Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Dolgcajt, Dolgcajt, Dolgcajt (5791 bralcev)
Četrtek, 8. 11. 2007
Ivo
Dolgcajt dolgcajt dolgcajt. Tako so govorili Pankrti leta 1980 skozi naslov svoje prve velike plošče. Za preluknjano železno zaveso je Partija baje opravljala vlogo kadije, foruma in sveta modrecev. V nočnih lokalih ni bilo gangstersko pretepaških redarjev, ker nočnih lokalov ni bilo. Televizorji so žareli v enem do štirih programih, če niste imeli sreče, da živite ob severni ali zahodni meji. Vsake toliko je v mesto prišel lunapark ali cirkus. Danes je vse drugače.
Imamo namreč predsedniške tekme. To je tisti pojav, pri katerem vam prek TV zaslona mladenič, po frizuri in bradici sodeč, zmeren hevi metalc, sporoča, da bo za predsednika države volil bivšega predsednika čebelarske zveze Slovenije. Gimme Satan! Gimme honey! Čeprav se evropskemu čebelarstvu slabo piše, saj je kitajski med vreden 1,20 evra, španski pa 1,70 evra. Ena od disciplin predsedniške tekme je tožarjenje.
Dolgcajt dolgcajt dolgcajt. Tako so govorili Pankrti leta 1980 skozi naslov svoje prve velike plošče. Za preluknjano železno zaveso je Partija baje opravljala vlogo kadije, foruma in sveta modrecev. V nočnih lokalih ni bilo gangstersko pretepaških redarjev, ker nočnih lokalov ni bilo. Televizorji so žareli v enem do štirih programih, če niste imeli sreče, da živite ob severni ali zahodni meji. Vsake toliko je v mesto prišel lunapark ali cirkus.

Danes je vse drugače.

Imamo namreč predsedniške tekme. To je tisti pojav, pri katerem vam prek TV zaslona mladenič, po frizuri in bradici sodeč, zmeren hevi metalc, sporoča, da bo za predsednika države volil bivšega predsednika čebelarske zveze Slovenije. Gimme Satan! Gimme honey! Čeprav se evropskemu čebelarstvu slabo piše, saj je kitajski med vreden 1,20 evra, španski pa 1,70 evra. Ena od disciplin predsedniške tekme je tožarjenje. Neznani storilec od vas pričakuje, da boste velika mama v reality showu, v katerem uradna institucija, zunanje ministrstvo, ugotavlja, da je kandidat tako imenovane levice leta 1991 v enem od teles Organizacije združenih narodov predstavljal Jugoslavijo. Ti, ti, Robinzon brez domovine, drznil si si postaviti kolibo brez nageljnov in lectovega srca na okenskih policah.

A desnica ne uzurpira le organov oblasti, ko se ji anus krči v strahu, da bi njen kandidat pogorel, panika pa jo grabi, ker bolj ali manj nezavedno ve, da bo popušila še na državnozborskih volitvah. V vsesplošni boj za žezlo in cekin je mobilizirala tudi civilno družbo. In v eni potezi imamo na pladnju dve laži - sprenevedanje, da je Zbor za republiko nadstranskarsko intelektualno, strokovno, kulturniško bla bla bla združenje in drugič, da le to ne bo podprlo nobenega od kandidatov, kot so servirali na predvečer soočenja pretendentov. Pogovor v Cankarju da bo kulturen, glavna tema pa osamosvojitev Slovenije. Obljubiti dostojno debato na omenjeno temo je po Peterletovih jokcanjih, da Türk ni nosil glave v torbi usodnega leta 1991, podobno vabilu medveda lisici, naj se mu pridruži pri kosilu v votlini in da je res ne bo še četrtič nategnil.

Tudi bodoči poraženec v lastni stranki, Podobnik starejši, poziva ljudstvo, naj volivci Zmaga Jelinčiča podprejo tistega, ki je bil med osamosvojitvijo večkrat na teveju. Čeprav, ali pa prav zato, ker ankete kažejo, da ima vlada najmanjšo podporo, poleg urbane osrednje Slovenije, ravno v regiji, v kateri je v prvem krogu blestel pop nacionalist. Kakšna inflacija tisočletnih sanj s poudarkom na tisoč. Nič pred letom 1991 ni vredno nič. Obupani floskuli desnega bloka France Bučar v novi knjigi Rojstvo naroda odgovarja s tezo, da brez Osvobodilne fronte in protiimperialističnega upora sploh ne bi bilo česa osamosvajati, ker bi slovensko pleme sfaširala nacistična mesnica. Ob asistenci domačih klavcev s pesmijo o kralju Kristusu v zobeh.

