Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Konjski OFF Program! (3578 bralcev)
Sreda, 18. 4. 2007
Boris V.Konji na pomirjevalih!


... V Varnostnem svetu Združenih narodov o klimatskih spremembah ...

... Nigerijska vojska napadla islamiste ...

... v spopadih med tolpami v Riu de Janieru devetnajst mrtvih ...

... Japonska žaluje za umorjenim županom Nagasakija ...

... Hrvaški poslanec Glavaš sam odšel v zapor ...

Konji na pomirjevalih!


... V Varnostnem svetu Združenih narodov o klimatskih spremembah ...

... Nigerijska vojska napadla islamiste ...

... v spopadih med tolpami v Riu de Janieru devetnajst mrtvih ...

... Japonska žaluje za umorjenim županom Nagasakija ...

... Hrvaški poslanec Glavaš sam odšel v zapor ...


OFF NAPOVEDNIK

Načrtovanega koncerta za nekatere največjih legend rocka na svetu, Rolling Stonesov, v Beogradu niso veseli vsi. Med nezadovoljne se vsekakor štejejo aktivisti za zaščito živali. Julijski koncert se bo namreč zgodil na mestnem hipodromu, kjer se nahajajo tudi hlevi za okoli tristo konjev. Pričakuje se več kot stotisoč deročih se obiskovalcev, ki bi konje skupaj z hrupom zaradi glasbe preveč vznemirili in jih prestrašili.

Organizatorji koncerta pa so se spomnili rešitve. Vendar ne bodo na drugo lokacijo prestavili konjev ali, bog ne daj, koncerta. Konjem bodo raje dali pomirjevala. Aktivisti za zaščito živali temu seveda nasprotujejo in zahtevajo, da se koncert prestavi. Ali jih bodo organizatorji upoštevali, presodite sami. Sedaj pa poslušajmo, kaj si o tem mislijo konji:

////////////////////////////////////////////////

Poslušate, z vsem pomirjenim konjem, naklonjen OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

V Varnostnem svetu Združenih narodov je potekala bojda zgodovinska razprava o klimatskih spremembah in njihovih vplivih na konflikte v svetu. Nekatere takoimenovane države v razvoju sicer ugovarjajo, da globalno segrevanje ozračja ne predstavlja grožnje mednarodnemu miru in varnosti. Razlog je verjetno želja po gospodarski rasti za vsako ceno. Gibanje neuvrščenih in Skupina 77 sta Varnostni svet obtožili vse večjega vtikanja v naloge ostalih organov ZN-a. Kot se za razpravo v Varnostnemu svetu spodobi, ni bila sprejeta kakšna izjava ali resolucija. O zasedanju smo se pogovorili z Lidijo Živčič, vodjo projektov pri Društvu za sonaraven razvoj, Focus:

//////////////////////////////////////

Poljski premier Jaroslaw Kaczynski je na obisku v Bruslju. Poljska je zaradi vztrajnega evroskepticizma že znana kot »Velika Britanija med novimi članicami«. Klepetalo se bo o ustavni pogodbi, ruskem embargu na poljsko meso, gradnji avtoceste skozi dolino Rospuda, ki je okoljsko sporna, verjetno pa se ne bodo izognili tudi ameriškemu protiraketnemu ščitu. Zaradi ruskega embarga na poljsko meso Poljska že od lani jeseni blokira začetek pogajanj o novem partnerstvu Evropske unije in Rusije, saj meni, da je ruski embargo političen. V kabinetu poljske vlade poudarjajo, da Poljska v EU zgolj brani osnovne nacionalne elemente.

Braniti se morajo ljudje tudi v Riu de Janeiru v Braziliji. Zopet so se vneli spopadi med tolpami, ki so tokrat terjali devetnajst življenj. Spopadli naj bi se preprodajalci drog za kontrolo nad področji. Vlada je ravno premlevala prošnjo oblasti iz Ria, da pošlje vojaške enote, ki bi pomagale policiji. Preprodajalci so se med kaosom zaradi spopadov razbežali in se umaknili celo na pokopališče, kjer so ravno opravljali pogrebe. Policija pravi, da je več ljudi aretirala in zasegla več orožja, tudi granate, in drogo.

Spopadi so se začeli tudi v Nigeriji. Nigerijska vojska je začela z ofenzivo proti islamistom. Tako jih želi evakuirati iz obrobja severnega mesta Kano. V Panshekari, kjer islamisti nadzirajo del mesta, je slišati močno streljanje. Islamisti so na to območje prispeli v torek, policija pa sumi, da so prišli maščevat umor islamskega dostojanstvenika, ki je bil ubit v petek. Nemiri stopnjujejo napetosti ob zahtevah opozicije, da se sobotne predsedniške volitve prestavijo. Osemnajst glavnih strank grozi z bojkotom, če se ne bo upoštevalo nekaterih njihovih pogojev. Prav tako zahtevajo razpustitev volilne komisije.

Na Japonskem žalujejo za županom Nagasakija, ki ga je član kriminalnega podzemlja ustrelil in ubil. Pokojni župan Ičo Ito se je potegoval za svoj četrti mandat, s tem pa se ni strinjal Tetsuja Širu, ki je župana ustrelil v hrbet. Dejanje je Širu, ki je povezan z največjim japonskim kriminalnim združenjem Jamaguči-gumi, že priznal. Bivši župan Nagasakija se je tudi zavzemal za odpravo jedrskega orožja v svetu. »Globoko žalost in hudo jezo« je izrazil tudi župan Hirošime Tadatoši Akiba, ki pravi, da je bil atentat odkrit izziv demokraciji. Primeri streljanja so na Japonskem sicer relativno redki.

Redki so tudi primeri pravice v Združenih državah. Ovržene so bile vse obtožbe proti marincu Sanicku dela Cruzu. Obtožen je bil umora štiriindvajsetih iraških civilistov v kraju Hadita novembra 2005. Cruzu je grozil dosmrtni zapor zaradi uboja, obtožen pa je bil tudi dajanja lažnih izjav in oviranja preiskave. Porajajo se dvomi, zakaj so bile tako resne obtožbe protu Cruzu v celoti ovržene. Običajno naj bi se kazen zmanjšala v zameno za pričanje. Ameriškemu vojaku se sicer v odsotnosti sodi tudi v Italiji. Obtožen umora italijanskega agenta Caliparija, Mario Lozano, obtožbe seveda zanika. Sodnik je sojenje iz tehničnih razlogov sojenje prestavil na štirinajsti maj.

Sojenje čaka tudi hrvaški poslanec Branimir Glavaš, ki je bil obtožen vojnih zločinov v Osijeku leta 1991 in 1992. Glavaš je prvi poslanec hrvaškega Sabora, ki je izgubil imuniteto zaradi suma, da je sodeloval v vojnih zločinih. Glavaš se je v zapor odpravil sam in to v generalski uniformi v spremstvu najbližjih sodelavcev. Pri tem ga je spremljalo nekaj sto Osiječanov, ki so ga s kriki bodrili na poti v čuzo. O zadnjem razpletu dogodkov povezanih z Glavašem smo govorili z Aleksandrom Stankovićem, voditeljem polemične hrvaške pogovorne oddaje, Nedeljom v dva:

////////////////////////////////////////


Komentarji
komentiraj >>