pekaču in jo obrni. Če se ti zdi, da je sok premasten, ga malo odlij in raco polij z malo vode. Peci še pol ure, nato raco spet obrni in pečico nastavi na dobrih 200 stopinj. Zdaj rabi na vsaki strani še 20 minut – skupaj torej uro in 40 minut. Med pečenjem raco vsake toliko polij bodisi z lastnim sokom ali pa, če je tega premalo, kar z vodo, da bo sočna. Če nisi prepričan, da je raca že pečena, malo zareži pri bedru, pa ti bo hitro vse jasno.
Kot prilogo priporočava rdeče zelje in mlince. Z zeljem se začni ukvarjati, ko daš raco v pečico. Odstrani zunanje liste, prepolovi zeljno glavo in izreži stržen, nato zelje naribaj. Zraven naribaj še eno jabolko in vse skupaj čisto malo pokisaj, da bo ohranilo lepo barvo. V ponev daj malo olivnega olja, popraži čebulo in dodaj naribano zelje in jabolko. Nato naj se počasi duši na majhnem ognju. Vmes po potrebi zalivaj z vodo, začini pa s soljo, poprom, cimetom, kumino in z malce sladkorja. Če želiš, da zelje plava v omaki, na koncu malce pomokaj in zalij z vodo – midve tega sicer ne počneva.
In mlinci? Nič, kratek čas jih kuhaj v slanem kropu, natančneje gotovo piše na embalaži. Ko je vse gotovo in raca razrezana in na krožnikih, daj mlince v pekač in jih zmešaj s sokom, ki je ostal od race, tako bodo veliko boljši.
Tako, to je vse. Če ti kaj ni uspelo zapisati, odklikaj na www.radiostudent.si in poišči podstran z najino oddajo, tam je objavljen celoten recept. Prepričani sva, da ti bo uspelo osrečiti izvoljenko, te pa še enkrat opozarjava, da boš morebitno nadaljnje neutemeljeno hvalisanje moral plačevati kar sam, zato le previdno!
Pa dober tek.


Komentarji
komentiraj >>

Re: O minevanju
primoz [02/11/2006]

Ej kdo je ta špikerka, ful mi ma hudo sexy glas!
odgovori >>

    Re: O minevanju
    Berta Pappenheim [02/11/2006]
    ime ji je Tjaša in je stalna sodelavka pri Antropologiji vsega
    odgovori >>

      Re: O minevanju
      Primoz [03/11/2006]
      I woul like to meet her :)
      odgovori >>