Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Okusen OFF Program! (3454 bralcev)
Sreda, 3. 10. 2007
Boris V.Bio sam živ, sad sam samo bio...

... Sudanska vlada obljubila tristo milijonov dolarjev pomoči za Darfur ...

... Začeli so se vsebinski pogovori med korejskima voditeljema ...

... V Bagdadu ranjen poljski veleposlanik v Iraku ...

... Danes nujna seja komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti o izjavah Ropa ...

OFF NAPOVEDNIK

Ekološka pridelava hrane je v današnjem času splošne genske manipulacije zelo popularna, pa čeprav ima še vedno višjo ceno kot pa tako imenovana nezdrava hrana, med katero spada tudi okusen odojek. Tako so v namen zdrave prehrane z vidika ekološke pridelave spregovorili v zavodu Celeia Celje. V ta namen poteka na glavnem celjskem trgu prireditev »Podeželje v mestu«, več o dogodku pa nam bo povedala Sanja Lončar, ki je imela dopoldne predavanje o bioprehrani.O bio prehrani smo govorili tudi z Vladom Čušem, predsednikom Zelenih Slovenije, ki so v zadnjem času daleč od parlamenta po odstotkih volivcev.Vi pa berete kot masten odojek okusen OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

»Sudanska vlada je obljubila tristo milijonov dolarjev pomoči za obnovo Darfurja«, je dejal bivši ameriški predsednik Jimmy Carter. Od teh silnih milijonov naj bi bilo sto sudanskih in dvesto kot posojilo Kitajske. Carter je tudi dejal, da je sudanski predsednik Omar al-Bashir pristal na prisotnost mednarodnih opazovalcev na volitvah leta 2009. Carter je sicer del skupine štirih starejših državnikov, ki v Sudanu iščejo rešitev konflikta. Nigerija medtem zatrjuje, da je kljub poboju desetih vojakov s strani upornikov odločna spoštovati obveznosti glede sodelovanja v misiji Afriške unije v Darfurju.

Na drugi dan sestanka korejskih voditeljev v Pjongjangu naj bi imela Kim Džong Il in Roh Moo-hyun vsebinske pogovore, nad katerimi sta oba že izrazila zadovoljstvo. Pogovori seveda niso še ničesar rešili, predvsem se ponavlja zavezanost miru in povečano gospodarsko sodelovanje med državama, ki sta uradno v vojni še od leta 1953. Južnokorejski voditelj je dejal, da njegov severnokorejski sogovornik ni zadovoljen s tempom, s katerim je Južna Koreja pristala na uresničevanje nekaterih ukrepov v okviru pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu. Tukaj je verjetno mislil na pomoč v zameno za jedrsko razorožitev Severne Koreje.

O razorožitvi rad govori tudi demokratski predsedniški kandidat Barack Obama. Dejal je, da si bo kot predsednik prizadeval za svet brez jedrskega orožja. To seveda ne bi pomenilo, da bi se Združene države enostransko razorožile, kot zahtevajo od drugih držav. Šlo naj bi za počasen proces dogovarjanja. Obama je tudi posredno napadel Hillary Clinton zaradi njene podpore vojni v Iraku, očitno pa se je odločil nadoknaditi izgubljeno razliko med njim in sedaj vodilno Clintonovo.

Svetovna razorožitev pa je seveda zgolj mit, saj so samo podjetja iz ZDA in Rusije lani prodala za petindvajset milijard dolarjev orožja. Za njimi capljajo podjetja iz Velike Britanije, ki so prodala zgolj za tri milijarde dolarjev orožja. Te tri države skupaj so lani prodale enainsedemdeset odstotkov vsega orožja. Svetovni proizvajalci orožja pa so lani skupaj dobili za štirideset milijard dolarjev naročil, kar je manj kot leto prej. Med temi količinami standardnega orožja kakšna atomska bomba gor ali dol ne more preveč izstopati.

Poljskemu veleposlaniku v Iraku je sedaj verjetno žal, da je prevzel to funkcijo. Konvoj veleposlanika Edwarda Pietrzyka je bil namreč v centru Bagdada napaden, veleposlanik pa je bil v napadu ranjen, vendar je lahko sam zapustil kraj dogodka. Poljska je leta 2003 podprla ZDA v napadu na Irak in ima tam okoli devetsto vojakov. Veleposlanik je že v zelo zaščiteni Zeleni coni, njegove poškodbe pa naj ne bi bile smrtno nevarne. Uporniki so doslej uspešno likvidirali že več tujih diplomatov.

Verjetno pa ni nič kaj diplomatsko na nujni seji komisije državnega zbora za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Sejo že od julija zahteva koalicijska Slovenska demokratska stranka, na njej pa naj bi se razpravljalo o izjavi Ropa glede dogovarjanj o incidentih med hrvaškim premierjem Sanaderjem in Janšo leta 2004. O seji smo govorili s predsednico komisije Majdo Potrato iz Socialnih demokratov, nato pa še s članom komisije iz vrst SDS, Zvonkom Černačem. Najprej pa Potrata o tem, zakaj seje kljub več pozivom SDS ni sklicala že prej.O tem, zakaj seja ni bila sklicana že prej, smo povprašali tudi Zvonka Černača iz SDS.
Komentarji
komentiraj >>