Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
FESTIVAL F-ROOTS, četrtek, 19. 7. 2007 (4383 bralcev)
Četrtek, 19. 7. 2007
IdaHF-Roots je dedič festivala Forbidden Fruits Of Civil Society. E den ključnih pobudnikov prve edicije tega festivala leta 93 ’ v Ljubljani je bil Borut Brumen. Njemu je za

Včeraj so se po predvajanju dokumentarca Jupiterjev ples o glasbeni sceni v Kinšasi zvrstile tri predstave. Prva je bila hibrid med fotografsko razstavo in modno revijo. Kjer naj bi preproste sne žno bele haljice modnega oblikovalca Benjamin Koželj oživele ob projeciranju fotografij organizatorja tokratnega festivala Dina Bajramovića. Ob tehničnih zmogljivostih Gromke, bi si mogoče mislili, da je kvalitetna iluzija, kjer čarobni vzorci dovolj prepričljivo zaživijo na obleki nemogoča. Pa nas je ta del lepo presenetil.

Seveda smo obleko na eni izmed manekenk komaj videli, ker koščeno dekle verjetno živi od enega zrna riža na dan. Če bi vsaj malo razmislili izven krutih okvirov modne industrije, bi si lahko privoščili projekcijo na malo bolj zajetno in zdravo telesno površino. Poleg tega med samimi fotkami ni bilo nobene konsistence. Videli smo vse od romantičnih sončnih zahodov, do amaterskih posnetkov narave, abstraktnih mozaikov in hodnika s črnobelimi ploščicami. Kar je zelo prikladno in nam da misliti, da praktično vsaka fotografija, ne glede na kvaliteto lahko izgleda dobro, če jo projeciramo na obleko.

Na vrtu pred Osnovno šolo smo bili priča improviziranemu, eksperimentalnemu performansu kitajskonemške umetnice Duan Yingmei in glasbenega jazz tria iz nizozemske na čelu s kontrabasistom Tjitzeom Vogelom. Nedovršenost predstave je bila samo navidezna. Duan Yingmei je izredno plodna umetnica, ki že od zgodnjih 90ih ustvarja performativna site-specific dela v nastajanju. Bila je del avant-guardne Pekinške komune East Village in leta 1995 skupaj s prominentimi kitajskimi umetniki Cang Xinom, Zhang Huanom, Ma Liumingom in drugimi ustvarila verjetno eno najbolj znanih performansov To add one meter to an anonymous mountain.

Performans, ki smo mu bili priča včeraj, je bil njen odziv na jazz glasbo, ki jo je doumela kot urbano mrzlico. V igranje tria je poskušala vnesti sicer minimalno, a učinkovito motnjo. Svoj performans bo v prihodnjih dneh še izpolnjevala, zato vsekakor včerajšne uprizoritve ne moremo razumeti niti kot zaključeno niti dovršeno delo.

Sledila je krajša predstava v izvedbi beograjske skupine STR- Simpatični Teaterski Radioaktivisti, ki so predstavili projekt » Lutkina nova hiša – 50% znižanje«. Igralka Jelena Gavrilović v vlogi lutke je namesto v izložbi stala za steklom Osnovne šole. Predstava je na zelo ilustrativen način govorila o objektivizaciji ženske v potrošniški družbi. Estetske norme je predstavila kot ključno orodje kapitalistične logike. Predstava je o svoji temi povedala zelo jasno praktično vse in ni pustila niti trohice prostora za drugačno interpretacijo. Zato jo lahko brez zadržkov ocenimo kot ultra kič.

Metelkove ne damo!Komentarji
komentiraj >>