Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
HRVAŠKE PARLAMENTARNE VOLITVE (5424 bralcev)
Petek, 23. 11. 2007
Boris & PizdurhSDP ali HDZ?

Na Hrvaškem se bodo v nedeljo odvile parlamentarne volitve, ki pričakovano ne ponujajo kakšnih presenetljivih sprememb. Glavno vprašanje je seveda, ali bo oblast obdržala v rokah desna Hrvaška demokratična skupnost oziroma HDZ ali pa se bo na vrh hrvaške politike zopet povzpela leva Socialno- demokratska stranka oziroma SDP. Kultivator lahko poslušate, če kliknete na puščici zraven!
Na Hrvaškem se bodo v nedeljo odvile parlamentarne volitve, ki pričakovano ne ponujajo kakšnih presenetljivih sprememb. Glavno vprašanje je seveda, ali bo oblast obdržala v rokah desna Hrvaška demokratična skupnost oziroma HDZ ali pa se bo na vrh hrvaške politike zopet povzpela leva Socialno- demokratska stranka oziroma SDP. Druge stranke bolj ali manj zgolj životarijo na robu političnega dogajanja pri sosedih in le pristavijo svoj pisker zmagoviti stranki ob oblikovanju koalicije.

Tokratno kampanjo je zaznamovala agresivnost HDZ-ja, tako pri vsebini sloganov kot pri količini oglaševanja, k podpori pa so povabili tudi znane hrvaške športne figure ter seveda svojo večno zaveznico Cerkev. Kako vidi kampanjo in spreminjajoče se razlike med HDZ in SDP, smo povprašali legendo hrvaškega novinarstva Denisa Latina:Kako ocenjuje kampanjo, smo povprašali tudi Milorada Pupovca, poslanca v hrvaškem Saboru, podpredsednika »Samostojne demokratske srbske stranke” in predstavnika srbske narodne manjšine:Ker na Radiu Študent prisegamo na enake pravice tudi manjših, celo obskurnih strank, smo za analizo hrvaškega političnega stanja danes povprašali tudi Marijo Jelinčić, predsednico zaenkrat še zunajparlamentarne Demokratske stranke žensk:Na žalost nam do zaključka redakcije ni uspelo priklicati predstavnika SDP, dobili pa smo izjavo tiskovnega predstavnika HDZ Mladena Pavića in ga za začetek povprašali, kaj meni o izmenični javni podpori SDP in HDZ, sledijo pa seveda še druga aktualna vprašanja:Kaj pa meni Denis Latin o stališču SDP, da nasprotuje pravici diaspore do glasu na volitvah:Latina smo vprašali tudi, kaj meni o podpori Cerkve desni opciji na Hrvaškem:Toliko o vsemogočnosti Cerkve in njenega zlorabljenega simbola z belo brado. Kaj pa predstavnik Srbov Pupovac pričakuje od volitev in na kakšno koalicijo bi pristali?HDZ ima seveda velike možnosti, da obdrži vzvode oblasti, ali bo svoj odnos vseeno malce korigirala, pa pove tudi naslednja izjava njihovega tiskovnega predstavnika Pavića o možnosti pogajanj o ekološko-ribolovni coni v Jadranu, katere uveljavitev je Sabor že sprejel, Evropska unija pa je zato Hrvaško že okarala:Te spremembe odnosa pa ne moremo povezovati z nedeljskimi parlamentarnimi volitvami, saj HDZ svoje volivce lovi predvsem z dokaj ostrim besednjakom, v katerega praviloma ne sodijo besede, kot so pogajanja in tako naprej. Očitno je Bruselj Hrvaški le nakazal, da ima v gobcu tudi zobe, ki se jim reče otežen vstop v unijo. Tudi tako samozavestna stranka, kot je HDZ, pa je uvidela, da verjetno ni najpametneje iti z glavo skozi zid. Če pa slučajno upanje polagate v tako imenovano alternativo oziroma da bodo problemi med Slovenijo in Hrvaško rešeni hitro, če bodo na vrh obeh držav stopili Socialdemokrati, torej Pahor in Milanović, pa vam damo dve leti časa, da se zresnite. No, lahko pa rečemo, da v tem primeru proces reševanja odprtih vprašanj z morebitno novo hrvaško oblastjo vsaj ne bo počasnejši.
Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

PLJUNKI POZABE Lan je gostil predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča.

Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala z nedeljskim zavarovalniškim referendumom

Terminal Ivo Poderžaj o današnjem dolgčasu, predsedniški kampanji in bizarnosti Peterletovih podpornikov

Intervju Boris se je pogovarjal z direktorico valencijske podružnice španske nevladne organizacije "Španska komisija za pomoč beguncem Saro Verdú

Zeitgeist Boris se je v Studiu Radia Študent pogovarjal s predsedniškim kandidatom Danilom Türkom

kultivator Matej in Boris sta se ukvarjala s krizo v Bosni in Hercegovini

Intervju Urh in Matej Š. sta se pogovarjala s predsednikom stranke Krščanskih socialistov Andrejem Magajno

Intervju Urh, Matej J. Boris V so se pogovarjali s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem

Kultivator Urh in Matej J. sta se ukvarjala s poročilom o delovanju RTV-ja prvih 9 mesecev v letu 2007

Komentarji
komentiraj >>