Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Rudarski KROFF! (3017 bralcev)
Četrtek, 3. 5. 2007
Boris V.Go miners, go!


... Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije računa na socialdemokrate ...

... V Peruju stavkajo rudarji ...

... Sestankujeta Riceova in sirski zunanji minister Muallem ...

... Američani le niso ubili sunitskega vodjo ...

... Umrl ciprski obrambni minister ...
V Avstriji nič pretresljivo novega. Dvojezične table na avstrijskem Koroškem so zopet orodje nabiranja političnih točk. Tokrat je Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije reklo, da računa na podporo socialdemokratov v pogajanjih o dvojezični topografiji. Socialdemokrati naj bi se odrekli razširitveni klavzuli, ki naj bi omogočila postavitev dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel na Koroškem. Manjšinske organizacije pri tej klavzuli vztrajajo.

Koliko bodo v svojem boju vztrajali perujski rudarji, bo pokazal čas. Tisoče rudarjev je začelo splošno stavko zaradi plač in delavskih pravic. Predstavniki sindikatov pravijo, da se stavke udeležuje štirideset tisoč rudarjev, vlada pa nasprotno trdi, da jih je le nekaj tisoč. Sindikati se pritožujejo, da se dvig svetovnih cen za kamnine ne pozna pri plačah delavcev. Večino perujskih rudnikov nadzorujejo velike multinacionalke.

Na takoimenovani varnostni konferenci o Iraku, o kateri smo že poročali, sta začela sestanek ameriška zunanja ministrica Riceova in njen sirski kolega Walid Muallem. To bo prvi sestanek s tako visokimi predstavniki med tema dvema državama po umoru bivšega libanonskega premierja Haririja leta 2005. ZDA obtožujejo Sirijo, da se vpleta v vojno v Iraku, a zdaj dodajajo, da se stvari spreminjajo.

V resnici pa se v Iraku spreminja bolj malo. Ameriške sile so v Bagdadu ubile visokega predstavnika Al Kaide Muhariba Abdulatifa al Džaburija. Pred tem je iraški notranji minister Ali Kamal sicer povedal, da so ubili Abuja Omarja al Bagdadija, vodjo skupine Islamska država Irak, ki naj bi bil tudi vodja sunitskih upornikov. Tako pa so ubili, kot se je izrazil ameriški general Caldwell, ministra za informatiko Al Kaide.

Umrl je tudi ciprski zunanji minister Nicos Symeonides, potem ko so ga pred mesecem dni sprejeli v bolnišnici zaradi težav s pljuči. Ciprski predsednik Tassos Papadopoulos je, kakopakne, pohvalil njegovo delo v vladi, ciprska vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje. Symeonides je bil realtivno malo časa na položaju, saj je postal obrambni minister lanskega oktobra.


Komentarji
komentiraj >>