Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Visoko leteči OFF! (3734 bralcev)
Petek, 17. 11. 2006
Boris V.

... Jutranji protest pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ...

... Janković tudi de facto šef Ljubljane ...

... Sudan pristal na skupno operacijo Afriške Unije in Združenih narodov ...

... Jedrsko sodelovanje med ZDA in Indijo ...

... Tudi Nizozemci baje mučili Iračane ...

Vsi poznamo izraz: »Imejte se radi!« Vendar ima lahko javno izražanje ljubezni tudi finančne posledice za udeležence. Ameriški par, Carl Persing in Dawn Sewell, sta bila zaradi tega celo aretirana. Par je letel iz Kalifornije v Severno Karolino z letalom ameriške letalske družbe Southwest Airlines, na očitno dolgočasnem letu pa sta se začela kratkočasiti s poljubljanjem.

Par je pristal na sodišču, obtožnica pa pravi, da sta si obtožena najprej začela izmenjavati poljube, moški pa je nato spustil glavo pod trebuh svoje partnerke, ki se je med tem glasno smejala. To naj bi motilo druge potnike, na prošnjo stevarda, naj prenehata, pa mu je tip zagrozil s hudimi posledicami. Če bi letel v Slovenijo, bi moral biti par za svoje dejanje celo nagrajen in s strani države stimuliran, saj bi se njuno početje lahko morebiti končalo celo s spočetjem, kar je za slovensko oblast, ki dviga vik in krik glede rodnosti, vsekakor pozitivno.

Berete visoko leteč novorojeni OFF Program Radia Študent!

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je objavilo javni razpis za imenovanje dobrodelnih organizacij za razdeljevanje hrane za obdobje 2007-2008. Predmet razpisa je imenovanje dobrodelnih organizacij, ki bodo v omenjenem obdobju razdeljevale hrano najbolj ogroženim osebam v Sloveniji. Na javni razpis se lahko prijavijo pravne osebe, ki imajo status humanitarne organizacije, vzpostavljeno mrežo za razdeljevanje hrane na lokalni ravni, ustrezne prostore in prostovoljce za razdeljevanje paketov, blaga in obrokov ter transport.

Humanost ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa se pokaže v pravi luči, ko pogledamo strategijo za dvig rodnosti, ki jo je predstavil minister Janez Drobnič. Če vemo, da so temeljna vodila strategije »življenje, družina in otroci«, ne čudi, da predlog predvideva plačljivost splava. Država bi tako krila stroške splava samo v primeru, če je ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice. Prav proti tej novi ideji omejevanja že ustaljenih pravic je protestirala skupina, ki je vhod Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve polepila s plakati, ki so izražali nasprotovanje omenjenim ukrepom. Več nam je povedala udeleženka protesta, Lucija:

///////////////////////////////////////////////////////////

Današnji dan je dan D za Ljubljano. V Mestni hiši je bila dopoldne izvedena primopredaja županskih poslov novemu šefu prestolnice Zoranu Jankoviću. Ob predaji je zdaj že bivša županja Danica Simšič, ki ostaja mestna svetnica Socialnih Demokratov dejala, da verjame, da bo Janković vodil mesto v dobrobit vseh in da bo Ljubljana še naprej socialno občutljivo mesto. To bo verjetno precej težko izvedljivo, saj je bil glavni Jankovićev predvolilni slogan, da bo vodil mesto kot podjetje. Podjetja pa, kot vemo, niso najbolj socialno občutljivi subjekti.

Slovenijo je obiskal kosovski premier Agim Ceku. Srečal se bo z iraškimi veterani, torej z Janšo in Ruplom ter še z ministrom za gospodarstvo Vizjakom, klepetali pa bodo o tržnem gospodarstvu na Kosovu. Zanimivo je, da so slovenske oblasti Cekuja, nekdanjega poveljnika Kosovskega zaščitnega korpusa in enega od voditeljev tako imenovane Osvobodilne vojske Kosova, aretirale oktobra 2003 na letališču Brnik in ga dan kasneje izpustile, kljub takrat veljavni mednarodni tiralici, ki jo je Interpol umaknil šele štiriindvajsetega marca 2004.

Ameriški senat je potrdil sporazum o jedrskem sodelovanju z Indijo na področju civilne jedrske energije. Sporazum je podprlo petinosemdeset senatorjev, proti jih je bilo dvanajst. V skladu s sporazumom bodo ZDA Indiji, ki mimogrede ni podpisnica sporazuma o neširjenju jedrskega orožja, dobavljala tako jedrsko tehnologijo kot gorivo. Indija se je v zameno zavezala, da bo ločila svoj vojaški in civilni jedrski program. Iran, ki cel čas trdi, da je njegov jedrski program izključno civilni, pa še naprej ostaja pod pritiskom tako ZDA kot Evropske unije. Več o dogodkih v ZDA nam je povedala naša redna poročevalka Lidija Poljaček:

///////////////////////////////////////////////////////////

Pod pritiski pa je morda le klonil Sudan, saj je sudanska vlada privolila v tako imenovano hibridno mirovno operacijo v Darfurju, v kateri bi sodelovali pripadniki tako Afriške unije kot Združenih narodov. Mešana misija naj bi bila pretežno afriška, poveljstvo pa bi bilo v rokah ZN-a. Udeleženci pogovorov med sudansko vlado, predstavniki ZN, Evropske unije, Arabske Lige, Afriške unije in držav članic Varnostnega sveta ZN so poudarili, da morajo vse strani v Darfurju nemudoma prekiniti s sovražnostmi, sudanska vlada in uporniki, ki še niso podpisali mirovnega sporazuma pa naj se čimprej sestanejo. Ali bo to končalo nasilje v Darfurju, bomo šele videli.

Za svoje nasilje pa bo, kot ste že slišali, kaznovan ameriški vojak, ki je posilil in umoril štirinajstletno iraško deklico ter pokončal še njeno družino. Da bi se izognil smrtni kazni, je triindvajsetletni James Baker priznal krivdo za umor, posilstvo, oviranje pravice, kršenje ukazov, požig in vlom. Prav tako je pristal na to, da bo pričal proti ostalim vojakom, ki so sodelovali pri zločinu. En kaznovan vojak pa niti približno ne zadostuje in je proces verjetno bolj namenjen umivanju rok ameriške administracije kot kaznovanju zločincev.

Iračanom dobro znane ameriške metode zasliševanja pa naj bi uporabljali tudi Nizozemci. Uslužbenci nizozemske vojaške obveščevalne službe naj bi med zaslišanji leta 2003 zlorabili več deset iraških zapornikov. Mučili naj bi jih tako, da so jih polivali z vodo, da niso zaspali ter jih izpostavljali nadležnim zvokom in močni svetlobi. Predstavnik nizozemskega obrambnega ministrstva je že dejal, da so se zgodile stvari, ki niso bile v skladu z navodili, vendar, če je cela vojna ilegalna, je v bistvu vseeno, ali je bilo res storjeno kaj v nasprotju z navodili. Domnevna mučenja so se zgodila v iraški provinci Mutana, kjer je bilo do lani nameščenih 1400 nizozemskih vojakov, zdaj jih je še petnajst.


Komentarji
komentiraj >>