Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Protestni OFF Program! (3712 bralcev)
Sreda, 14. 3. 2007
Boris V.Bush, pojdi domov!


… Busha tudi v Mehiki pričakali protesti …

… Razvojni program Združenih narodov popolnoma prekinil operacije v Severni Koreji …

… Hrvaški ex-general Zagorac prijet v Avstriji …

… Sedem mrtvih v spopadih med policijo in protestniki v Indiji …


OFF NAPOVEDNIK

S tokratno novico lahko lepo ponazorimo velikanske razlike med domačim Balkanom in Daljnim vzhodom. Vodja japonskih vremenarjev je čutil moralno dolžnost opravičiti se rojakom, ker so vremenoslovci podali napačno napoved. Niso se zmotili pri napovedovanju apokaliptičnih vremenskih razmer ali česa podobnega, le napačno so napovedali, kdaj bodo v Tokiu cvetele češnje. Napačna napoved se je pojavila zaradi računalniške napake, kar je za tako robotiziran narod, kot je japonski, verjetno še dodatna žalitev. Obljubili so namreč, da bodo češnje letos zacvetele okoli osemnajstega marca, vendar naj bi se to zgodilo šele tri dni kasneje.

Tako samurajsko čutenje odgovornosti do gledalcev in rojakov je z našega vidika sicer zanimivo, vendar pa moramo vzeti v obzir, iz česa izhaja. In najverjetneje ni to nič drugega kot konstanten pritisk delodajalcev. Navsezadnje so Japonci tisti, ki so izumili mobitel, ki zaznava alkoholne hlape v dahu in sporoča sogovorniku, to je šefu, ali si pijan ali ne. Tako smo lahko pregovorne balkanske neučinkovitosti pravzaprav kar veseli: nam vsaj ni treba delati tega, kar je storil omenjeni vremenar na koncu opravičila. Priklonil se je. Hai!

Berete antipriklanjalni OFF PROGRAM Radia Študent!

OFF PROGRAM

Ameriškega predsednika Busha so tudi na njegovi zadnji, mehiški postaji na turneji po Latinski Ameriki pričakali množični protesti. Glavni protesti so se odvijali v Ciudad de Mexico (izg. Sjudad de Mehiko), Bush in njegov mehiški kolega Calderon pa sta klepetala nekaj sto kilometrov stran na polotoku Yucatan (izg. Jukatan). Pogovori so se začeli sicer vljudno, vendar je Calderon hitro napadel ameriške načrte za zid na meji, ki ga je označil kot nov berlinski zid. Zid se že gradi, vendar kongres zanj še ni odobril dovolj denarja, zato ni zanesljivo, da bo končan. Tudi glede mamil je Calderon vrnil žogico Američanom in jih okaral zaradi njihovega apetita po drogah, ki so razlog za njihovo tihotapljenje. Predsednika nista ničesar dorekla.

So se pa zmenili v ameriškem senatu. Ta je namreč potrdil predlog zakona o domovinski varnosti s šestdesetimi glasovi za in osemintridesetimi proti. Bela hiša grozi z vetom na celoten zakon, ker je v njem - recimo mu »neameriško« - določilo, da imajo lahko letališki varnostniki pravico do sindikalnega organiziranja, saj bi se s tem povečal obseg državne birokracije za petinštirideset tisoč novih uslužbencev, ker bi bilo skoraj nemogoče koga od njih odpustiti. Senatni predlog uveljavlja priporočila komisije za raziskavo okoliščin napadov enajstega septembra, ki so bila podana že julija 2004, vendar jih Bela hiša večinoma ni upoštevala.

So pa upoštevali neizpolnitev pogojev s strani Pjongjanjga pri Razvojnem programu Združenih narodov in se odločili povsem prekiniti operacije v Severni Koreji, ki so bile zaustavljene že prvega marca. ZDA so januarja obtožile Razvojni program ZN-a, da je šel denar za razvojne programe večinoma v roke režima Kim Jong Ila. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je že odredil preiskavo. Razvojni program ZN-a je od Severne Koreje zahteval med drugim, naj vlada neha plačevati osebje v tujih valutah pa tudi prekinitev zaposlovanja lokalnega osebja po izbiri vladnih agencij. Humanitarno pomoč bosta sicer še naprej dostavljala Svetovni program za hrano in Sklad ZN za pomoč otrokom.

Severna Koreja naj bi se sicer oddaljevala od takoimenovane osi zla, Iran pa je na njej še dobro zasidran. Iranski zunanji minister Manušer Motaki je danes na obisku nikjer drugje kot v Ljubljani. Srečal se bo z zunanjim ministrom Ruplom, predsednikom republike Drnovškom in predsednikom vlade Janšo. Glavna tema pogovorov bodo seveda medsebojni odnosi, zanimivo pa bo videti Ruplovo izmikanje obsodbam, ko bo pogovor nanesel na temo iranskega jedrskega programa. Obisk poteka tudi v luči prihodnjega slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Daleč od Evropske unije, v Indiji, je prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki nasprotujejo prevzemu kmetijskih zemljišč za izgradnjo kemične tovarne, ki bi bila v lasti indonezijske firme. Do spopada, v katerem je umrlo najmanj sedem ljudi, je prišlo v Nandigramu, v Zahodnem Bengalu, kamor je bilo poslanih na tisoče posebnih enot policije, da bi zadušili upor. Kritiki prevzema zemlje pravijo, da bo to lahko največji nasilni prevzem zemljišč v post-kolonialni Indiji glede na pomanjkanje transparentnosti in vladno korupcijo.

Pri naših severnih sosedih so se izkazale policijske sile in na podlagi mednarodne tiralice aretirale hrvaškega upokojenega generala in nekdanjega pomočnika hrvaškega obrambnega ministra Vladimirja Zagorca. Zagorac je osumljen, da je zase obdržal drage kamne v vrednosti najmanj pet miljonov dolarjev. Njegovi odvetniki pa pravijo, da so obtožbe izključno politično motivirane. Hrvaške oblasti sumijo Zagorca zlorabe položaja in se bojijo, da bi lahko pobegnil pred roko pravice. Tako se še ne ve, ali bo general izpuščen na svobodo ob plačilu varščine ali pa bo moral ostati v priporu.

Za konec še domača novica. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije prireja izredno konferenco z naslovom »Vsem dostopne kakovostne javne storitve«, ki bo jutri, v četrtek, ob desetih dopoldne v dvorani kina Vič. Po zaključku konference je predvideno protestno zborovanje ob dvanajstih na Dvornem trgu. Več o tem nam je povedal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije:

////////////////////////////////////////////////

Kot ste poslušalci včeraj opazili, je ostal Radio Študent zopet nekaj časa nem. Zgodil se je namreč izpad eletkričnega toka. Da bi izvedeli zakaj, smo klicali na Elektro Ljubljana, kjer so nam povedali tole:

////////////////////////////////////////////////

Direktorica Študentskih domov v Rožni dolini, Ksenija Preželj, je očitke zavrnila in izjavila sledeče:

////////////////////////////////////////////////


Komentarji
komentiraj >>