Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 1.4.´07, ob 14.00: Spominske pesmi, II. (3384 bralcev)
Nedelja, 1. 4. 2007
davidDanes poslušamo spominsko pesem Dvanajst deklet na delo gre, ki govori o dvanajstih dekletih, ki gredo na delo, vrne pa se zgolj ena. Ostalih enajst namreč utone pri prečkanju Drave. Med drugim je zanimiv pri tej pesmi tipičen ljudski način petja, saj pevki, v nasprotju s kakšnim kultiviranim zborovskim petjem pojeta zelo naravno, na pol grleno, zategnjeno in precej glasno... (v celoti ...)
Radio študent
Glasbena redakcija
Cigule migule
Nedelja, 1.4.2007, ob 14.00

Pred štirinajstimi dnevi smo v zadnji oddaji Cigule migule govorili o spominskih pesmih, ki so jih ljudje zložili za spomin ali v slovo točno določenim umrlim ljudem. Omenili smo, da se je v teh pesmi ponavadi pelo o usodi umrlega in omenjalo resnične dogodke.
Tudi danes bomo poslušali eno izmed teh pesmi, seveda že v svoji ponarodeli obliki. Nekatere od spominskih pesmi so se namreč ohranile med ljudmi in se tokom tega procesa tudi spreminjale.

Pesem Dvanajst deklet na delo gre govori o dvanajstih dekletih, ki gredo na delo, vrne pa se zgolj ena. Ostalih enajst namreč utone pri prečkanju Drave. Da gre za spominsko pesem, je mogoče sklepati tudi iz zaključka pesmi, kjer se omenjajo in tolažijo starši ter fantje teh deklet.

Zanimiv pri tej pesmi je tudi tipičen ljudski način petja, saj pevki, v nasprotju s kakšnim kultiviranim zborovskim petjem pojeta zelo naravno, na pol grleno, zategnjeno in precej glasno.

Pesem sta leta 1998 sodelavcem Glasbeno-narodopisnega inštituta zapeli Ana in Romana Črnko iz Gradišča na Kozjaku. Nahaja se na zgoščenki Odmev prvih zapisov.

CD Odmev prvih zapisov – pesem št. 31 (3:59)

Oddajo je pripravil David


Komentarji
komentiraj >>