Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Anti-represivni OFF Program! (3661 bralcev)
Četrtek, 10. 5. 2007
Boris V.



Kaj, a pravico bi, a?


... Wolfowitz se oklepa položaja v svetovni banki ...

... Papež na uradnem obisku v Braziliji ...

... Palestinci bi radi vzpostavili red na območju Gaze ...

... Zaprti trije vietnamski aktivisti ...

Kaj, a pravico bi, a?


OFF NAPOVEDNIK

V južnokorejskem okrožju Goesan so imeli zanimiv način spodbujanja lokalnega gospodarstva. Lokalna oblast je namreč podeljevala nagrade zaposlenim, ki so pogosto in veliko zapravljali v lokalnih barih. S tem so namreč spodbujali gospodarstvo. Učinki pa niso bili zgolj pozitivni, zato so podeljevanje nagrad ukinili. Eden od zaposlenih, ki je za nagrado osvojil tridnevne počitnice na nekem otoku, je namreč izgubil vozniško dovoljenje zaradi vožnje pod vlivom alkohola.

Kar zamislimo si lahko nagrajenca, kako je sodnika za prekrške prepričeval, da je prekršek storil zavoljo višje gospodarske rasti in blaginje južnokorejskega naroda. Če bi uvedli takšen način nagrajevanja v Sloveniji, bi fond za nagrade hitro skopnel, saj se tukaj vsi trudimo na takšen način dvigovati ekonomske kazalce, kar pa policija ne zna razumeti. Domače lokalne oblasti bi lahko s tridnevnimi počitnicami v domovini obdarovale ta pridne in tako spodbujale tudi turizem. Samo pomislite: tri dni eksotičnega Celja zaradi zadosti popitega alkohola. Jupi!

Berete takim načinom spodbujanja gospodarske rasti naklonjen OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Ameriški predsednik Bush bo držal obljubo glede zagroženega veta na zadnji predlog demokratov v predstavniškem domu glede financiranja okupacije Iraka in Afganistana. Veto je vložil že na prvi predlog, ki je vseboval datum umika ameriške vojske iz Iraka. Demokratska večina v predstavniškem domu zdaj predlaga, da bi administraciji odobrila samo 43 milijard zelencev do konca julija, nato pa morda še 53 dodatnih. Obrambni minister Gates se je poetsko odzval in dejal, da je to tako, kot da bi moral krmariti tanker kot navaden čoln. Z Bushevim načrtom glede Iraka so nezadovoljni tudi že nekateri republikanci. Več o dogajanju v Združenih državah nam je povedala naša tamkajšnja redna poročevalka Lidija Poljaček:

////////////////////////////////////////////

Bivši namestnik ameriškega obrambnega ministra in sedanji predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz se oklepa svojega položaja v omenjeni instituciji. Do petka ima čas, da 24-članskemu izvršnemu odboru predstavi svoj odgovor na poročilo preiskovalne komisije. Ta je ugotovila, da je kršil etična pravila z dvigom plače svoji ljubici Shahi Rizi leta 2005. Znano je že, da je Wolfowitz že izgubil podporo evropskih držav. Glede na to, da se Svetovni banki še ni zgodilo, da bi morali odstaviti svojega predsednika, pravil za ta postopek ni. Predsednika Svetovne banke lahko sicer mimo volitev imenuje le ameriški predsednik.

Volitve pa potekajo na Sejšelih, kjer volijo 34-člansko skupščino, ki jo je marca razpustil predsednik Michel. Za razpustitev se je odločil zaradi petmesečnega bojkota opozicijskih strank, ki so protestirale zaradi zakonodaje, ki bi političnim strankam in verskim skupnostim prepovedala lastništvo radijskih postaj. Na volitvah prednjačita predsednikova stranka Napredna fronta sejšelskega naroda in opozicijska Sejšelska narodna stranka. Glede na to, da že tri desetletja suvereno vlada Napredna fronta sejšelskega naroda, je njena zmaga na volitvah pričakovana.

