Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Židan OFF! (3614 bralcev)
Četrtek, 30. 8. 2007
Boris V.Adijo!

Adijo!

Adijo!


... Obeležujemo mednarodni dan izginulih ...

... V zvezi z Abu Graibom oproščen še zadnji ameriški častnik ...

... V Čilu aretiranih več kot štiristo protestnikov proti neoliberalnim ekonomskim reformam ...

... Odstopil kitajski finančni minister, bojda iz osebnih razlogov ...

... Na Dunaju nov krog pogajanj o statusu Kosova ...

OFF NAPOVEDNIK

Potem, ko so se razširile govorice, da so nekateri ameriški astronavti poleteli v vesolje preveč židane volje, je ameriška vesoljska agencija NASA opravila posebno notranjo preiskavo. Preiskava je obsegala zadnjih dvajset let, vendar ni odkrila nobenih dokazov, da bi astronavti v tem času pili ali bili nasekani na dan poleta v vesolje. Posebni odbor za zdravje astronavtov je sicer konec julija objavil poročilo, ki zatrjuje, da sta bila vsaj dva astronavta pošteno nažgana, preden sta poletela v kozmos.

Preiskava NASE je zajela tudi udeležence skupnih poletov na ruskih vesoljskih plovilih, kjer naj bi tudi prišlo do vinjenosti, vendar so rezultati spet negativni. Astronavti bodo morda naš prvi stik z vesoljci in vprašati se moramo, kakšen vtis bodo ti dobili, ko bodo videli skupino uniformiranih in treznih superšportnikov. Če bi astronavti lahko spili kozarček ali dva pred vsakim poletom, bi se morda res vsak drug polet končal s smrtnim izidom, ampak v primeru kontakta z vesoljci, bi bil pa ta vsaj zabaven.

Berete ne-uniformiran OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Današnji dan je rezerviran za mednarodni dan izginulih. S tem se želi opozarjati na hudo problematiko prisilnih izginotij, ki se s takoimenovanim bojem proti terorizmu še bolj popularizira. Ljudje proti svoji volji izginjajo po celem svetu, od Čečenije do Latinske Amerike in Azije. Več o dnevu izginulih nam je povedal Blaž Kovač iz Amnesty International Slovenije:Izginili oziroma umrli so, po trditvah palestinskega zdravnika, trije palestinski otroci, ko je izraelski tank streljal na severu Gaze. Izraelci se vlečejo ven in trdijo, da so streljali na skupino ljudi, ki se je pripravljala na izstrelitev rakete. Izraelska vojska je smrt otrok sicer priznala, vendar je za to okrivila - koga drugega kot – Palestince, oziroma militantne skupine. Predstavnica izraelske vojske je še izjavila, da vojska obžaluje cinično uporabo otrok s strani teroristov. Izraelska vojska je v enem tednu ubila že osem otrok.

O otročarijah poročajo iz Združenih držav Amerike. Zvezna porota je v oporišču v zvezni državi Maryland podpolkovniku Stevenu Jordanu, sicer edinemu častniku, ki je bil obtožen v zvezi z zlorabami v Abu Graibu, izrekla le ukor. In še to, ker ni upošteval ukaza o prepovedi razpravljanja o preiskavi zlorab. V torek pa je bil Jordan že oproščen tudi drugih treh obtožb, povezanih z zlorabami ujetnikov. Zaradi Abu Graiba je enajst navadnih vojakov dobilo zaporne kazni, častniki pa so jo odnesli pričakovano, brez kazni.

Kazni v obliki aretacije je bilo deležnih več kot štiristo protestnikov v Čilu. Zveza sindikatov je sklicala proteste proti ekonomski politiki svobodnega trga, vendar je do nasilja prišlo le v prestolnici, Santiagu de Chile. Posebne enote policije so skušale demonstrantom preprečiti dostop do vladne palače z vodnimi topovi in solzivcem, demonstranti pa so odgovorili s kamenjem. Predsednica Bachelet je dejala, da v demokraciji ni prostora za nasilje. Razen, če ga seveda država ne izvaja s svojo neprimerno ekonomsko politiko.

Z drugimi problemi se sooča Peru. Tamkajšnja vlada je zaprosila za šotore za več kot dvesto tisoč ljudi, ki so ostali brez doma zaradi nedavnega potresa. Mnogi preživeli še vedno živijo na cesti v obupnih razmerah in izgleda, kot da se je potres zgodil včeraj. Civilna zaščita pravi, da potrebujejo najmanj trideset tisoč šotorov. Bolnice so še vedno preplavljene z ljudmi, potrebnimi pomoči. Poleg vseh žrtev in infrastrukturne škode pa je potres povzročil tudi poškodbe tretjine regijskih spomenikov in zgradb z zgodovinsko vrednostjo.

Zgolj zgodovinsko vrednost ima odslej tudi zdaj že bivši kitajski finančni minister Jin Renqing, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Pravi razlog naj ne bi bila njegova nesposobnost, saj naj bi šlo kitajski ekonomiji dobro, ampak nek seks škandal. Njegov naslednik še ni uradno objavljen. Komunistična partija bo čez par tednov organizirala Narodni kongres, najpomembnejše politično srečanje v petih letih, morebiten škandal pa mu lahko le škoduje.

Na Dunaju se odvija novi krog pogovorov glede prihodnjega statusa Kosova. S srbsko in kosovsko delegacijo se bodo ločeno sestali predstavniki ZDA, Evropske unije in Rusije. Srbijo zastopata Vuk Jeremić, minister za zunanje zadeve in Slobodan Samarđić, minister za Kosovo. Stran kosovskih Albancev pa branijo predsednik Kosova Sejdiu, predsednik parlamenta Berisha in premier Čeku, ob njih pa sta še predstavnika opozicijskih strank Tači in Suroi. O takoimenovanih pogajanjih o Kosovu bo govorila tudi OFF Priloga, ki bo sledila OFF Programu.

Slovenska vlada je lažja za tri ministre. V njej ni več ministra za zdravje Andreja Bručana, ministra za promet Janeza Božiča in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana. Janša je sprejel njihove odstopne izjave, kar pomeni, da so morali odstopiti kar sami, čeprav so do zadnjega ostro zagovarjali svoje kvalitete in zanikali nepravilnosti.


Komentarji
komentiraj >>