Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Neprijeten OFF Program! (3817 bralcev)
Petek, 27. 7. 2007
Boris V.Še vedno neprijetnosti...

... Ameriški obrambni minister se je opravičil Hillary Clinton ...

... Pentagon ne izpolnjuje obljube, dane iraškim oblastem ...

... Pred Rdečo mošejo v Pakistanu zopet protesti ...

... bivši francoski premier de Villepin pod uradno preiskavo ...

... Združeni narodi obtožujejo Eritrejo, da pomaga upornikom v Somaliji ...

OFF NAPOVEDNIK

Če ste slučajno kitajski državljan in si želite odpotovati v Avstralijo kot turist, bodite pozorni pri izbiri potovalne agencije. Nekatere agencije so postale tako podjetne, da svojim kitajskim strankam celo zaračunavajo več kot šestdeset evrov za slikanje pred sydneyjsko operno hišo in sprehod po plaži Bondi. Kot je že običaj pa se slika prelepih hotelov iz reklamnih brošur velikokrat ne ujema z realnostjo, saj Kitajce namestijo v slabe motele izven mest.

Nekaterim kitajskim turistom so celo dejali, da ne smejo kupovati v avstralskih trgovinah, saj da Avstralci ne marajo Kitajcev in da so cene navite. Podjetnost teh agencij je legendarna. Nekatere celo zaprejo Kitajce v določene trgovine s spominki, jim odvzamejo potne liste in jim jih vrnejo šele, ko zapravijo zadostno vsoto denarja. V Sloveniji bi imeli politiki odgovor tudi za ta problem. Rekli bi: »Pa, saj smo sami hoteli tržni sistem in kapitalizem!« Smo, smo, malce manj pa so verjetno nad takim podjetništvom navdušeni kitajski turisti. Morda pa se jim vse skupaj niti ne zdi tako čudno. Zahodnjaki smo bili vedno malce drugačni.

Berete drugačen OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Hillary Clinton je dosegla mini zmago v boju z republikanci. Potem, ko jo je podsekretar za politične zadeve na obrambnem ministrstvu Eric Edelman obtožil nepatriotizma in opogumljanja sovražnika zaradi vprašanja, kako se bodo ameriške sile umikale iz Iraka, se ji je pisno opravičil sam obrambni minister Robert Gates. V pismu je Gates tudi priznal, da Pentagon že dela načrte za umik iz Iraka, vendar za to še ni časovne opredelitve. Obenem pa je Edelmana označil za cenjenega člana kolektiva, ki daje modre nasvete in ima dolgoletne izkušnje.

Pentagon ima težave tudi pri obljubljeni dobavi vojaške opreme iraškim silam. Tistim pravim, seveda. Ameriško obrambno ministrstvo je priznalo, da opreme ne dobavlja kot je bilo dogovorjeno. ZDA so Iraku obljubile za skoraj pet milijard dolarjev vojaške opreme, torej vozil, orožja, streliva in drugih potrebščin. Za potrebe vojske in policije je bilo dostavljene manj kot polovica opreme, naročene s strani iraških ministrstev za obrambo in notranje zadeve. Pentagon pa vseeno pravi, da hitijo, kolikor se da.

V Pakistanu pa so pohiteli s ponovnim odprtjem Rdeče mošeje v Islamabadu. Na začetku tega meseca so tam potekali večdnevni spopadi med islamisti in pakistanskimi varnostnimi silami, v katerih je bilo ubitih več kot osemdeset ljudi. Zaprt je bil tudi vodja Rdeče mošeje Maulan Abdul Aziz. Ker ni mogel voditi današnje molitve, so odprtje zaznamovali protesti verskih študentov, ki so hkrati izražali nasprotovanje pakistanskemu predsedniku Mušarafu. Prav tako so protestniki iz mošeje nagnali klerika, ki ga je nastavila vlada.

V Avstraliji so umaknili obtožnico proti indijskemu zdravniku Mohamedu Haneefu, ki je bil obtožen podpore pri sicer ponesrečenih terorističnih napadih v Londonu in Glasgowu prejšnji mesec. Glavni avstralski tožilec Damian Bugg je pojasnil, da je obtožnico umaknil, ker za obsodbo ni bilo realne možnosti. Bugg meni tudi, da je prišlo do napake. Avstralski minister za imigracije je Haneefa kljub odobreni varščini pred to odločitvijo tožilca zadržal v zaporu in mu odvzel vizo, tako da se še ne ve, ali bo Haneef lahko ostal v Avstraliji in se pritožil na ministrovo odločitev ali ga bodo izgnali.

Obtožb pa se še ni rešil ex-francoski premier Dominique de Villepin. Proti njemu so namreč francoski preiskovalni sodniki sprožili uradno preiskavo, kar je prvi korak k možni kazenski obtožbi. Razlog za preiskavo je domnevna sokrivda za lažne obtožbe. Naj spomnimo, de Villepin je bojda aktivno spodbujal širjenje lažnih informacij proti sedanjemu predsedniku Sarkozyju, ki so ga napačno povezovale s finančnim škandalom. Sarkozy naj bi imel račun pri luksemburški banki Clearstream, nanj pa naj bi prejemal provizijo od prodaje francoskih vojaških ladij Tajvanu leta 1991. To se je izkazalo za neresnično, de Villepina pa čakajo neprijetna vprašanja.

Neprijetnosti se še naprej dogajajo v Somaliji. Poročilo Združenih narodov pravi, da je v Somaliji trenutno več orožja kot kadarkoli od začetka državljanske vojne leta 1991 in da uporniki veliko orožja prejmejo od Eritreje. Ta je poročilo Združenih narodov že označila za lažno. Orožje naj bi prevažali z letali iz eritrejske v somalsko prestolnico. Te lete Eritreja zanika, potrjuje pa jih Mednarodna civilna letalska organizacija. Poročila ZN-a prav tako pravijo, da uporniki še vedno predstavljajo nevarnost, kljub prisotnosti etiopskih enot, ki jih podpira vlada.

Namestnik izraelskega premiera Ramon je javno podprl umik Izraela iz večjega dela Zahodnega brega kot del mirovnega dogovora s Paletinci, saj njihova okupacija škodi ugledu Izraela v svetu. Nič seveda o pravičnosti prenehanja okupacije. Izrael bo še vedno ohranil nadzor nad velikimi naselbinami. Izrael naj bi Palestincem ponudil oblikovanje lastne države na območju Gaze in devetdesetih odstotkih Zahodnega brega, ločeni palestinski ozemlji pa naj bi povezali s predorom. Ni še znano, kakšno cestnino bo Izrael zaračunaval.


Komentarji
komentiraj >>