Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 12.11.2006, ob 14h: Pesmi o vinu in terensko snemanje (2532 bralcev)
Nedelja, 12. 11. 2006
davidOkoli Martinovega si tudi v oddaji Cigule migule ne moremo pomagati, da se ne bi vedno znova ob tej priložnosti posvečali vinu in ljudskim pesmim povezanim z njim. Tokrat pa bomo poleg o pesmih o vinu povedali tudi nekaj besed o terenskem raziskovanju in snemanju ljudske glasbe ter poslušali zanimiv posnetek ...
* Okoli Martinovega si tudi v oddaji Cigule migule ne moremo pomagati, da se ne bi vedno znova ob tej priložnosti posvečali vinu in ljudskim pesmim, povezanim z njim. Tokrat pa bomo poleg pesmi o vinu povedali tudi nekaj besed o terenskem raziskovanju in snemanju ljudske glasbe.

Na terenu je precej težko od pevcev in pevk dobiti tiste pesmi ali informacije, ki nas posebej zanimajo. Ljudje namreč radi pripovedujejo svoje stvari, ki niso nujno povezane z našo temo. Po drugi strani pa lahko na ta način zvemo še marsikaj, česar nismo pričakovali in vedeli, da obstaja. Pri snemanju pesmi na terenu je težko posneti čiste posnetke in cele pesmi, saj pevci med njimi radi govorijo, razlagajo pomene pesmi ali pa se ustavljajo, tudi sami sebe cenzurirajo.

V današnjem posnetku bomo poslušali informatorki in pevki, mati in hči iz okolice Luč ob Savinji, kateri sem avtor oddaje spraševal tudi o pesmih o vinu. Slišali bomo dve pesmi, Prvi glaž vinca rumeni, to me srčno veseli in Lepše rožce ni na svet, ko je ta vinska trta ter na tretjem mestu opis in ponazoritev poteka pesmi in pevsko-pivske igre Ajnzerji, cvajerji, ki jih pevki zapojeta, z vmesnim pojasnjevanjem. Poleg tega pa bomo med samimi pesmimi slišali tudi pripovedovanje, pri čemer pevki komentirata neprimernost nekaterih pesmi o vinu, se čudita, zakaj so ljudje k vsaki pesmi »pritaknili« – to je zraven vključili – Jezusa, potem o številčnosti pivskih pesmi in še marsikaj. Gre v bistvu za neprekinjen in needitiran kos posnetka iz terenskega snemanja, opravljenega meseca novembra, leta 2000.

pripravil David Verbuč


Komentarji
komentiraj >>