Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Milenijski OFF Program! (3593 bralcev)
Sreda, 12. 9. 2007
Boris V.Srečno Etiopijci!

... Odstopil japonski premier ...

... ex-filipinski predsednik obsojen na dosmrtno ječo ...

... Ugrabljeni pakistanski vojaki ...

... Zamejski Slovenci zadovoljni s Prodijevim obiskom v Sloveniji ...

Srečno Etiopijci!

OFF NAPOVEDNIK

Etiopijci praznujejo novo leto. In to ne kakršnokoli, po koledarju Koptske ortodoksne Cerkve namreč praznujejo vstop v novo tisočletje. Nebo nad prestolnico Adis Abebo so razsvetlili z ognjemetom, po ulicah poteka kulturni festival. V eni najrevnejših držav na svetu je etiopski premier Zenawi izkoristil priliko in govoril o slavi prvih tisoč let Etiopije. Dejal je, da se bodo čez tisoč let Etiopijci spominjali tega novega leta kot začetek konca srednjega veka.

Opozicija nasprotuje proslavam in tudi vladni kampanji za pregon beračev s cest. Prav tako so se pred proslavo zvišale tudi cene hrane. Bizarnosti pa še ni konec. Na proslavo so povabili tudi ameriško pop skupino Black Eyed Peas, vendar pa bodo vstopnice za njihov koncert stale za etiopske razmere borih 170 ameriških dolarjev. Kar je mimogrede dvomesečna etiopska plača. Podobne otročarije se dogajajo seveda tudi pri nas. Patrie, nov kongresni center in prenova fasade vladne palače so primeren izgovor, da ni denarja za pediatrično kliniko, onkološki inštitut in podobne nepotrebnosti.

Berete rakasti OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

OFF Program začenjamo z odstopom japonskega premierja Šinza Abeja. Konzervativni Abe je kot razlog za odstop navedel onemogočanje dela s strani uporne opozicije. Kot pravi, si je z vsemi močmi prizadeval za nadaljevanje reform, zato je odstopil, saj meni, da bi morala njegova Liberalno-demokratska stranka zgrabiti trenutek in napredovati z novim voditeljem. Abe je prevzel oblast z obljubo o reformah in spremembi vsiljene pacifistične ustave. Na položaju je bil komaj leto dni.

Medtem ko je Abe odstopil z oblasti, bo bivši filipinski predsednik Joseph Estrada vstopil v zapor. Estrada, tudi nekdanji filmski zvezdnik, je bil zaradi korupcije obsojen na dosmrtno ječo. Protikorupcijsko sodišče je namreč razsodilo, da si je z davčnimi utajami in podkupninami prisvojil več milijonov dolarjev. Estrada prevaro zanika in trdi, da je bil proces proti njemu politično motiviran. Predsednica Gloria Arroyo mu je sicer ponudila prostovoljni izgon iz države, kar pa meče čudno luč na neodvisnost filipinske sodne oblasti.

V neugodnem položaju so tudi pakistanski vojaki, ki so jih na severozahodu Pakistana ugrabili protalibanski vojaki. Privrženci talibanov so težko oboroženi napadli Pakistance zunaj mesta Bannu v pokrajini Severni Vaziristan. Uporniki so vojake ugrabili tudi pred štirimi dnevi v Južnem Vaziristanu. Nove ugrabitve so se zgodile med pogajanji za izpustitev prej ugrabljenih vojakov. Uporniki trdijo, da imajo zaprtih okoli tristo vojakov.

Indonezijske oblasti so sprejele zakon, ki prepoveduje dajati denar beračem in cestnim zabavljačem. Kršilcem zakona grozi tudi do šest mesecev zapora in pet tisoč dolarjev kazni. Oblasti v prestolnici Džakarti menijo, da se bo s tem zakonom vzpostavil red v mestu z desetimi milijoni prebivalcev. Nasprotniki zakona pa trdijo, da se oblasti ne zavedajo realnosti in revščine.

Poročali smo že o protiislamskem protestu, ki se je zgodil včeraj v Bruslju, čeprav ga je župan mesta prepovedal. Policija se je spopadla s kakimi dvesto demonstranti, aretiranih je bilo več ljudi, med njimi tudi dva politika skrajne desnice. Organizatorji protesta so napovedovali veliko udeležbo, na koncu pa je bilo zbranih več policistov in novinarjev kot demonstrantov. Župan je zbor prepovedal zaradi nevarnosti ustvarjanja problemov z imigranti.

Zagrebški Velesejem, Hrvaška gospodarska zbornica in Gospodarska zbornica Slovenije v okviru Zagrebškega velesejma skupaj organizirajo okroglo mizo na temo »Hrvaška in Slovenija – gospodarska partnerja«. Več o tem nam je povedal Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije in nasprotnik delavskih pravic, nekdaj pa urednik politične redakcije na našem radiu in celo njegov odgovorni urednik:Nad podražitvami osnovnih življenjskih potrebščin, torej kruha, mleka, jajc in tako dalje, so nezadovoljni tudi v sindikatu upokojencev, ki so na take podražitve med najbolj občutljivimi. Za Radio Študent je svoje mnenje o temu povedala sekretarka Sindikata upokojencev Vanda Rešeta:Slovenijo je čez vikend par dni obiskal italijanski premier Romano Prodi. Obisk je minil v bojda prijetnem vzdušju, o tem, kaj je bilo konkretno dogovorjenega, pa ni preveč govora. Vseeno pa so z obiskom zadovoljni na Slovenski kulturno gospodarski zvezi v Trstu, ki si od obiska obetajo tudi konkretne izboljšave za položaj zamejskih Slovencev. O tem smo govorili s tajnikom te zveze, Igorjem Gabrovcem:Za konec še povejmo, da je Janša za ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo predlagal Mojco Kucler Dolinar, poslanko Nove Slovenije. Preden bo imenovana, v kar sploh ne dvomimo, se bo morala Mojca predstaviti še matičnemu odboru v roku treh oziroma najkasneje sedmih dni.


Komentarji
komentiraj >>