Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sreda, 26. 9. ´07 ob 23.30; HABIB KOITE & BAMADA: Foly! - Live Around the World 2002 (World Village, 2004) (4307 bralcev)
Sreda, 26. 9. 2007
zoranpHabib Koite & Bamada: Foly! - Live Around the World 2002

Tole bo kar pravi čas za ponovno srečanje s Habibom Koitejem in njegovo glasbo. Čeprav gre zagotovo za enega najuspešnejših malijskih glasbenikov »druge generacije« na mednarodnem prizorišču, smo začeli nanj zaradi njegove diskografske »polaktivnosti« že kar pozabljati. Tale koncertni dvojni album, izdan leta 2003 za založbo Contre-Jour, je namreč še vedno zadnji album, ki ga je podpisal. No, ravno včeraj pa naj bi za svežo ameriško založbo Cumbancha po kar šestih letih izšel njegov novi pravi avtorski album »Afriki«. V vmesnem obdobju je bil še posebej aktiven prav v ZDA, kamor se je na krilih popularnosti in številnih nastopih v zadnjih letih praktično preselil. No, letos je s svojo skupino Bamada končno pričel nastopati tudi po Evropi, v začetku tega meseca pa je pričel z obilno evropsko promocijsko turnejo, ki bo trajala vse do konca leta. Nastopal pa je seveda že tudi ves ta vmesni čas, vendar v okviru različnih druženj, sodelovanj in projektov. Seveda smo ga lani v okviru projekta »Desert Blues« poslušali na Drugi godbi – tako, kot večina Evrope, kjer imajo podobne festivale. (v celoti!)
* Tole bo kar pravi čas za ponovno srečanje s Habibom Koitejem in njegovo glasbo. Čeprav gre zagotovo za enega najuspešnejših malijskih glasbenikov »druge generacije« na mednarodnem prizorišču, smo začeli nanj zaradi njegove diskografske »pol aktivnosti« že kar pozabljati. Tale koncertni dvojni album, izdan leta 2003 za založbo Contre-Jour, je namreč še vedno zadnji album, ki ga je podpisal. No, ravno včeraj, 25. septembra, pa naj bi sveža ameriška založba Cumbancha objavila njegov novi pravi avtorski album »Afriki«, na katerega je bilo treba čakati kar šest let. V vmesnem obdobju je bil še posebej aktiven prav v ZDA, kamor se je na krilih popularnosti in številnih nastopih v zadnjih letih praktično preselil. No, letos spomladi je s svojo skupino Bamada končno pričel nastopati tudi po Evropi, v začetku tega meseca pa se je odpravil na obširno evropsko promocijsko turnejo, ki bo trajala vse do konca tega leta. Kot zanimivost: nocoj in sploh ta teden nastopajo po Belgiji, v soboto in nedeljo pa bodo na Nizozemskem, v Utrechtu in Amsterdamu. Najbližje nam bodo nastopili 14. oktobra na Dunaju, njihov münhenski koncert pa je že za nami.

Habib Koite pa je seveda nastopal tudi ves ta vmesni čas, vendar le v okviru različnih druženj, sodelovanj in projektov. V okviru enega takšnih projektov »Desert Blues« smo ga lani seveda poslušali na Drugi godbi – tako kot večina Evrope, kjer imajo podobne festivale. Pred tem je bil na turneji s še enim, v Ameriki pripravljenim glasbeniškim paketom, ki ga je z naslovom »Acoustic Africa« ter ob sodelovanju naše znanke z Druge godbe Dobet Gnahore in južnoafriškega zvezdnika Vusija Mahlasele lansirala ameriška založba Putumayo World Music. Pri njej je pred tem izšel tudi album istega naslova, še prej pa tudi kompilacijski album »Mali Music« in nanju sta bili uvrščeni tudi skladbi z njegovih prejšnjih albumov. V zvezi z njegovim aktualnim delom pa je bil najbolj svež in fascinanten lani pri Stern's Africa izdani koncertni dokument »Midnight in Mali«, na katerem ga je mogoče slišati kot avtorja in pevca ter kot soigralca–kitarista; sicer pa je imel eno glavnih vlog tudi pri sami organizaciji dogodka, na katerem je nastal posnetek za ta album. Morda je bil z vsem tem celo preveč zaposlen, da bi utegnil narediti nov lastni album. In zdaj, ko se je to zgodilo, je prav, da končamo tudi predstavljanje njegovega izjemnega koncertnega dokumenta »Foly! - Live Around the World 2002«. Prvi del, tj. prvi CD, smo vam namreč vrteli v tej oddaji pred dobrima dvema letoma.

