Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Eksplozivni OFF Program! (3298 bralcev)
Sreda, 17. 1. 2007
Boris V.Eksplozije povsod!


... Bush poklepetal z generalnim sekretarjem Združenih narodov ...

... Nenapovedano srečanje Severne Koreje in Združenih držav v Berlinu ...

... Bivši iraški zunanji minister prosi Italijo in Vatikan za zatočišče ...

... Filipinska vojska ubila enega od voditeljev upornikov ...

Vsak od nas je imel v osnovni šoli cel kup izgovorov, ko nismo naredili domače naloge. Spekter opravičil je vseboval vse od zdravstvenih razlogov do lačnih psov, vendar pojasnilo, ki ga jeznemu učitelju lahko ponudi neki Rus, prekaša vse, kar se lahko pripeti normalnemu študentu. Ruski študent kemije, dvajsetletni Sergei Marenko, je za domačo nalogo pridno mešal kemikalije, ko so mu stvari ušle iz nadzora in rezultat je bil veliki pok. Počilo je tako močno, da si je nespretni kemik razstrelil spalnico.

Seveda je na kraj dogodka takoj priletela policija misleč, da je šlo za teroristični napad, na kar so najprej pomislili tudi bližnji stanovalci. Nimamo podatkov, kaj se je zgodilo ubogemu bodočemu kemiku, vendar sklepamo lahko, da ni odnesel cele kože. Če ga ni pokončala eksplozija, so za to verjetno poskrbeli ruski policisti, ki so morali zastonj zapustiti svojo policijsko postajo in v mrazu ugotoviti, da to ne bi bilo potrebno, če bi bil Sergei malce bolj pozoren. Očitno smo imeli kot otroci prav, ko smo govorili, da domače naloge niso koristne.

Berete nepazljiv OFF PROGRAM Radia Študent!

Ameriški predsednik Bush je v Beli hiši sprejel novega generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona. Kot pravi mirovnik mu je obljubil sodelovanje v prizadevanjih za mir in varnost po svetu. Poklepetala sta še o Bližnjem vzhodu, Iranu, Severni Koreji in Sudanu. Bush je izkoristil priliko in zaželel Ki Moonu vse najboljše pri reševanju težav v Darfurju. Ki Moon, ki je očitno že precej pod nadzorom, je dejal, da Združeni narodi in Združene države delijo cilje miru, varnosti, svobode in demokracije. Obenem je dejal, da je odločen izpeljati reformo Združenih narodov, da bodo bolj učinkoviti in imeli višje etične standarde. Kako gre to skupaj s politiko ZDA, je jasno le Ki Moonu.

Na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu je prišlo do srečanja med odposlancem ZDA Cristopherjem Hillom in vodjo severnokorejskih pogajalcev Kim Kye Gwanom. Ta je zagovarjal severnokorejski jedrski poskus oktobra lani in dejal, da je bil to edini način za preprečitev vojne. Na srečanju niso dosegli preboja, prihodnji teden pa naj bi se nadaljevali dvostranski pogovori med ZDA in Severno Korejo glede ameriških finančnih sankcij do Pjongjanga. Južnokorejski zunanji minister Song Min Soon je pozitivno naravnan in meni, da bi lahko srečanje pomenilo dober temelj za dogovor o dodatnih ukrepih glede varnostne in gospodarske pomoči v zameno za jedrsko razorožitev.

Nekdanji iraški zunanji minister za zunanje zadeve Tarik Aziz je italijansko vlado in Vatikan zaprosil za začasno zatočišče, medtem ko čaka na sojenje v Iraku. Aziz je zaprosil za zatočišče že v nekaj drugih zahodnih državah, zdaj pa verjetno upa, da ga bosta sprejela ali Italija ali Vatikan, saj je Aziz po veroizpovedi kristjan. Azizu se očita sodelovanje pri umoru več deset članov nekdanje vladajoče stranke Baas in pri množičnem umoru šiitov in Kurdov leta 1991. Aziz se seveda z očitki ne strinja, njegov odvetnik pa poudarja, da Aziz ni bil nikoli uradno obtožen ali pozvan pred sodišče. Tarik naj se ne bi bal usmrtitve, ampak le prosi za boljšo zdravniško oskrbo.

Prepozno, da bi se bal usmrtitve, je za Abuja Solaimana, enega voditeljev filpinske uporniške skupine Abu Sajaf, ki ga je na jugu Filipinov že ubila filipinska vojska. General Hermogenes Esperon pravi, da je Abu Solaiman stal za številnimi napadi in da je njegova smrt hud udarec za Abu Sajaf, saj je bil glavni načrtovalec in organizator dejavnosti skupine. Truplo so identificirali s pomočjo ovaduha, ki je živel z uporniškim voditeljem več kot pet let, identificirala pa ga je tudi ena od njevih žena. Solaimana so iskale tudi ZDA zaradi ugrabitve ameriškega misijonarskega para leta 2001.

Filipinska vojska je dosegla svoj uspeh, izraelska pa se sooča s krizo. Zaradi kritik na račun njenega ravnanja v lanskoletni poletni vojni proti Libanonu, je odstopil načelnik generalštaba izraleske vojske Dan Haluc. Olmert je že izrazil nezadovoljstvo z njegovim odstopom. V teku je preiskava državne komisije, ki naj bi preučila celotno ravnanje izraelskih sil in vlade med ofenzivo, ki je sledila Hezbolahovemu prijetju dveh izraleskih vojakov. V vojni je umrlo več kot 1200 libanonskih civilistov, na drugi strani pa 160 Izraelcev.

Kriza je tudi doma. Bolj natančno v Škofji Loki, ki se ubada s podobnimi zapleti, kot so jih imeli in po dolgem času le rešili v Izoli. Govora je seveda o zadnjih županskih volitvah. Z izidom le-teh ni zadovoljen Dušan Krajnik, ki je užival podporo Liste za napredek in tradicijo ter Slovenske demokratske stranke, saj je izgubil za šestnajst glasov proti Igorju Drakslerju iz Slovenske ljudske stranke. O zapletih nam je več povedal poraženec Dušan Krajnik:

/////////////////////////////////////////////////////

Bi se Krajnik tudi tako vneto boril za spoštovanje pravic volivcev, če bi na volitvah on zmagal za toliko glasov, kot je izgubil?

/////////////////////////////////////////////////////

Poročati moramo o novem hudem napadu v Iraku, natančneje v Kirkuku. Ne avtomobil bomba, temveč kar tovornjak bomba se je zaletel v policijsko postajo na zahodu mesta. Gra za konec nekaj tedenskega zatišja in očitno novo ofenzivo tamkajšnjih sunitskih gverilskih skupin, kot je Ansar al-Islam. Več o napadu nam je povedal major general iraških varnostnih sil v Kirkuku, Anwar Hamad Amin:

//////////////////////////////////////////////


Komentarji
komentiraj >>