Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
V nebo vzeti OFF Program! (3506 bralcev)
Torek, 14. 8. 2007
Boris V.Vlak z zamudo!

... V Rusiji iztiril vlak, oblasti sumijo teroriste ...

... Pakistan obeležuje šestdeseto obletnico neodvisnosti od Velike Britanije ...

... Izrael vdrl v Gazo in ubil štiri Palestince ...

... Poplave v Severni Koreji naj bi ubile na stotine ljudi ...


OFF NAPOVEDNIK

Japonka Jone Minagava je lastnoročno poskrbela, da se je povprečna starost Zemljanov malce znižala. Jone Minagava, ki je bila s 114-imi leti uradno najstarejši človek na svetu, je namreč umrla. Zadnja leta je preživela v domu za ostarele, oziroma za zelo ostarele, na jugozahodu Japonske. Jone, ki je bila uradno najstarejša Zemljanka od januarja letos, se je rodila leta 1893!!! To pomeni, da je imela že 21 let, ko se je začela prva svetovna vojna in 76 let, ko je začel oddajati Radio Študent.

Ženska je bila kljub visoki starosti do zadnjega izdihljaja pri močeh, ključ do takega uspeha pa naj bi bila dobra hrana in obilen počitek. Med dobro hrano je Japonka štela tudi slaščice, vsak dan pa je zvrnila tudi kozarček sakeja ali kake druge alkoholne pijače. Morda ji je to pomagalo preživeti vse grozote dvajsetega stoletja. Kakorkoli že, medtem ko boste vi poslušali OFF Program, bo avtor tega prispevka sledil zgledu preminule herojke in jedel kosilo ter pil pivo.

Berete star OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Na progi med Moskvo in Sankt Peterburgom, bivšim Leningradom, je zaradi eksplozije, morda celo dveh, iztiril vlak. V incidentu je bilo ranjenih šestdeset ljudi, oblasti pa že sumijo teroriste. Vzrok nesreče naj bi bilo poškodovanje tirnic v dolžini osemsto metrov zaradi eksplozivnega telesa. Iztirjeni vagoni so poškodovali tudi sosednje tirnice, tako da so imeli tudi mnogi drugi vlaki zamudo. S prstom se že kaže na Čečene, čeprav na tem območju bomb še niso nastavljali. Vlak je iztiril približno petsto kilometrov severno od ruske prestolnice.

V prestolnici Pakistana, Islamabadu, je danes živo. Praznujejo namreč šestdeseto obletnico neodvisnosti od Velike Britanije. Slovesnost z dviganjem zastave je vodil premier Aziz, predsednik Mušaraf pa je zopet izpostavil, da je nastopil čas, ko se je potrebno spopasti s terorizmom. Zavrnil je tudi grožnje nekaterih v ZDA, med njimi tudi demokratskega kandidata Baracka Obame, da bi lahko prišlo do enostranskega napada na teroristične celice v Pakistanu. Pakistan je s praznovanjem neodvisnosti prehitel svojo rivalko Indijo, ki bo ta dan obeležila jutri.

Neodvisnosti pa nikakor ne more praznovati Palestina. Izraelci so namreč vdrli na območje Gaze in ubili štiri Palestince. Namen akcije naj bi bil preprečiti militantnežem kopanje tunelov in izstreljevanje raket na Izrael. Palestinci trdijo, da je izraelska vojska ubila tudi šestdesetletno žensko in ranila štirinajst ljudi. Palestinski viri pravijo, da je v Gazo vdrlo okoli dvajset tankov in drugih oklepnih vozil, Izraelci pa so napadli tudi po zraku.

Po zraku pa bi se morali premikati številni Severnokorejci, če bi želeli ubežati vodi. Severna Koreja je namreč žrtev velikih poplav zaradi obilnega deževja, ki naj bi terjale že na stotine življenj. Uradna severnokorejska poročila pravijo, da je uničenih trideset tisoč domov in na tisoče hektarjev kmetijskih površin. Prav tako je dež uničil več kot 540 mostov in dele železnic. Pravo število žrtev je nemogoče oceniti, saj so severnokorejske oblasti zelo skrivnostne glede naravnih katastrof. Strokovnjaki pravijo, da je za poplave delno krivo tudi načrtno krčenje gozdov, s čimer so želeli ustvariti več obdelovalnih površin.

Novo poročilo Human Rights Watch-a je okrcalo vlado v Zimbabweju in jo obtožilo državne brutalnosti. Prav tako je južnoafriške države pozvalo k namestitvi nadzornikov v Zimbabweju. Južnoafriški voditelji se bodo ta teden srečali v Zambiji in diskutirali o političnem in ekonomskem propadu Zimbabweja. Human Rights Watch trdi, da je zimbabwejska vlada uporabljala fizične napade in mučenje proti svojim kritikom, vendar so se na zadnjem srečanju južnoafriških voditeljev obsodbi tega ravnanja elegantno izognili. Zimbabwejski predsednik Mugabe pa je večkrat obtožil opozicijo, da sama vodi kampanjo nasilja in da napada policijo.

V krizi je tudi Poljska. Poljski premier je poudaril, da so predčasne volitve edini izhod iz te krize in dodal, da ne bo poskušal oblikovati nove parlamentarne večine. Naj spomnimo, poljska koalicija je razpadla v ponedeljek, ko je brat dvojček predsednika vlade, predsednik države Lech Kaczynski, odstavil ministra za izobraževanje in vodjo ultrakonzervativne Lige Poljskih družin Romana Giertycha ter ministra za pomorsko gospodarstvo Rafala Wiecheckega, prav tako iz Lige poljskih družin. Odstavil je še ministrico za delo in ministra za gradnjo iz stranke Samoobramba. Za ponovne volitve je pogoj razpustitev parlamenta, za to pa je potrebna dvotretjinska večina poslancev.

Doma pa bodo jutri nekateri praznovali Marijino vnebovzetje. Zakaj ta praznik sploh obstaja in zakaj je dela prost dan, boste že izvedeli iz vseh drugih medijev. Nas je zanimala predvsem reakcija Cerkve na anketo o vlogi katoliške cerkve, ki so jo objavile Finance, ki kaže, da imajo najbolj izobraženi najslabše mnenje o Cerkvi. Za nas je reagiral Andrej Saje, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference:

Komentarji
komentiraj >>