Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SVETO PREKLETSTVO!; petek, 20.IV.07 ob 16.00 (4195 bralcev)
Petek, 20. 4. 2007
IdaHNaslov umetniškega projekta Sveto prekletstvo ali Holy-Damn-it je izpeljanka imena malega letoviškega mesteca Heiligendamm na severu Nemčije. V tem idiličnem obmorskem Baltiškem mesecu bo od 6. do

Projekt Sveto prekletstvo! je nastal na pobudo skupine Phantomas, ki spodbuja kritičen diskurz na področju aktivizma. Avtorica projekta dr. Marina Gržinić z njimi soglaša, da je za učinkovito sporočanje političnih idej potrebna direktiva na vseh področjih družbenega delovanja, kar seveda vključuje tudi umetnost. Gržinić je k sodelovanju povabila deset umetnikov in umetniških skupin, ki so izdelali po en plakat z različnimi vsebinami proti delovanju G8. Razstava se bo do začetka zasedanja G8 istočasno predstavljala v Berlinu, Hamburgu, Grazu, Dunaju, Bernu, Zürichu, Kielu in drugih evropskih mestih ter kon čala svojo pot pred Grand Hotelom Kampinski v Heiligendammu.

M ed bolj zanimive nedvomno sodi plakat Markusa Dorfmüllerja iz Avstrije, ki je priredil Matissov vizualni motiv in ga postavil v kontekst citata Lakdasa Wikkramasinha, ki govori o kolonialni zgodovini Afrike in ropanju kolonialnih sil na njenem ozemlju. O problemu zapostavljenosti in politični ohromelosti Afriške celine govori tudi plakat Senegalskega umetnika Mansourja Cissa , čeprav ga ne moremo oceniti za vizualno najbolj privlačnega. Poster Allana Sekule iz ZDA govori o zgodbi petorazrednih državljanov, ali tako imenovanih gasarbajterjev, ki niso prisotni zgolj v Nemčiji, gostiteljici letošnjega G8, ampak v vseh njenih članicah.

Čeprav so plakati nastali pod taktirko priznanih umetnikov in skupin, jih težko ločimo od siceršnje anti-globalistične, anarho plakatne produkcije. Predvsem bi to lahko rekli za izdelek Oliverja Resslerja iz Avstrije, ki v celoti prevzema maniro črno, rdečo, bele vizualne neposrednosti. Privlačni so predvsem plakati, ki v večji meri uporabljajo fotografijo, skupaj z kratkimi udarnimi slogani kot so dela Walterja Seidla Mind the Gap , Petre Gerschner History is a Work in Process in omenjen Sekullov Alle Menschen Werden Schwestern .

Slovenski plakat sta oblikovali Marina Gržinić v sodelovanju z Zvonko Simčič. Slogan plakata je Move-Block-Stay, vizualni del pa je vzet iz predstave HI-RES, ki po besedah Marine Gržinić predstavlja odmik od formalizacije procesov predstavljanja. Kajti vsebinska izpraznjenost množice vizualnih sporočil postaja na žalost vse bolj privlačna manira, s katero se kodificira politični prostor. Nedvomno je dobra lastnost celotne zbirke desetih plakatov ravno njihova vizualno raznolikost in odmik od omenjene formalizacije.

Prva razstava plakatov se je otvorila pred dvemi dnevi v Info Shopu nad Menzo pri Koritu. Zaradi zajetne čitalnice anarhistične literature se je zdel kustosinji in organizatorki projekt Jadranki Ljubičič bolj primeren za predstavitev teh vsebin kakor galerija Alkatraz. Po otvoritvi so v Socialnem centru v Rogu predvajali filme na temo G8, ki so učinkovito spodbijali ustaljeno reprezentacijo anti-G8 gibanja. V večini medijev so protestniki predstavljeni kot podivjani norci z molotovkami, ki brezglavo požigajo in ovirajo normalno, omikano in polikano delovanje uglednih svetovnih voditeljev, ki si prizadevajo za svetovni mir.

Nasproti temu, so predvajali:

- lutkovno igro, ki je smešila hipokrizijo osmih svetovnih voditeljev,

- dokumentarne posnetke, ki so pričali o brezvestnosti represivnih organov,

- serijo intervjujev s prebivalci Škotske ob 31. zasedanju G8, ki so izjavljali iste vsebine kot ostali protestniki, le da so bili za razliko od zamaskiranih teroristov popolnoma povprečni državljani - kot so srednješolski učitelj, vodoinštalater, profesorica, tajnik, upokojenka in podobni.

Slogan letošnjega protesta proti zasedanju G8 je Drugačen svet je možen.

Sveto prekletstvo! je projekt, ki mu ni mogoče očitati impotence umetniških političnih akcij, saj pobudnica in soavtorica enega izmed plakatov zavestno izjavlja, da so umetniški projekti zgolj eden izmed možnih načinov izražanja revolta proti zasedanju G8. Umetniška akcija je mali kamenček v mozaiku, ki bo v prvi polovici junija letos pokazal sliko konfliktov med javnim mnenjem in despotizmom tako imenovanih demokratičnih oblasti. Upamo lahko samo, da se konflikti med protestniki in represivnimi organi policije in vojske ne bodo končali v krvi.

Več o projektu Sveto prekletstvo! O nujnosti izoblikovanja radikalnih odgovorov in o drugih sestrskih projektih si lahko preberete na internetni strani www.holy-damn-it.org. Do 22. maja vas Info točka nad Menzo pri koritu vabi, da odnesete svojo, seveda brezplačno, bero plakatov po širnem svetu in s tem pripomorete k promociji revolta proti G8. Plakate dobite tudi v galeriji Alkatraz in v Rogu. Predvsem tisti, ki pa ste pripravljeni postati opeka na barikadi in blokirati potek dogodkov v Heiligendammu, pa se lahko vsak ponedeljek ob 19. uri udeležite sestankov v Socialnem centru v Rogu.

Proti G8 je protestirala Ida H.Komentarji
komentiraj >>