Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 5. 8. ´07 ob 19.00 (ponovitev 12. 8. ´07 ob 10.00) STELLA CHIWESHE: Double Check: Two sides of Zimbabwe Mbira´s Queen (Piranha, 2006) (2259 bralcev)
Nedelja, 5. 8. 2007
zoranpSTELLA CHIWESHE: Double Check: Two sides of Zimbabwe Mbira's Queen

Po daljši odsotnosti je tu vsaj delno nov album te legendarne afriške igralke na mbiro ter hkrati sveža in povsem drugačna plat njenega aktualnega glasbenega ustvarjanja; kraljica mbire in »zimbtrans music«. Ob izdaji stotega albuma in ob skoraj 20-ih letih svojega delovanja se je berlinska založba Piranha Musik odločila, da k sodelovanju povabi glasbenico, ki je bistveno določila njena zgodnja leta in njen programski profil. Na Stelo Chiweshe smo v zadnjih letih že kar malo pozabili, saj nam ni bilo dano slišati kaj dosti njenega novega. »Kraljica« se je po dovolj uspešni mednarodni karieri, ki je bila od konca 80. ter vsa 90. leta prejšnjega stoletja seveda nespregledljivo povezana prav z izhajanjem njenih plošč pri tej založbi, umaknila v svoj »umetniški ekzil« - kar v svojo domovino, v Zimbabve. Tam pa okoliščine zadnja leta niso bile ravno naklonjene tovrstnemu početju. In Stella je utonila v pozabo. Piranha Musik pa je svoj katalog pripeljala do stote plošče, kar je bila dobra iztočnica, da se ozre nazaj. Tam nekje daleč nazaj v letu 1987 pa je bila v njenem katalogu EP »Ambuya?«, vinilka s štirimi komadi, eden od ključnih diskografskih dokumentov, s katerimi se ni zgolj ustoličila omenjena založba kot referenčen vir tovrstnih godb, ampak eden izmed tistih, ki so bistveno določili tudi spoznavanje afriških glasbenih prostranstev v teh krajih. (več!)
V naslednjih letih smo poslušali vse njene pomembne plošče in jo srečali tudi neposredno, na eni izmed Drugih godb, z njenim - žal ne ravno posrečenim - solističnim nastopom. Z leta 1994 izdanim albumom »Shungu« smo jo leta 1996 začasno izgubili, njen leta 2002 izdani album »Talking Mbira« pa smo povsem spregledali. Zdaj pa jo njen lani izdani dvojni album vsaj historično ponovno umešča na tisto mesto v polpreteklem dogajanju na prizorišču sodobnih afriških godb, ki ji nesporno pripada. Prvi plošček »Classic Hits« ponuja presek njenega dela, izdanega za Piranha Music od 1987 do 2002, drugi »Trance Hits« pa ponuja izrez iz njenega aktualnega glasbenega ustvarjanja v domovini. Seveda bo predvsem ta, drugi album, predmet našega tokratnega zanimanja.Komentarji
komentiraj >>