Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Anti-veleposestniški OFF Program! (3628 bralcev)
Petek, 29. 12. 2006
Boris V.Popaj?


... Bush pravi, da potrebujejo za novo strategijo glede Iraka še malo več časa ...

... Sadam naj bi živel do konca januarja ...

... Grčija nasprotuje preimenovanju letališča v Skopju ...

... Tudi Avstralija razmišlja o jedrski energiji ...
OFF NAPOVEDNIK

Pravica je vselej subjektivna stvar. Kar pomeni, da je izvrševanje pravice odvisno od subjekta. In če je ta subjekt indijski veleposestnik, je dojemanje pravice toliko bolj perverzno. Neka indijska družina, članica nižje kaste, je zapustila vas v indijski revni državi Bihar, ker so ji grozili z napadi. Ker niso imeli nič za pojest, je oče svojo hčerko Khushboo (izg. Kušbu) poslal nabrati malo zelenjave z bližnje kmetije. Deklica je izpulila nekaj listov špinače, pri tem pa so jo tudi ujeli in lastnik kmetije je v skladu z načelom dobrega gospodarjenja vzel v roke srp in 'poredni' deklici odrezal vse prste na desni roki.

Če ste tudi vi naivno preživeli rano mladost v prepričanju, da špinača jača in da je po takšnem obroku Popaj vaše drugo ime, je omenjena izkušnja indijske deklice očiten znak vaše zmote. Vendar nas v deželi, ki še vedno funkcionira po principu predestiniranja človekove usode, govorimo seveda o kastnem sistemu, to ne more čuditi. A če mislite, da je kastni sistem omejen na Indijo in da v Evropski uniji za kaj takega ni prostora, pomislite na Rome. Pa srečno 2007!

Berete veleposestnike obešajoči OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Novih sprenevedanj so deležni prebivalci Združenih držav Amerike in z njimi posledično ves svet. Ameriški predsednik Georg Bush je dejal, da so dosegli napredek pri oblikovanju nove iraške strategije, vendar pa zanjo potrebujejo še malce več časa. Po porazu republikancev na zadnjih kongresnih volitvah so se v administraciji Bele hiše odločili napovedati spremembe strategije glede Iraka. Tako so nov načrt napovedovali za čas božičnih praznikov, zdaj pa so celo stvar že premaknili v novo leto. Še vedno pa se ne ve, ali bodo Američani v Irak poslali dodatne enote, ali pa se bodo odločili za postopen umik.

Ve pa se, da so Huseinu šteti dnevi. Zdaj je le še vprašanje časa. Tako se napoveduje, da bo Sadam obešen še pred koncem letošnjega leta, vendar je namestnik iraškega pravosodnega ministra Bošo Ibrahim zatrdil, da Huseina ne bodo usmrtili pred šestindvajsetim januarjem. Iraške oblasti naj bi že zaprosile za izročitev bivšega diktatorja iz ameriškega zapora. Husein je bil petega novembra obsojen na smrt zaradi pokola 148 Šiitov leta 1982. Če povemo, da je bil pokol izvršen s kemičnim orožjem, ki so ga Iračani dobili od Američanov, prava dilema ni, ali ubiti Huseina, ampak zakaj so Američani sploh prodali Iraku kemično orožje?

Ubijalo se je tudi v izraelsko-palestinskem konfliktu. Po navedbah izraelske organizacije za človekove pravice B'Tselem je bilo v letošnjem letu ubitih skupno 683 ljudi, vendar od tega kar 660 Palestincev, med njimi celo 141 mladostnikov. 322 ubitih Palestincev ob smrti ni bilo udeleženih v spopadih, dvaindvajset Palestincev pa je izraelska vojska načrtno usmrtila. Samo zaradi ugrabitve izraelskega vojaka konec junija je Izrael ubil štiristo pet Palestincev. Vendar Izraelci niso samo ubijali, temveč tudi rušili domove in Palestince zapirali. Povejmo pa še, da so ljudje izgubljali življenje tudi v notranje palestinskih sporih med vladajočim Hamasom in Abasovim Fatahom.

Grčija se je ostro odzvala na odločitev makedonske vlade, da letališču v Skopju spremenijo ime iz Petrovec v Aleksander Veliki. Grki imajo legendarno osebo za del svoje kulturne dediščine, grška zunanja ministrica Dora Bakojanis pa je izjavila, da lahko makedonska poteza škoduje prizadevanjem Makedonije za vstop v Evropsko unijo in NATO. Vendar Grčije ne moti le predlog za novo ime skopskega letališča. V nos ji hodi celo ime Makedonija, kar po mnenju Grkov nakazuje na makedonske ozemeljske težnje po severni grški pokrajini z istim imenom.

Grčija ni osamljena v vlogi namišljene žrtve. Družbo ji dela Kitajska, ki pravi, da potrebujejo močno in verodostojno vojsko. Razlog za to naj bi bile tudi težnje Tajvana po neodvisnosti. Prav tako se Kitajci počutijo v nevarnosti zaradi severnokorejskega jedrskega programa in okrepljenega ameriško-japonskega zavezništva. Kitajska »ljudska osvobodilna armada« ima kar dva cela tri milijona pripadnikov, v arzenalu pa imajo na razpolago tudi nuklearno orožje. Tako se kitajski občutek o neugodnem varnostnem položaju ne more vzeti resno.

V klub držav, ki uporabljajo jedrsko energijo, bi rada vstopila tudi Avstralija. Avstralski premier John Howard je sporočil, da razmišljajo o uporabi jedrske energije v prihodnosti, nasprotnike teh načrtov pa je označil za neumne in staromodne. Dežela tam spodaj ima največje zaloge urana na svetu, vendar ga zaradi močnega nasprotovanja jedrski energiji izkopavajo v le treh rudnikih. Država sicer že ima en jedrski reaktor, a ga uporablja le v raziskovalne namene. Bo tudi Avstralija doživela grožnje o uvedbi sankcij?

Sankcij bo morda deležnih sedem ameriških policistov, saj je tožilstvo v New Orleansu proti njim vložilo obtožnice, ker so šest dni po orkanu Katrina streljali na ljudi in ubili dva moška, štiri osebe pa ranili. Policija je sprva trdila, da je do streljanja prišlo po napadu na delavce vojaškega inženirskega korpusa, vendar odvetniki žrtev policistov trdijo, da gre za izmišljotino, tožilstvo pa je mnenja, da naj bi policija skušala prikriti zločin.

V prostorih Zveze Romov Slovenije v Novem mestu se je opoldne odvila izredna seja Foruma romskih svetnikov, kjer je bilo govora predvsem o prostorskih ureditvah romskih naselij. Povod za izredno sejo foruma je nedavno rušenje črnih gradenj Strojanovih v Dečji vasi. Več o seji nam je povedal predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš:

//////////////////////////////////////////////////////////

Kot ponavadi se nam je iz Iraka javil Erik:

//////////////////////////////////////////////////////////


Komentarji
komentiraj >>

Re: Anti-veleposestniški OFF Program!
Bojan [02/01/2007]

kmh... Šiiti v Dujailu so bili ubiti kar old-school style; kemično orožje je bilo uporabljeno nad Kurdi v Halabji nekih šest let pozneje, za kar Huseinu ni bilo - in pač ne bo - sojeno.
odgovori >>