Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sobota, 23. 12. ´06 ob 10.00 (ponovitev 30. 12. ´06 ob 10.00) TCHEKA: Nu Monda (Lusaafrica/ Harmonia Mundi, 2006) (2092 bralcev)
Sobota, 23. 12. 2006
zoranpTcheka: Nu Monda

Tcheka bi lahko bil samo še eden izmed delujočih ali prihajajočih glasbenikov z Zelenortskih otokov. V zadnjih letih smo jih spozna(va)li za geografsko in po populaciji tako majhno področje presenetljivo veliko. Tamkajšnja glasbeniška enklava je očitno zelo močna, vitalna in prodorna, enako kvalitetno domačim protagonistom pa se je zasidrala že tudi v diaspori, predvsem na Portugalskem, Franciji in v ZDA (npr. Sara Tavares, Tito Paris in Lura). A glavno dogajanje je še vedno na otokih; še posebej, kadar ne gre samo za všečno reproduciranje tipično sladko grenke »morne«, kateri mednarodni standard je zapečatila Cesaria Evora, ampak za zares sveže pristope in avtorske ideje. (več!) ...
Ob tem se seveda ves čas špekulira tudi o tem, kdo bo na mednarodnem prizorišču vsaj nasledil, če že ne dosegel in presegel Cesarijin položaj, ugled in uspeh. Med pevkami mnogi kot takšno že vidijo Luro, ob mednarodno nikoli zares uveljavljenem Bau pa je med moškimi protagonisti dolga leta veljal za prvo ime in Cesarijinega naslednika Teofilo Chantre, sicer njen dolgoletni sodelavec in pisec mnogih pesmi, ki jih je ali jih še izvaja. A vse kaže, da ga bo, še preden bo zares »konzumiral« to svojo nasledstveno pozicijo, v mednarodni javnosti izpodrinil mladec, ki je prav tako kot Chantre pevec, kitarist in izrazit avtor pesmi: Tcheka, zagotovo odkritje letošnjega leta na lusofonskem in sploh afriškem glasbenem področju.


Komentarji
komentiraj >>