Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 3. 6. ´07 ob 15.00; Različni izvajalci: The Rough Guide to Marrabenta Mozambique (World Music Network, 2001) (2629 bralcev)
Nedelja, 3. 6. 2007
zoranpRazlični izvajalci: The Rough Guide to Marrabenta Mozambique

S popularno godbo Mozambika se na teh radijskih valovih seveda ne srečujemo prvič; pa tudi kar nekaj izvajalcev marrabente, tega prevladujočega plesno-glasbenega stilema, po katerem smo tamkajšnjo glasbo sploh spoznali, smo že predstavili. A ta glasbeni vodnik ponuja trenutno zagotovo najboljši pregled skozi njeno zgodovino. Kot pravi že sam naslov in kot so glasbeni vodniki iz te zbirke nasploh, je seveda »grob«, kar pomeni samo, da ne pretendira na popolnost in objektivnost, zato pa prednjači s svojo ozaveščeno, tematizirano pristranskostjo, ki je pogojena s čim večjo stopnjo aktualnosti. Namreč, če se le da, v njej objavljajo neposredno zanjo nastale ali pa vsaj čim bolj nove posnetke, ob tem pa poskušajo uravnotežiti prispevke mednarodno poznanih predstavnikov z manj poznanimi, a lokalno pomembnimi, ter s prispevke še delujočih zgodovinskih ikon s prihajajočimi posodobitelji stilema. Pri tej zbirki je pomembno tudi to, da ne gre za prerez skozi vse plasti sodobnega popularno glasbenega dogajanja v tej deželi, ki leži na jugovzhodni obali Afrike, nasproti Madagaskarja. (več!) ...
Zameji se zgolj na en, čeprav osrednji, najbolj prepoznaven stilem, zato pa, kot že rečeno, vsebuje izbor primerkov zelo dobrega historičnega loka – od redkih posnetkov starcev, ko je Dilon Djindji, preko uveljavljenih bendov, kakršna sta Eyuphuro in Ghorwane, do aktualnih novosti. In skoraj vse je bilo nedavno, v letu 2000, narejeno posebej za to kompilacijo.


Komentarji
komentiraj >>