Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
O toleranci do Romov in kršitvah predvolilnega molka s strani cerkve (4984 bralcev)
Petek, 19. 10. 2007
klerik in Pizdurh1. Na vrhuncu predvolilnega boja, dolgočasnega in že zdavnaj izpetega zaradi vedno enih in istih vprašanj kandidatkam ter kandidatom, je iz Bruslja v Slovenijo, natančneje na naslov Janševe vlade priletela peticija petdesetih evropskih poslancev s predlogom o romski konferenci med našim predsedovanjem Uniji. (...) Peticijo je mogoče razumeti kot gesto, ki Sloveniji ponuja možnost, da med predsedovanjem Uniji opere svoj obraz z organizacijo romske konference.

2. (...) Osredotočimo se spet na naše predsedniške volitve. V zvezi z njimi je ta teden dokaj nepričakovano nekaj prahu dvignil profesor na Fakulteti za družbene vede, doktor Igor Lukšič. Slednji je svojim študentkam ter študentom naložil zanimivo terensko delo, in sicer bodo v sklopu seminarske naloge morali to nedeljo obiskati par cerkva ter beležiti, ali se bo na jutranjih mašah kaj pridigalo tudi o najprimernejšem kandidatu za predsednika Slovenije.
Na vrhuncu predvolilnega boja, dolgočasnega in že zdavnaj izpetega zaradi vedno enih in istih vprašanj kandidatkam ter kandidatom, je iz Bruslja v Slovenijo, natančneje na naslov Janševe vlade priletela peticija petdesetih evropskih poslancev s predlogom o romski konferenci med našim predsedovanjem Uniji. Peticija bi morala, vsaj tako smo pričakovali, odpreti neko širšo debato med kandidati za predsednika, če gre tu za funkcijo predstavnika vseh državljanov Slovenije, pa do nje vendarle ni prišlo. Kot da vsi upamo, da bodo tisti posnetki razjarjenih Ambrušanov izginili iz naše kolektivne zavesti. V Evropi pa se jih očitno še spominjajo. Peticijo je mogoče razumeti kot gesto, ki Sloveniji ponuja možnost, da med predsedovanjem Uniji opere svoj obraz z organizacijo romske konference.

Vlada Janeza Janše je našla priporočljiv izgovor, češ da je urnik za vseh šest mesecev predsedovanja prepoln, da se bi lahko našla čas in prostor še za Rome, vključili naj bi jih na periferijo obravnavanja medkulturnega dialoga, na kar pa do zdaj niti pomislili niso. Tudi prav, pa vendarle bi lahko vlada organizacijo tega dogodka, ki bi obravnaval evropsko problematiko Romov in nikakor ne zgolj našo, prepustila civilno-družbenim organizacijam. To bi bila priložnost, da se v evropskih medijih prikazuje kot sponzor protirasistične konference. Vsak dober 'marketinger' bi vam pojasnil, da gre tu za poceni reklamo. A dovolj naj bo komentiranja z naše strani, zato za začetek prepustimo besedo Jelku Kacinu, podpisniku peticije:Za repliko smo prosili poslanca Nove Slovenije Jožefa Horvata, ki je pričakovano ponovil že znana stališča vlade ter istočasno poskušal minimalizirati sam pomen peticije:O pomenu konference o Romih smo spregovorili nekaj besed tudi z Vero Klopčič, predstavnico Inštituta za narodnostna vprašanja.Svoj pogled na celotno zadevo nam je na koncu podal še predsednik Zveze Romov v Sloveniji, Jožek Horvat Muc, ki je razsvetlil širše evropsko ozadje romske problematike:Toliko torej o Romih, ki bodo očitno morali na prve korake o ureditvi svojega položaja znotraj Unije počakati na kakšno drugo predsedovanje. Mi pa se zdaj osredotočimo spet na naše predsedniške volitve. V zvezi z njimi je ta teden dokaj nepričakovano nekaj prahu dvignil profesor na Fakulteti za družbene vede, doktor Igor Lukšič. Slednji je svojim študentkam ter študentom naložil zanimivo terensko delo, in sicer bodo v sklopu seminarske naloge morali to nedeljo obiskati par cerkva ter beležiti, ali se bo na jutranjih mašah kaj pridigalo tudi o najprimernejšem kandidatu za predsednika Slovenije.