Ker je minilo že toliko časa od zadnjega srečanja s tem albumom, bo verjetno koristno, da malo obnovimo védenje o njegovi vsebini. Vsebuje skoraj točno dve uri in pol izjemnega koncertnega vzdušja in priredbe celotnega njegovega železnega repertoarja: od njegovega zgodnjega zahodnoafriškega hita »Cigarette Abana«, ki je bil prvič posnet in izdan že leta 1991 in ga boste slišali tudi nocoj, pa do izbora najbolj udarnega, kar je objavil na vseh treh lastnih albumih, ki so izšli med letoma 1995 in 2001. Vsebuje torej 18 njegovih izbornih avtorskih stvaritev, tokrat ponujenih v koncertno obogatenih in temu primerno raztegnjenih izvedbah, ki v povprečju trajajo po okroglih 10 minut.

Habib je bil s svojo skupino Bamada na koncertni turneji praktično vse leto 2002; najprej po Evropi, potem pa še na njenem po obsegu in odmevnosti vsaj enakovrednem severnoameriškem delu. Na evropskih koncertih ga je spremljala snemalna ekipa založbe Contre-Jour in iz posnetkov, ki so tako nastali, pozneje »zmiksala« in sestavila gradivo za ta dvojni album. Posnetki, ki jih boste nocoj slišali, so tako nastali v drugi polovici junija in v prvi polovici julija 2002 – razen že omenjenega »Cigarette Abana«, ki je bil posnet 3. novembra 2002 na koncertu v Zürichu. Ostali so s koncertov v Amsterdamu, Tübingenu, Luzernu ter še nekaterih manjših nemških in švicarskih prizoriščih. S seznama prizorišč se seveda vidi, da snemalno še zdaleč niso bila pokrita vsa, saj je bilo na tej turneji eno izmed njih tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani. A vtis, ki ga dajejo objavljeni posnetki z drugih koncertov, je povsem primerljiv s tistim, kar nam je ostalo v spominu po njihovi ljubljanski predstavi. Habib Koite in člani njegove Bamade so bili v tistem času v zares vrhunski formi.

Nocoj boste lahko prisluhnili 9 skladbam in skoraj 80 minut trajajočemu posnetku, ki prekriva drugi CD tega albuma. Slišali boste skladbe »Nanalé«, »Kominé«, »Nimató«, »Saramaya«, »Sin djen djen« »Wassiye«, »Cigarette abana«, več kot 16-minutno verzijo skladbe »Kunfetá« ter zaključno »Takamba«. Med glasbeniki, ki jih boste slišali, velja ob Habibu, ki seveda poje in igra kitaro, izpostaviti sodelovanje enega največjih živečih malijskih mojstrov igranja na balafon Keletiguija Diabateja. Bamada pa je bila takrat kvartet, sestavljen iz drugega kitarista in orgličarja Boubacarja Sidibeja, bobnarja in tolkalca Souleymaneja Anna, drugega tolkalca Mahamadouja Koneja in basovskega kitarista Abdoula Wahaba Bertheja ki občasno zaigra tudi na kamalé n'goni.

pripravil Zoran PistotnikKomentarji
komentiraj >>