Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 12. 8. ´07 ob 19.00 (ponovitev 19. 8. ´08 ob 10.00) DERYA TÜRKAN: Minstrel´s Era (Kalan Müzik, 2006) (2823 bralcev)
Nedelja, 12. 8. 2007
zoranpDerya Türkan: Minstrel's Era

Ponuja se nam še eno srečanje s turško glasbeno aktualnostjo, ki bo ob vsej svoji glasbeni odličnosti tudi še en dokaz, da je bilo tisto, kar smo iz turške glasbene ponudbe končno spoznavali letos spomladi, samo drobec. Ta izdelek pa je še dragocenejši, saj po mnenju poznavalcev na najžlahtnejši način združuje turško glasbeno preteklost s sodobnostjo, ter povezuje turško in evropsko glasbeno ustvarjalnost v nov presežek. Derya Türkan (rojen 1973 v Carigradu) je eden najbolj cenjenih mlajših mojstrov igre na klasično turško glasbilo »kemenche«, male gosli zelo rafiniranega zvoka. Je klasično šolan izvajalec, ki do potankosti pozna in virtuozno poustvarja skladbe iz zapuščine skladateljem »zlatega« otomanskega obdobja, hkrati pa je vrhunski improvizator z dobrim poznavanjem aktualnega glasbenega dogajanja v domovini, pa tudi po svetu; še posebej v sodobnih jazzovskih praksah. (več!)
* Na glasbenem prizorišču je šele od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja, ko so se pričela njegova številna odmevna sodelovanja z znanimi turškimi glasbeniki. Med njimi je bil tudi eden največjih virtuozov na »neyu« Kudsi Erguner, s katerim je sodeloval pri nekaj projektih, med drugim tudi pri »Islam Blues«. Zato smo ga prvič slišali prav na leta 2001 izdanem istoimenskem albumu, drugič pa kar »v živo«, 14. aprila letos na odru Cankarjevega doma. V slabih desetih letih samostojne kariere pa je izdal že štiri lastne albume. Prvi iz leta 1998 in še eden sta dvojčka in sta seveda zapolnjena z avtorskimi izvedbami skladb klasičnih otomanskih skladateljev. Leta 2001 izdani »Letter from Instanbul« je zanimivo sodelovanje z grškim glasbenikom Sokratisom Sinopuolosom. »Minstrel's Era«, ki je izšel lani, pa je presežek vsega omenjenega prav s svojim spojem tradicije in aktualnosti, pri katerem sodelujejo Türkan v godalnem triu s kontrabasistom Renaudom Garcio Fonsom in violončelistom Ügürjem Isikom.

pripravil Zoran PistotnikKomentarji
komentiraj >>