Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 18.3.´07, ob 14.00: Spominske pesmi (2686 bralcev)
Nedelja, 18. 3. 2007
davidSpominske pesmi, ki so jim ponekod rekli tudi slovesa, so bile posebne pesmi, ki so jih ljudje zložili za spomin ali v slovo točno določenim umrlim ljudem. Navadno so te pesmi zložili predvsem naglo umrlim, ponesrečenim ali ubitim ljudem, v njih pa so opisovali dogodke, povezane z njihovim življenjem in smrtjo... (v celoti...)
Radio študent
Glasbena redakcija
Cigule migule
Nedelja, 18.3.2007 ob 14.00

Spominske pesmi

*Mnoge kulture sveta poznajo različne glasbene in pevske obrede, povezane s smrtjo. Marsikje na primer mrliča objokujejo ali so ga objokovali s posebnimi pesmimi, velikokrat z improviziranimi, kar pa je bila nekoč praksa tudi v Sloveniji. Rajnega so objokovali na pol pojoče z improviziranim besedilom, čemur so rekli tudi narókovanje, to pa se je v nekaterih delih Slovenije ohranilo nekje do II. svetovne vojne. O bedenju in petju ob mrliču smo v oddaji Cigule migule že govorili, danes pa bo govora še o posebnih mrliških pesmih, imenovanih spominske pesmi.

Spominske pesmi, ki so jim ponekod rekli tudi slovesa, so bile posebne pesmi, ki so jih ljudje zložili za spomin ali v slovo točno določenim umrlim ljudem. Navadno so te pesmi zložili predvsem naglo umrlim, ponesrečenim ali ubitim ljudem, v njih pa so opisovali dogodke, povezane z njihovim življenjem in smrtjo. Ponavadi so se omenjala prava imena in kraji, tudi starost in druge potankosti, vsebovale pa so lahko tudi hvalo pokojnega in svarila pred podobnimi usodami. Mnoge spominske pesmi so se kasneje razširile in postale ponarodele, pri čemer so jim ljudje lahko spreminjali imena ali druge podatke.

Ena takšnih je tudi pesem K nam je prišew en mladenec, ki jo bomo danes poslušali v oddaji Cigule migule. Pri tej pesmi je znana tudi izvirna spominska pesem, zato se pri njenih ponarodelih variantah lahko primerja spreminjanje prvotnega besedila. V originalu je fant zaradi ljubusumja zabodel dekle, v naši pesmi pa ji odseka glavo. Poleg tega so njegovo ime iz originalnega Fekonja spremenili v Francek.
Pesem K nam je prišew en mladenec je leta 1972 sodelavcem Glasbenonarodopisnega inštituta zapela pevka Etelka Makoš iz Števanovcev v Porabju.

>CDFO 219 (SLP IV.) – A/8 (K nam je prišew en mladenec)

Oddajo pripravil David Verbuč


Komentarji
komentiraj >>