Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 6.5.2007, ob 14.00: Uspavanke z zgoščenke Al´ že spiš? (3543 bralcev)
Nedelja, 6. 5. 2007
david



V zadnji oddaji Cigule migule smo predstavljali in ocenjevali novo zgoščenko Al' že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji, danes pa bomo z nje prisluhnili še nekaj zanimivim primerom uspavank. Kot smo povedali v prejšnji oddaji, prinaša zgoščenka kar se da širok spekter uspavank, tako po vsebinski kot oblikovni plati ...
Radio študent
Glasbena redakcija
Cigule migule
Nedelja, 6.5.2007, ob 14.00

V zadnji oddaji Cigule migule smo predstavljali in ocenjevali novo zgoščenko Al' že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji, ki jo je izdalo Kulturno društvo Folk Slovenija v sodelovanju s študenti in študentkami etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti, danes pa bomo z nje prisluhnili še nekaj zanimivim primerom uspavank. Kot smo povedali v prejšnji oddaji, prinaša zgoščenka kar se da širok spekter uspavank, tako po vsebinski kot oblikovni plati. Tako med njimi najdemo tako prave uspavanke in pripovedi o uspavanju, kot pesmi, ki jih pojo bodisi otrokom v vrtcu ali tabornikom, najdemu tudi tri zanimive primere otroških pétih molitev pred spanjem, uspavanko v obliki tožbe matere nad njeno kruto usodo, tudi uspavanke z ljubezensko, pripovedno in šaljivo vsebino. Med vsemi najdemo tako ljudske, kot ponarodele in med njimi tiste, ki so se jih starši naučili bodisi iz pesmaric, šolskih učbenikov ali tudi iz zgoščenk. Nekateri primeri uspavank na zgoščenki odražajo živo ljudsko ustvarjalnost, saj ljudje uspavanke tudi variirajo in sproti improvizirajo, bodisi zaradi tega, ker so del pesmi že pozabili ali pa pesem namenoma prilagodijo trenutnemu razpoloženju in okoliščinam. Nenazadnje pa zgoščenka prinaša uspavanke različnih narodnosti, ki živijo na področju Slovenije, o čemer pa smo več povedali že v prejšnji oddaji.

Za konec oddaje bomo najprej poslušali eno posebno obliko uspavanke. Pesem, ki jo je domnevno pel nočni čuvaj vaščanom. Eno takšno smo v tej oddaji že predstavljali, omenjena nova izdaja pa prinaša novo in drugačno verzijo pesmi nočnega čuvaja. Za njo bomo prisluhnili še prav posebni, že skoraj morbidni uspavanki, ki se sprašuje o tem, kako je mogla mati ježevka trpeti, ko je rojevala svojega sina. Z njo skupaj pa je povezana še navadna otroška uspavanka Minkica, Minka.

CD Al' že spiš? – 26 in 31

Oddajo je pripravil David


Komentarji
komentiraj >>