Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
(4751 bralcev)
Ponedeljek, 19. 11. 2007
Lan
Samostojni ustvarjalci so na trgu dela v podrejenem konkurenčnem položaju, saj je njihova cena v primerjavi z zaposlenimi delavci do 70 odstotkov nižja. S tem morajo kriti vse stroške zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, računovodstva, pravnega svetovanja, izobraževanja, nakupa strokovne literature, sledenja stroki, stroške sedeža dejavnosti, prispevke delodajalca, dopusta in stroške iskanja posla, sami morajo kriti prvih 30 delovnih dni bolniške, ne pripada jim povračilo stroškov prevoza na delo in prehrane med delom niti jubilejne nagrade in odpravnine, da o 13. plačah, regresih in podobnem niti ne govorimo. V Plunkih smo zato gostili predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča. S klikom na puščico vam je intervju na voljo v zvočni obliki.
Sindikalna konferenca samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja – krajše SUKI -, ki deluje v okviru sindikata kulture Glosa, letos izvaja mednarodni projekt »Uporaba danske in švedske dobre prakse za organiziranje samostojnih ustvarjalcev na avdiovizualnem področju v novih državah članicah EU in državah kandidatkah«.

K projektu je pristopilo deset sindikalnih in delodajalskih organizacij iz Danske, Švedske, Slovaške, Madžarske, Romunije in Slovenije ter dve evropski organizaciji. Osnovni cilji projekta so na podlagi danskih in švedskih dobrih praks ugotoviti zakonske in druge ovire, ob katere trči socialni dialog v sferi samostojnih ustvarjalcev. Cilj je tudi prevzemanje teh dobrih praks, izboljšanje komunikacije in organizacije samostojnih ustvarjalcev v ciljnih državah ter vzpostavitev socialnega dialoga v novih članicah in kandidatkah za članstvo v Evropski uniji.

SUKI sicer zajema filmske, televizijske, radijske, gledališke ustvarjalce in poustvarjalce, likovnike, glasbenike, pisatelje, prevajalce, novinarje, muzealce in druge samostojne ustvarjalce ter delavce v kulturi in informiranju.

Odločitev je spodbudilo spoznanje, da vsi samostojni ustvarjalci in delavci na področju kulture, prav tako pa tudi samostojni novinarji, delijo usodo marginalizirane populacije, ki nima na trgu dela nikakršne zaščite in je obravnavana kot cenena delovna sila. Samostojni ustvarjalci so na trgu dela v podrejenem konkurenčnem položaju, saj je njihova cena v primerjavi z zaposlenimi delavci do 70 odstotkov nižja. S tem morajo kriti vse stroške zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, računovodstva, pravnega svetovanja, izobraževanja, nakupa strokovne literature, sledenja stroki, stroške sedeža dejavnosti, prispevke delodajalca, dopusta in stroške iskanja posla. Sami morajo kriti prvih 30 delovnih dni bolniške, ne pripada jim povračilo stroškov prevoza na delo in prehrane med delom niti jubilejne nagrade in odpravnine, da o 13. plačah, regresih in podobnem niti ne govorimo.

Urejanje položaja samostojnih ustvarjalcev v kulturi in informiranju terja celovito obravnavanje problema, tako z vidika delovne zakonodaje, davčne ureditve, človekovih pravic, obligacijskih razmerij, tržnih zakonitosti in zdravstvenega ter pokojninskega zavarovanja. V današnjih Plunkih zato gostimo predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča. Z njim smo si več povedali o aktualnem projektu in razlogih, pojavih in perspektivah fleksibilizacije delovne sile prek njenega pehanja v samostojne ali druge atipične zaposlitvene staže.Tole je bil Denis Miklavčič, predsednik Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, ki bo jeseni organizirala mednarodno konferenco, na kateri bodo sodelujočim pri projektu ter zainteresirani širši javnosti predstavili problematiko in iskali skupni interes akterjev v tej dejavnosti. Zaključki konference bodo podlaga za oblikovanje ukrepov za izboljšanje položaja samostojnih ustvarjalcev v novih članicah EU in kandidatkah za članstvo, izboljšanje konkurenčnosti neodvisnih producentov ter socialnega dialoga v tej družbeni sferi.

Plunke je podpisal Lan.
Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:
Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala z nedeljskim zavarovalniškim referendumom

Terminal Ivo Poderžaj o današnjem dolgčasu, predsedniški kampanji in bizarnosti Peterletovih podpornikov

Intervju Boris se je pogovarjal z direktorico valencijske podružnice španske nevladne organizacije "Španska komisija za pomoč beguncem Saro Verdú

Zeitgeist Boris se je v Studiu Radia Študent pogovarjal s predsedniškim kandidatom Danilom Türkom

kultivator Matej in Boris sta se ukvarjala s krizo v Bosni in Hercegovini

Intervju Urh in Matej Š. sta se pogovarjala s predsednikom stranke Krščanskih socialistov Andrejem Magajno

Intervju Urh, Matej J. Boris V so se pogovarjali s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem

Kultivator Urh in Matej J. sta se ukvarjala s poročilom o delovanju RTV-ja prvih 9 mesecev v letu 2007
Komentarji
komentiraj >>