Se pa finalista v nečem le strinjata. Da je potrebno osvojiti trdnjavo severovzhoda države, ki je, obubožana in razžaljena, v prvem krogu svoje srce podarila plemenitemu klovnu fašistoidnih trikov. Danilo jo je mahnil med ptujske penzioniste z zastavico vladnega - sic - Desusa na govorniški mizi, Lojze pa med mlade Mariborčane predavat o zaposlitvenih možnostih v Bruslju. Razburljivo, nepredvidljivo in poučno za crknit. Hvala vsevišnjim, da imamo namesto ene partije več partij. Namesto demokracije partitokracijo. Namesto javne uprave komolčenje gospodarskih elit. Namesto zvečer zaprtih lokalov prazne lokale. Namesto civilne družbe, ki na meji tečnobe nadzoruje in korigira postopke vlade, klerikalno združenje za šolo po meri človeka.

Da imamo Rambote v Afganistanu namesto mirovništva, kot so ga konec osemdesetih propagirali med drugim tudi današnji LDS-ovci. Namesto politične konfrontacije pa trkanje po prsih, kdo je bolj osvobodil očetnjavo. Dolgcajt. Ploščo Pankrtov je pred 27-imi leti izdala ljudsko-državno-partijsko-javna Založba kaset in plošč RTV Ljubljana. Bo njena naslednica danes objavila in občinstvu ponudila kaj podobno anti-sistemskega? Ne bo, ker v vsej artistični sferi ni ničesar tako radikalno provokativnega.

Po drugi strani pa everything goes - še ultimativni body&soul art Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše gre mimo kot Pepelkin čeveljc v morju azijskih najkic. Cankarjevemu domu pa se obeta, da bo postal sinonim za politične mitinge. Neuradno in na pol zares je bila odondod Metelkovi ponujena organizacija koncerta nove muzike, ali tako imenovane sodobne klasične glasbe, ker osrednji kulturniški hram na tako zahtevne programe ne zmore privabiti dostojnega števila obiskovalcev, kot bi to nemara uspelo alternativcem. Ma kaj modernjaki, še jazz abonma je deželi kmetov in drobne buržoazije očitno manj potreben kot vsakodnevna samoiniciativna izolacija v osnovni družinski celici.

ODPOVED: Termina je pripravil Ivo Poderžaj.
Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Intervju Boris se je pogovarjal z direktorico valencijske podružnice španske nevladne organizacije "Španska komisija za pomoč beguncem Saro Verdú


Zeitgeist Boris se je v Studiu Radia Študent pogovarjal s predsedniškim kandidatom Danilom Türkom

kultivator Matej in Boris sta se ukvarjala s krizo v Bosni in Hercegovini

Intervju Urh in Matej Š. sta se pogovarjala s predsednikom stranke Krščanskih socialistov Andrejem Magajno

Intervju Urh, Matej J. Boris V so se pogovarjali s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem

Kultivator Urh in Matej J. sta se ukvarjala s poročilom o delovanju RTV-ja prvih 9 mesecev v letu 2007

Zeitgeist ekipe APR z naslovom "predsedniške volitve - prvi krog"

Terminal: z naslovom :"LIBERALI VS. NARODNJAKI, MILIJONTIČ" izpod prstov Iva Podržaja

Drogerija: z naslovom: "ibogain" izpod prstov Jankoviča

APR intervju I z naslovom "štirje ločeni intervjuji in poglobljena analiza o Kosovski problematiki, ki jo je pripravil Boris - vse v zvočni obliki!! "

(tudi) vredno ogleda:

Kultivator z naslovom "Enotni ali enoumni v zmagi? " izpod prstov ekipe "sunitski trikotnik smrti"

APR Intervju: Vladimir Vodusek


Komentarji
komentiraj >>