Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Potek volitev na ŠOUM in ŠOUP (2723 bralcev)
Torek, 13. 11. 2007
TjašaP
Novi, tretji predsednik Slovenije pravi, da so volitve praznik demokracije. Morda so res praznik za tiste, ki zmagajo, a priprave na praznovanje so prepogostokrat polne metanj polen pod noge in iskanj umazanih podatkov. Skoraj neprimerljivo nepraznične pa so bile volitve v Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Mariboru in Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Predvolilni čas je na ŠOUP zaznamovala anonimka, v kateri je bilo navedeno, da omenjena organizacija sploh ni več študentska organizacija. Volitve v študentski zbor ŠOUM pa opozorilo s strani Študentske iniciative, da so zaznali vrsto nepravilnosti in da so bile volitve v splošnem nedemokratične. Čemu takšne scene okoli volitev v študentske zbore, pa očitno ostaja skrivnost.
Novi, tretji predsednik Slovenije pravi, da so volitve praznik demokracije. Morda so res praznik za tiste, ki zmagajo, a priprave na praznovanje so prepogostokrat polne metanj polen pod noge in iskanj umazanih podatkov. Skoraj neprimerljivo nepraznične pa so bile volitve v Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Mariboru in Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Predvolilni čas je na ŠOUP zaznamovala anonimka, v kateri je bilo navedeno, da omenjena organizacija sploh ni več študentska organizacija. Volitve v študentski zbor ŠOUM pa opozorilo s strani Študentske iniciative, da so zaznali vrsto nepravilnosti in da so bile volitve v splošnem nedemokratične. Čemu takšne scene okoli volitev v študentske zbore, pa očitno ostaja skrivnost.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem je doživela hladen tuš, ko je spremenila statut organizacije. Anonimka, ki je spremembi statuta sledila, je vodilne na organizaciji obtožila, da so študentje izgubili možnost upravljanja organizacije po demokratičnih načelih, hkrati pa na vodenje nimajo več nikakršnega vpliva. Upravljanje in nadzor sta bila po navedbah anonimke poverjena upravi in nadzornemu svetu, slednji pa je postal najmočnejši organ odločanja in v celoti neodvisen od volje študentk in študentov Univerze na Primorskem.

Odgovor na anonimko je bil skorajda enako oster. Na ŠOUP so vse očitke zanikali, dodali, da so bile spremembe statuta legitimne in nujno potrebne ter da anonimneži želijo diskreditirati obstoječe vodstvo pred prihajajočimi volitvami študentskih poslancev v Študentski zbor ŠOUP. Glavnega krivca za očitki pa so našli v funkcionarjih Študentske organizacije Univerze v Ljubljani oziroma skupine SAS, ki jo vodi.

Obtožbi ŠOUP je sledil odgovor s strani ŠOU v Ljubljani. Ti so bili nad navedbami predsednika ŠOUP Sebastjana Kokla presenečeni. Razumeli so, da temperatura pred volitvami vedno naraste, vendar so zanikali, da bi se na kakršen koli način vmešavali v delovanje študentske organizacije na Primorskem. Avtonomnost posamezne študentske organizacije univerze namreč zagotavlja 70. člen Študentske ustave. Omenjeni člen pravi, da se v študentsko organizacijo univerze združujejo vsi študenti posamezne univerze. Študentje posamezne univerze se lahko združujejo v eno študentsko organizacijo univerze. Na ŠOU v Ljubljani so s tem pojasnili, da se ne morejo vmešavati v ŠOUP, saj kot študentje Univerze v Ljubljani niso njeni člani.

Po razprtijah med tako imenovanimi anonimneži in ŠOUP pa je v javnost pricurljala še izjava kandidatke Akademske skupine Kameleon, Simone Knez, ki je dejala, da so bile volitve na ŠOUP sporne. Knezova je bila mnenja, da je vladajoča garnitura na čelu s predsednikom Sebastjanom Koklom naredila vse, da prepreči demokratične volitve. V Akademski skupini Kameleon so bili najbolj razočarani nad volilno in pritožbeno komisijo, ki sta izločili sedem kandidatur kandidatov ASK. Sklep o zavrnitvi naj ne bi temeljil na dokaznem gradivu, štetje glasov pa bi moralo biti javno.

Direktor ŠOUP Kokl je navedbe glede netransparentnosti volitev zanikal. Predsednik nadzorne komisije ŠOS Aleksandar Jovanović pa je dejal, da bosta na ŠOS o samem poteku volitev poročala dva člana nadzorne komisije, ki sta bila tam tudi prisotna. Razplet volitev na ŠOUP pa je nato neverjetno hitro poniknil.

