Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 30. 9. ´07 ob 19.00 (ponovitev 7.10. ´07 ob 10.00) ANIMAL COLLECTIVE: Strawberry Jam (Domino, 2007) (2431 bralcev)
Nedelja, 30. 9. 2007
davidAnimal Collective: Strawberyy Jam

Redke glasbene zasedbe znajo po svojih prvih uspehih in po številnih albumih še ohraniti svežino, energijo in inovativnost, ki jo ponavadi najbolj odražajo na svojih začetkih. Mogoče se Animal Collective upirajo naravnim zakonom, vendar so po sedmih letih delovanja in po petih studijskih albumih z novim - šestim albumom Strawberry Jam ponovno presenetili in udarili z neverjetno količino svežine, energije in inovativnosti. Kakor da se jih te kvalitete držijo za vseskozi. In še en navidezni paradoks spremlja Animal Collective. Njihov skrajno prepoznaven in originalen glasbeni izraz, ki alkemično združuje elektroniko, rock, folk in psihadelijo z dodatkom odtrganosti in prosojne melodičnosti v neko posebno organsko in nadžanrsko celoto je na videz stalno nespremenljiv in isti, pa vendar se konstantno razvija. Animal Collective ostajajo isti, a kljub temu ne reciklirajo svojega zvoka. Vsak njihov album je kakor njihov prvi, zadnji in edini, celota zase, ki je del njihove kontinuirane stabilnosti. (v celoti!)
* Redke glasbene zasedbe znajo po svojih prvih uspehih in po številnih albumih še ohraniti svežino, energijo in inovativnost, ki jo ponavadi najbolj odražajo na svojih začetkih. Mogoče se Animal Collective upirajo naravnim zakonom, vendar so po sedmih letih delovanja in po petih studijskih albumih z novim in šestim albumom Strawberry Jam ponovno presenetili in udarili z neverjetno količino svežine, energije in inovativnosti. Videti je, da se jih te kvalitete vseskozi držijo. In še en navidezni paradoks spremlja Animal Collective. Njihov skrajno prepoznaven in originalen glasbeni izraz, ki alkemično združuje elektroniko, rock, folk in psihedelijo z dodatkom odtrganosti in prosojne melodičnosti v neko posebno organsko ter nadžanrsko celoto je na videz stalno nespremenljiv in isti, pa vendar se konstantno razvija. Animal Collective ostajajo isti, ampak ne reciklirajo svojega zvoka. Vsak njihov album je kakor njihov prvi, zadnji in edini, celota zase, ki je del njihove kontinuirane stabilnosti.

Pri tem bi bilo morda treba izpostaviti zgolj eno opaznejšo spremembo pri njihovi kontinuiteti. Večino prejšnjih dolgometražnih stvaritev Animal Collective so namreč v večji ali manjši meri zapolnjevali bolj kontemplativni, strukturno odprti ter teksturno in eksperimentalno zelo močni komadi, pri Strawberry Jam pa se je težišče očitno prevesilo na stran udarnih, ritmičnih in bolj strukturiranih komadov. Čeprav so oboje Animal Collective posedovali že od samih svojih začetkov in so po obeh plateh enako kvalitetni (oboje znajo nenazadnje tudi simultano oziroma sinhrono združevati), bodo mogoče pristaši ene bolj in pristaši druge manj zadovoljni s tokratnim rezultatom, vendar to niti ni stvar okusa, ampak zgolj karakterja in principov. Sam vidim v tem le vrlino, saj album Strawbery Jam kot celota teče ne samo zelo gladko. ampak gre pri njem za neke vrste konstantno vzburjenost, za nenehne viške, ki zgolj za malenkost jenjajo šele proti samem koncu albuma. Izjemna energičnost albuma se torej ne zmanjša niti za trenutek in tudi v živo ni pri Animal Collective nič drugače. Gre za kolektiv, ki ga razganja od inovativne energije in zna to nenazadnje vsakič znova dosledno izpričati tako na odru kot v studiu.

Izjemno pride do izraza na zadnjem albumu Animal Collective tudi njihova sposobnost ustvarjanja polnih in nasičenih vzdušij prazničnosti, živosti ter radosti. To jim uspeva po eni strani z neverjetno sproščenostjo, kreativnimi izbruhi, nemirom ter nekonvencionalnimi prijemi, po drugi pa z glasbenimi postopki naturalizma in elementarnosti. Vez z naravo se izraža že v njihovem imenu, pa tudi skozi njihova besedila, vez z univerzalnim in elementarnim pa v značilni rabi pentatoničnih in diatoničnih melodičnih postopkov, elementarne ritmičnosti in surove energije ter nebrzdanosti. Nezanemarljive pri tem so tudi pogoste prikrite aluzije na različne godbe sveta (na primer v komadu Chores), nenazadnje pa Animal Collective mojstrsko obvladajo primarno človekovo glasbilo, vokal in izrabljajo krike kot glasbeni element (to je očitno na primer v komadu For Reverend Green).

Večplastnost in kompleksnost v dialektiki s preprostostjo ter melodičnost, prazničnost, domačnost, elementarnost, bogata nasičenost in udarnost so atributi, ki postavljajo Animal Collective skupaj z njihovim zadnjim albumom Strawberry Jam na piedestal najbolj svežih, energičnih in inovativnih zasedb ter albumov zadnjega časa in mogoče nasploh.

Strawberry Jam je konsistenten album, ki vas intelektualno in čustveno zadovolji ter vas povzdigne, napolni in vzradosti, album, ki vas strastno in posesivno zavije v svoje vabljive vrtince ter ne izpusti zlahka.

pripravil David VerbučKomentarji
komentiraj >>