Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
populacijski in orožarski off (3732 bralcev)
Sreda, 27. 12. 2006
Boris V.populacija in atomske bombe
... V Darfurju možnost za spremembe ...

... Varnostni svet neenoten glede Somalije ...

... Nigerija žaluje za mrtvimi v eksploziji naftovoda ...

... Bush žaluje za bivšim ameriškim predsednikom Fordom ...

... Američani bodo poslali še več vojakov v Irak ...

NAPOVEDNIK

Svetovna populacija se nezadržno veča, obstajajo pa kraji na planetu, kjer je demografski trend ravno nasproten. Med te kraje vsekakor spada Evropa, a ni osamljena. Družbo ji namreč dela Japonska. Do leta 2055 naj bi se število prebivalcev v deželi vzhajajočega sonca zmanjšalo za trideset odstotkov, torej s sedanjih stosedemindvajset na borih devetdeset milijonov. Z upadanjem števila prebivalcev pa se bo povečeval delež starejših ljudi. Tako se bo število le-teh do leta 2055 podvojilo na malce več kot štirideset odstotkov.

Pa dajmo tako visok delež starčkov in hkrati zmanjšanje števila vseh Japoncev v nek širši geopolitični kontekst. Ob bizarni nuklearni Severni Koreji v bližini, nuklearni Kitajski, večni sovražnici in lastnemu angažmaju v Iraku, se nam kot edina prava možnost za varnost Japonske na pladnju ponuja: atomska bomba! Naj še drugi uživajo v lepoti oblakca!


OFF PROGRAM

Stvari se bodo morda končno spremenile v Darfurju. Sudanski predsednik Omar al Bašir je namreč generalnemu sekretarju Združenih narodov Kofiju Annanu sporočil, da je Sudan pripravljen takoj uresničiti dva zadnja dogovora o načrtu ZN-a za okrepitev misije Afriške unije v Darfurju. Al Bašir se strinja z namestitvijo mešanih enot Afriške unije ter ZN-a, še vedno pa nasprotuje namestitvi večjega števila enot Združenih narodov. Prva stopnja načrta predvideva napotitev vojaških častnikov, policistov in drugega mednarodnega osebja v pomoč enotam Afriške unije, druga stopnja pa namestitev nekaj sto vojakov in policistov skupaj z letalsko in logistično pomočjo. Zadnjo stopnjo pa predstavlja omenjena namestitev mešanih enot.

Na slabše, vsaj za pripadnike Zveze islamskih sodišč, pa gre v Somaliji, kjer se nadaljujejo spopadi med silami somalijskih islamistov in vojsko somalijske prehodne vlade, ki jo podpira Etiopija. Ta je s svojo vojsko vdrla v Somalijo, s svojimi letali pa je že bombardirala mednarodno letališče v somalijski prestolnici Mogadišu, kamor se zaradi povečanega pritiska zateka vse več pripadnikov islamskih sodišč. Kljub spopadom, vedno večji nevarnosti za civiliste in tudi opozorilom posebnega predstavnika generalnega sekretarja Združenih narodov za Somalijo Francoisa Falla, da je položaj vse slabši, pa se Varnostni svet ni mogel poenotiti glede poziva k prekinitvi ognja.

Nigerija žaluje za 265 mrtvimi zaradi torkove eksplozije naftovoda. Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo (izg. Obasandžo?) je izjavil, da je bil šokiran in ožaloščen zaradi vandalizacije. Stotine ljudi v predmestju Lagosa je kradlo nafto iz cevi, ki so jih preluknjali tatovi, ko je prišlo do eksplozije. Trajalo je več ur, da so pogasili ogenj, ki je mnoga trupla sežgal do nerazpoznavnosti. Ni čudno, da se mnogi Nigerijci odločajo za krajo nafte iz poškodovanih cevi, saj je kanister ukradene nafte na črnem trgu vreden pol mesečne plače revnejšega Nigerijca.

Žaluje tudi Bush. Vendar ne zaradi tisočev in tisočev mrtvih Iračanov, pač pa zaradi smrti nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda. Ta je v torek umrl na družinskem ranču, kar naj bi Busha globoko užalostilo, Forda pa je še označil za velikega Američana, ki je mnogo let posvetil služenju svoji domovini. Pa ne le svoji domovini, pač pa predvsem republikanski stranki. Na položaj predsednika je prišel precej slučajno, saj je na tem položaju nadomestil Nixona po aferi Watergate. Bil je tudi edini neizvoljeni predsednik, po prisegi pa je Nixona takoj pomilostil. Na naslednjih volitvah je izgubil proti Jimmyu Carterju, ki zdaj po svetu »glumi« mirovnika.

Zaradi ukaza novega ameriškega obrambnega ministra Gatesa o napotitvi 3300 vojakov v Kuvajt v začetku prihodnjega leta, pa bodo zagotovo žalovali Iračani. Te enote bodo kasneje nameščene v Iraku, njihova napotitev pa bi lahko sodila v okvir kratkoročne okrepitve ameriških sil v tej državi. Nasprotovanje - in sicer popolno - tej odločitvi je že izrazil vpliven senator Joseph Biden. Sveži vojaki naj bi v Iraku nadomestili marince, v Iraku pa imajo Združene države nameščenih že stoštiriintrideset tisoč vojakov. Naj omenimo, da je bilo samo decembra ubitih devetdeset Američanov, kar je praznični mesec spremenilo v drugi najbolj krvav mesec za okupatorje.

Poglejmo še v domače kraje. Ustavno sodišče je pritrdilo večini pobud za presojo določb zakonov in podzakonskih predpisov, ki urejajo plače sodnikov, državnih tožilcev in državnih pravobranilcev. Tako se bodo do odprave neustavnosti plače vseh funkcionarjev, razen funkcionarjev lokalnih skupnosti, izplačevale po predpisih, ki so veljali do 1. marca, ko je bila uveljavljena plačna reforma. Plačno reformo so spodbijali sodnik Aleš Zalar, ki so se mu pridružili še mnogi drugi sodniki, državni tožilec Hinko Jenull in drugi državni tožilci ter državna pravobranilka Branka Cizel Varšek in drugi državni pravobranilci.

Zveza združenj borcev in udeležencev narodnoosvobodilnega boja se pod vodstvom območnega kamniškega združenja in občine Kamnik danes spominja vodje ameriške vojaške misije v času druge svetovne vojne na ozemlju Slovenije, kapetana Charlesa Fischerja. Ta je umrl 26. decembra 1944, ko je nemška vojska vdrla na partizansko osvobojeno ozemlje v Zgornji tuhinjski dolini. Na spominski svečanosti bo med drugim tudi delegacija Veleposlaništva Združenih držav Amerike. Več o dogodku nam je povedal Tone Poljšak iz Zveze borcev:

//////////////////////////////////////////////////////////

Iz Iraka se nam je zopet javil Erik:

//////////////////////////////////////////////////////////

ODPOVED: OFF Program je tokrat zakrivil Boris. Sledi N-


Komentarji
komentiraj >>