Od volitev na ŠOUP se na volitve v študentski zbor ŠOUM lahko kaj hitro prevežemo skozi ime predsednika nadzorne komisije ŠOS Aleksandra Jovanovića. Ta je bil kot predsednik volilne komisije prisoten tudi na volitvah v ŠOUM, ki so se po poročanju v Dnevniku ponovno sprevrgle v blamažo. Dejstvo je, da je bilo lansko volilno obdobje na ŠOUM prav tako kot letošnje zaznamovano z vrsto domnevnih nepravilnosti, na katere so opozarjali tisti v »opoziciji«.

Podporniki Študentske iniciative so volitve v študentski zbor ŠOUM označili za nedemokratične in nezakonite. V opazovanju poteka volitev pa so zbeležili kar 70 kršitev volilnih pravil. Na seznamu se je znašla prestavitev volišč v Štuk, kar je v nasprotju z odlokom in razpisom volitev, saj bi te morale potekati v avlah fakultet. Podporniki Študentske iniciative so zabeležili tudi manipuliranje in goljufanje z volilnimi lističi. Kuverte z glasovnicami naj bi bile po mnenju neodvisnih opazovalcev zapečatene le z ene strani. Očitek je bil tudi pri zavrnitvah vlog kandidatur, saj naj bi bile le-te neutemeljene. Po mnenju predstavnika Študentske iniciative naj bi ŠOUM vloge za kandidature zavračal zaradi slovničnih napak.

Predstavniki Študentske iniciative so zato pozvali direktorja ŠOUM Draga Žuro, predsednika volilne komisije Aleksandra Jovanovića in predsednika pritožbene komisije Silva Ropošo k odstopu s položajev in razveljavitvi volitev. Sledil pa je odgovor s ŠOUM, ki so očitke Študentske iniciative zavrnili. Za selitev volišč v Štuk naj bi bila kriva Univerza v Mariboru, ki je dovoljenje za izvedbo volitev v avlah fakultet poslala prepozno. Ker so volitve zahteven vsebinski in organizacijski proces, jih je bilo zato nemogoče prestaviti nazaj na fakultete. Zakaj jim je volitve uspelo izvesti na kranjski Fakulteti za organizacijske vede in ljubljanski Fakulteti za varnostne vede ni jasno, saj obe spadata pod mariborsko univerzo.

Na ŠOUM trdijo, da manipulacije z volilnimi lističi niso bile možne, saj so volitve potekale po pravilniku. Očitke so na mariborski študentski organizaciji zato označili kot nameren in nedopusten poskus diskreditacije in očrnitve avtonomne študentske organiziranosti. Dodali pa, da določeni posamezniki z vrha mariborske univerze poskušajo očrniti delovanje ŠOUM, pri tem pa jih vodi lasten interes z namenom prevzema položajev najvišjih organov v ŠOUM. Da ne bi ostali brez imen, so zato izpostavili vodjo kabineta rektorata Mitjo Kotnika, predstavnika študentov v upravnem odboru univerze Petra Virtiča, prorektorja študenta Alena Vidonjo in direktorja podjetja IOP Boštjana Lesjaka. Po besedah direktorja ŠOUM Draga Žure naj bi omenjena četverica prek telefonskih klicev in SMS-sporočil izvoljenim študentskim poslancem delila prijateljske nasvete in jih s tem želela pridobiti na svojo stran.

Vse skupaj pa je pošteno razburilo tudi mariborsko univerzo. Ta je dejala, da je ustno dovoljenje za izvedbo volitev v študentski zbor ŠOUM posredovala že v ponedeljek. V sredo, ko so volitve potekale, pa je svoje dovoljenje potrdila še pisno. Sicer pa je Štuk prav tako v lasti univerze, Študentska organizacija Univerze v Mariboru ga ima samo v najemu. Na SMS-anje se je odzval tudi Mitja Kotnik, ki Dragu Žuri sporoča, da ne mora določati, s kom se kdo sme pogovarjati. No, univerzi je očitno dovolj prekipelo, da že razmišlja o vzgojnih ukrepih. ŠOUM ima namreč od leta 1992 s študentskimi domovi UM sklenjeno pogodbo o brezplačnem najemu poslovnih prostorov v izmeri 941 kvadratnih metrov. Pogodba je pravno-formalno neugodna za univerzo in zato razmišljajo, da bi razmerje rešili na drugačen način. Za potrebe pedagoškega procesa na Fakulteti za naravoslovje in matematiko mariborska univerza najema prostore v velikosti nekaj 100 kvadratnih metrov po ceni 10,99 evrov na kvadratni meter.

Dejstvo je, da umazana politična igra postaja vse bolj popularna. Obtoževanje povprek in počez pa večkrat tako zapleteno, da nazadnje ni jasno več, kdo komu kaže osle in kdo komu koplje jamo. Kakšni so motivi za takšne igrice pri volitvah v študentske zbore študentskih organizacij univerz, pa ni jasno. Njihov cilj je vendar skupen – povezovanje, izobraževanje in zabavanje študentov. V čem je potem sploh problem?

O študentskih volitvah je razmišljala Tjaša P.


Komentarji
komentiraj >>