Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Ženski OFF PROGRAM! (3453 bralcev)
Četrtek, 8. 3. 2007
Boris V.Še malo bo treba stisniti pesti!


... Busha v Latinski Ameriki pričakali protesti na vsakem koraku ...

... Sodišče v Ekvadorju odvzelo mandat več kot polovici poslancem ...

... Kitajska vrača udarec z lastnim poročilom o kršitvah človekovih pravic v Združenih državah ...

... Nemiri na mejnem prehodu Rafah v Gazi ...

... Obeležujemo osmi marec, dan žena ...

OFF NAPOVEDNIK

Poljaki so ustvarili cyber predsednika. V politični igrici »Ali ločite med Kaczynskima?«, ki se je pojavila na spletu, je cilj ugotoviti razliko med predsednikom države Lechom Kazcynskim ter premierom, ki je mimogrede tudi njegov brat dvojček, Jaroslawom Kaczynskim. Igralcu se zaporedoma prikaže dvajset slik, ta pa mora ugotoviti, ali je prikazan Lech ali Jaroslaw. Slednji je od dvojčka izkušenejši za petinštirideset minut, vendar se to komajda opazi. Včasih ju baje zamenjajo tudi najbližji sodelavci, kaj šele volivci.

Demokracija naj bi temeljila na svobodni kandidaturi državljanov in isto svobodni izbiri med njimi, tako da to, da sta se na politični vrh države povzpela dvojčka, pove veliko o stanju poljske demokracije. Vendar Poljaki v tem niso osamljeni. Tam imajo dva Kaczynskija, tu imamo dva Janeza. Nista sicer dvojčka, vendar bi bil lahko cilj slovenske različice računalniške igrice ugotoviti razliko med njunima političnima delovanjima. Oba nista naredila nič za izbrisane, oba sta podprla vstop v NATO in EU, oba pošiljata slovensko vojsko v Irak. Pa najdite razliko.

Berete med Janezoma izbirati zavračajoč OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

OFF Program začenjamo v Ekvadorju, kjer je prišlo do prave institucionalne krize. Ekvadorsko vrhovno volilno sodišče je sedeminpetdesetim opozicijskim poslancem odvzelo mandat, ker naj bi nasprotovali pripravam na referendum o prenovi ustave. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je na zaprisegi pred tremi meseci napovedal korenite spremembe ustave, vendar na volitvah ni ponudil niti liste svojih poslancev, zato je večino v stočlanskem parlamentu imela opozicija. Poslanci so začeli s postopkom odpoklica članov volilnega sodišča, ki so podprli predsednikov razpis referenduma o novi ustavi. Sodišče pa jih je prehitelo in jim odvzelo mandat ter policiji odredilo, da jim prepreči vhod v parlament.

Pohod po Latinski Ameriki pa bi razni protestniki radi zagrenili ameriškemu predsedniku Bushu, čigar turneja bo obsegala Brazilijo, Urugvaj, Kolumbijo, Gvatemalo in Mehiko. Na obisku v Brazliji naj bi bilo govora o brazilsko-ameriškem sodelovanju na področju biogoriv. Prav zato je več sto ljudi v Rio de Janeiru zasedlo prostore domače razvojne banke, saj naj bi bila pristranska do velikih industrij na škodo malih kmetov. Privrženci gibanja »Via Campesina« pa so zasedli predelovalni obrat Cevasa, nedavno prodan ameriškemu podjetju Cargill. V kolumbijski prestolnici Bogota so se študenti spopadli s policijo, največje proteste pa pričakujejo v Argentini, kjer bo glavni govornik Hugo Chavez.

Protiameriško delovanje pa trenutno ni zgolj domena Latinske Amerike. Kitajska je zavrnila očitke Združenih držav o kršitvah človekovih pravicah na Kitajskem in vrnila udarec s svojim poročilom o stanju človekovih pravic v ZDA. Kitajsko poročilo omenja številne civilne in druge žrtve vojne v Iraku, zlorabe iraških zapornikov in druge kršitve ženevskih konvencij ter pokol štiriindvajsetih iraških civilistov v mestu Hadita, ki so ga zagrešili ameriški vojaki. Kitajska omenja probleme ZDA s kriminalom in nadzorom orožja ter vse večji nadzor nad zasebnim komuniciranjem. Kitajsko poročilo o človekovih pravicah v ZDA je odgovor na poročila State Departmenta, ki uvršča Kitajsko med najhujše kršiteljice. Kdo je hujši, presodite sami.

Poročamo o novem incidentu v Gazi. Na palestinski strani mejnega prehoda Rafah z Egiptom je policija do smrti ustrelila starejšega moža, več Palestincev je ranjenih. Policija je izgubila nadzor nad množico, ko se je ta približevala mejnemu prehodu v upanju po odprtju meje in vstopu v Egipt. Sicer je Rafah od umika izraelskih sil leta 2005 pod nadzorom Palestincev v spremstvu opazovalcev iz Evropske unije, vendar pa zaradi blokade izraelsko-egiptovske prehodne točke v Kerem Shalomu Izrael le občasno dovoljuje prehod Palestincem, ki si prizadevajo zapustiti Gazo.

Tako imenovano obrambno delovanje izraelske države v pravo luč postavlja izraelski časnik Haaretz, po čigar poročanju je bila izraelska vojaška strategija za lansko vojno s Hezbolahom pripravljena mesece vnaprej in poseg ni bil spontan odgovor na ugrabitev dveh izraelskih vojakov. To je izjavil izraelski premier Ehud Olmert na zaslišanju pred vladno komisijo, ki preiskuje omenjeno vojno. Olmert se je po lastnih besedah odločil za zmeren načrt, ki je vključeval letalske napade z omejeno kopensko invazijo. Po vojaški avanturi je bil Olmert tarča kritik, da se je v konflikt zaletel brez zadostnih priprav.

Kritik vreden je tudi odnos do žensk v današnji družbi. Veljalo bi omeniti, od kod pravzaprav ideja o počastitvi ženskega spola. Pobudo za ta praznik je dala nemška komunistka Clara Zetkin na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žena leta 1910 v Kobenhavnu. Konferenca je, kot smo že poročali, potekala v prostorih zdaj že porušenega kobenhavenskega skvota Umgdomshuset, tako imenovane Hiše mladih. Neenak status, slabša varnost delovnega mesta in plačilo žensk v primerjavi z moškimi pa ostaja po poročilu Mednarodne organizacije dela problem tudi danes. O položaju žensk v Sloveniji nam je več povedala Tanja Salecl iz vladnega Urada za enake možnosti:

/////////////////////////////////////////////////////////

Tudi Socialni demokrati so opozorili na neenakost položaja žensk, predvsem v politiki. Več o tem podpredsednik stranke, Igor Lukšič.

///////////////////////////////////////////////////////////

Poslanci državnega zbora so danes med drugim razpravljali o poslanski imuniteti. Usoda ustavnorevizijskega postopka s tega področja ostaja negotova. O tem smo govorili z zaenkrat še poslancem LDS-a, Antonom Anderličem:

/////////////////////////////////////////////////////////


Komentarji
komentiraj >>