Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 11. 11. ´07 ob 15.00; ANGELS IN THE MIRROR: Vodou Music of Haiti (Ellipsis Arts, 1997) (2844 bralcev)
Nedelja, 11. 11. 2007
zoranpAngels In The Mirror: Vodou Music Of HaitiGledano takole na počez po programu tega radia v minulih desetletjih srečanja z glasbo s Haitija niti niso bila tako redka. Slišali smo že tradicionalno, pa tisto aktualno, ki se v tej tradiciji napaja, pa tudi nekaj iz tamkajšnje povsem sodobne popularne glasbene ponudbe. A zagotovo manj, kot pa bi bilo primerno njenemu obsegu, raznovrstnosti in izraznemu bogastvu. Vendar pa tako temeljitega dokumenta o enem njenih segmentov, kot ga ponuja ta album z vso svojo besedno in vizualno opremo, še nismo srečali. Glasbena kultura haitskega »vuduja«, ki so jo od nekdaj na neki samoumevni ravni dojemanja povezovali s črno magijo, obredi krvavega žrtvovanja, ekstazo, transom in orgijami, je s tem albumom briljantno predstavljena v svoji izvorni, omenjenih konstruktov in predsodkov očiščeni vsebini. Predstavljena je kot plejada raznovrstnih pojavnih oblik glasbenega izraza neke širše subkulture, ki jo poleg le-tega in pripadajočih mu plesnih, ritualnih praks, sestavljajo še (vsaj) poezija, ljudske zgodbe, pregovori, vizualije, navodila, opisi, eseji in druge pisarije o njenem prakticiranju, pa celo napotki za nekatera vsakdanja opravila, kot so npr. recept za kopel, ki prinaša srečo, ali pa raznovrstni kuharski recepti. (več!)
* Del tega vsebujejo tudi priloge k temu albumu. A njegova osnovna vsebina je seveda glasba; kopica do tedaj še ne posnetih pesmi in skladb, nastalih na terenu v različnih situacijah, zajemajoč iz obeh obstoječih virov »vudujevske« svečane obredne glasbe – iz urbanega in ruralnega; vse to v izvedbi različnih izvajalcev oziroma skupin glasbenikov. Album torej, za katerega že sami njegovi snovalci upravičeno trdijo, da mu uspeva razodeti duhovno esenco te avtentične haitske kulture.


Komentarji
komentiraj >>