V Vzhodnem Timorju pa so že znani rezultati drugega kroga predsedniških volitev. Glasovalo je triinsedemdeset odstotkov volilnih upravičencev, zmagal pa je dosedanji premier in Nobelov nagrajenec za mir Jose Ramos-Horta. Poraženec pa je gverilski borec ter vodja največje opozicijske stranke Francisco »Lu-Olo« Gutterres. Volitve so po poročilih predstavnikov Združenih narodov potekale mirno in brez ustrahovanja. Prihodnji mesec pa bodo v Vzhodnem Timorju že parlamentarne volitve, saj morajo zapolniti premierski stolček, ki prinaša večjo moč kot predsedniški.

S svojim kmalu bivšim predsednikom pa ni zadovoljna več kot polovica Francozov. Štirideset odstotkov vprašanih je delo Jacquesa Chiraca ocenilo kot »slabo«, štirinajst kot »zelo slabo«, samo dva odstotka pa je njegovo delo ocenilo kot »zelo dobro«. Nezadovoljstvo francoskega prebivalstva pa se nadaljuje tudi po izvolitvi 52-letnega Nicolasa Sarkozyja, bivšega notranjega ministra in varovanca Chiraca. Svoje neodobravanje je francosko ljudstvo pokazalo z demonstracijami in nemiri v dneh po nedeljski izvolitvi Sarkozyja na predsedniški položaj.

Nemire bi rada končala palestinska vlada z izvajanjem novega varnostnega načrta, ki je namenjen vzpostavljanju reda in miru na območju Gaze. Načrt je bil prva pomembnejša odločitev palestinske vlade, ki se je formirala po sporazumu med gibanjema Fatah in Hamas. Prva stopnja načrta se je pričela, ko so palestinske varnostne sile zasedle položaje na vhodih v mesto in pomembnejših križiščih v Gazi. Po pričevanju očividcev pregledujejo vsa vozila in potnike, ki vstopajo na to področje. Varnostne sile se bodo sprva osredotočile predvsem na mesto Gaza in severni del območja, od koder skrajneži z raketami obstreljujejo Izrael.

Brazilske vernike bo z modrostmi obstreljeval papež, ki je prispel v Brazilijo na svoj prvi uradni obisk te države in Latinske Amerike sploh. V Sao Paolu ga je z odprtimi rokami pričakalo deset tisoč ljudi. Ob prihodu je, kaj pa drugega, poudaril pomen tradicionalne družine in se izrekel proti umetni prekinitvi nosečnosti. To zadnje je letelo seveda na odločitev lokalne oblasti mehiške prestolnice, ki je legalizirala splav. Papež je dejal, da je umor nedolžnega otroka nezdružljiv s članstvom v Kristusovi skupnosti. Umor krivega otroka očitno je. Krivi pa smo zaradi izvirnega greha seveda vsi. Danes bo v Sao Paolu papeža sprejel tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

V Vietnamu so zaprli tri aktiviste, ki so jih obsodili na zaporne kazni do pet let. Krivi so članstva v prepovedani Ljudski demokratski stranki, povezani pa naj bi bili tudi z vietnamsko-ameriškim aktivistom, ki je bil iz Vietnama izgnan lani. Tožilci so svoje zahteve po zaporu utemeljili s tem, da so obsojenci zahtevali pluralizem in večstrankarski sistem. Vietnamske oblasti stopnjujejo svoj represijo proti disidentom, tako se aretacije nasprotnikov režima kar vrstijo.

Represija je moderna tudi v Nemčiji. Tokrat zaradi bližajočega se vrha G8, ki bo junija potekal v Nemčiji. O stanju v Nemčiji in zadnjih potezah policije smo govorili s Andrejem Pieterjem iz Dissent Network:

////////////////////////////////////////

OFF končujemo z novico o napovedanem odhodu britanskega premiera Tonya Blaira z oblasti. Za konec svoje vladavine je napovedal 27. junij. Več o tem v KROFF-u.


Komentarji
komentiraj >>