Ne bomo rekli, da je rimskokatoliška cerkev kot institucija v preteklosti kršila volilni molk, je pa znano, da so nekateri duhovniki na prejšnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah kršili zakon in pred svojimi ovčicami odkrito agitirali v prid posameznim kandidatom ali strankam. Tistim 'tadesnim', seveda. Cerkev je seveda zagnala vik in krik, a preden jim prepustimo besedo, prisluhnimo pogovoru s profesorjem Lukšičem.Kot rečeno, v Cerkvi iz vsega skupaj delajo dramo in pričakovano afero, kot to pojmujejo, vračajo v komunistične čase. Poslušajmo ta, resnično iz trte izvita, natolcevanja. Andrej Saje, tiskovni predstavnik užaljene škofovske konference:V isti cerkveni rog pihajo tudi na Slovenski demokratski mladini. Njen predsednik Nikolaj Oblak pravi:Naj govorijo, da gre za napade in politične pritiske na civilno družbo, ki jo pojmujejo pod besedo rimskokatoliška cerkev, je pa jasno, da bo tudi letos gotovo prišlo do kršenja volilnega molka znotraj cerkva, če naj le sodimo po stalnem vzorcu ter izkušnjah prejšnjih let. In če naj, malo po sili malo za hec, navežemo obravnavani temi, namreč Rome in cerkev, povejmo, da se oboji na splošno pritožujejo, da imajo v tej družbi na voljo premalo besed. S tem, da ima tu samo eni dejansko prav. Presodite sami, kdo.

ODPOVED: Kultivator sta pripravila Pizdurh ter Klerik.
Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Kultivator z naslovom "O toleranci do Romov in kršitvah predvolilnega molka s strani cerkve" izpod prstov Erika in Urha

Terminal: z naslovom :"LIBERALI VS. NARODNJAKI, MILIJONTIČ" izpod prstov Iva Podržaja

Drogerija: z naslovom: "ibogain" izpod prstov Jankoviča

OFF Poročilo: "Vojne na Balkanu in novinarska odgovornost" izpod prstov MatejaŠ

Okrogla miza Urh in Andraž s tremi predsedniškimi kandidati: Gaspari, Jelinčič in Krajnc

APR intervju I z naslovom "štirje ločeni intervjuji in poglobljena analiza o Kosovski problematiki, ki jo je pripravil Boris - vse v zvočni obliki!! "

APR Intervju II: "Kosovska problematika, zgodovina in politične alternative" izpod prstov BorisaV

Zeitgeist ekipe AinA z naslovom "Privatna vojska v Iraku ali kako se je divji zahod naselil v deželi naftnih vrelcev"

(tudi) vredno ogleda:

Kultivator z naslovom "Enotni ali enoumni v zmagi? " izpod prstov ekipe "sunitski trikotnik smrti"

APR Intervju: Vladimir Vodusek

APR Intervju: Intervju s Fabrizijem Mosegujem o Hughu Chavezu

En azil prosim:Oddaja pod okriljem društva matafir na temo; Mladoletniki brez spremstva

Recenzija Urha in Erika filma Rambo 3. Celotna oddaja je na voljo v poslušljivi obliki
Komentarji
komentiraj >>

Re: O toleranci do Romov in kršitvah predvolilnega molka s strani cerkve
Julija S. [20/10/2007]

Pozdrav, Zelim komentirati samo to, da polozaj Romov v Prekmurju ni niti priblizno urejen, ampak je to mit, ki so ga v vecini sproducirali mediji. Romi sami pa se vecinoma bojijo, da ce bodo povedali, da je kaj narobe, da bo polozaj se slabsi kot je. Ko se govori o urejenosti v Prekmurju, se ponavadi postavi za zgled Pusca. Res je, da ima marsikdo tam kaksno ogromno hiso, vendar za temi ogromnimi hisami, so vecinoma se barake, za katere se zdi, da se bodo zdaj zdaj porusile. In kaj pove podatek, da je tudi v Prekmurju ok. 90 procentov Romov brezposelnih (kar pa seveda ne pomeni, da ne delajo saj se opravljajo tista dela, ki jih ostali nocejo)? In da jih vecina sploh ne docaka 70 let? Mislim, da je se tukaj veliko mitov, ki potrebujejo myth busterse. Lp,j.
odgovori >>