Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 10.6.´07, ob 14.00: Vojaške, II. del (3424 bralcev)
Nedelja, 10. 6. 2007
davidŽe v prejšnji oddaji smo predstavili novo zgoščenko vojaških ljudskih pesmi z naslovom Regiment po cesti gre, ki jo je izdal Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, v Ljubljani. Zgoščenka poda celovit in vsebinsko ter oblikovno bogat pregled slovenskih ljudskih pesmi povezanih z vojsko in vojaščino. S pomočjo terenskih posnetkov na njej in spremne besede lahko tako spoznavamo različne funkcije in rabe vojaških pesmi, ki so se pele bodisi za dvig morale v sami vojski, za premagovanje bolečine ob odhodih na služenje vojaškega roka, kot tudi v spomin ali za slavljenje junaštev v gostilnah ter v opomin dekletom na vasovanjih. Nenazadnje se je skozi ljudske pesmi beležilo, dokumentiralo in sporočalo o dejanskih dogodkih, vojnah in osebnostih povezanih z njimi... (v celoti...)
Radio študent
Glasbena redakcija
Cigule migule

CD – Regiment – track 11 (do 0:40)

Začetek pesmi Pa le zdaj smo skupaj zbrani, ki smo ga pravkar slišali z verzom »da veselo zapojemo to prežalostno slovo« nazorno prikazuje dileme in nasprotujoča občutja, ki so nekdaj prevevala mlade fante ob odhajanju na vojsko.

Že v prejšnji oddaji smo predstavili novo zgoščenko vojaških ljudskih pesmi z naslovom Regiment po cesti gre, ki jo je izdal Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, v Ljubljani. Zgoščenka poda celovit in vsebinsko ter oblikovno bogat pregled slovenskih ljudskih pesmi povezanih z vojsko in vojaščino. S pomočjo terenskih posnetkov in spremne besede lahko tako spoznavamo različne funkcije in rabe vojaških pesmi, ki so se pele bodisi za dvig morale v sami vojski, za premagovanje bolečine ob odhodih na služenje vojaškega roka, kot tudi v spomin ali za slavljenje junaštev v gostilnah ter v opomin dekletom na vasovanjih. Nenazadnje se je skozi ljudske pesmi beležilo, dokumentiralo in sporočalo o dejanskih dogodkih, vojnah in osebnostih povezanih z njimi.

V nadaljevanju današnje oddaje Cigule migule bomo za sam zaključek slišali dve pesmi z omenjene zgoščenke. Prva omenja konkretni dogodek, avstrijsko-prusko vojno iz leta 1866, in v prvi kitici pravi, kako se je »naš cesar začel vojskvati z Rusom prav močno«. Nadaljevanje pesmi in druga pesem, ki jo bomo slišali pa predstavljata drugo vrsto besedil v slovenskih ljudskih pesmih povezanih z vojaščino, kjer gre za posredno nanašanje in občutja ob podajanju na vojsko. V obeh bomo slišali kako so ljudje na izjemno preprost in slikovit, že kar naturalističen ter domiselen in na videz ravnodušen način opisovali svojo tesnobo in negotovost o vrnitvi iz vojske. V tem smislu je zanimiva zadnja kitica druge pesmi, ki jo bom slišali. V njej pevec poje: »Zna biti, da pridem še zdrav korenjak, zna biti da pridem po bergvah sromak, zna biti da pridem še zdrav in vesel, potem bom še lepši zapel«.

CD Regiment ... – track 21 (2:20)
CD Regiment ... – track 24 (0:51)

Današnjo oddajo Cigule migule, v kateri smo v drugo predstavljali novo zgoščenko vojaških ljudskih pesmi z naslovom Regiment po cesti gre, ki jo je izdal Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, v Ljubljani je pripravil David


Komentarji
komentiraj >>