Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 2. 12. ´07 ob 19.00 (ponovitev 9. 12. ´07 ob 10.00) NEYLER & TANBURLAR: Mizrabin Nefesi (Kalan Muzik, 2007) (2034 bralcev)
Nedelja, 2. 12. 2007
zoranpNeyler & Tanburlar: Mizrabin Nefesi

Tokrat se glasbeno ponovno selimo v Turčijo in predstavljamo projekt, v katerem se je »uzvočila« izjemno izpeljana sprega tamkajšnje tradicije in sodobnosti. Naziv ansambla Neyler & Tanburlar bi lahko prevedli kot »Neyisti in tanburisti« – t. j. igralci na neyje in na tanbure. Pri čemer je ney seveda značilna tradicionalna bližnjevzhodna piščal, skozi stoletja razvita v briljanten instrument, tanbur pa je seveda naziv za eno izmed značilnih turških brenkal tistega tipa, ki bi ga lahko najbolj na splošno uvrstili med dolgovrate lutnje; in ima seveda cel kup izpeljank. Naziv seveda dobesedno povzema osnovni instrumentarij te zasedbe, ki ga sestavljajo trije neyi in dve tanburi. K njim pa moramo dodati še dva tolkalca, tako da je zasedba v osnovi sedemčlanska. Vendar ne v vsem poteku tega glasbenega dogodka, saj izvedbo posameznih skladb nagradi pevec in spremljevalni vokali nekaterih članov ansambla. Sicer pa je pri tem bistveno, da gre za skupni projekt dveh vrhunskih turških mojstrov svojega glasbila. To sta igralec na ney Aziz Senol Filiz in mojster tanbure Birol Yayla. Oba sta cenjena mojstra turške klasične glasbe z obilno samostojno glasbeno kariero. Tokrat ponujata še eno vznemirljivo zvočno popotovanje v še vedno slabo poznane meandre klasične turške glasbene zapuščine.Komentarji
komentiraj >>