Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Enojezični OFF! (4933 bralcev)
Sreda, 12. 12. 2007
Boris V.Končno dvojezičen!

... Odstop Rusije od pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi ...

... V Grčiji stavka zaposlenih v javnem sektorju ...

... V eksploziji v Bejrutu ubit libanonski general ...

... Občina Trst začela izdajati dvojezične osebne izkaznice ...
OFF NAPOVEDNIK

Na avtocesti med Nemčijo in Dansko se je izkazalo, da ima lahko navadna škatla iz pleha na dogajanje precej več vpliva kot marsikateri človeški posameznik. Oskrbnik parkirišča ob avtocesti je skrivnostno zadevico našel v smetnjaku. Zakaj je sicer brskal po kontejnerju, ni znano, a morda pač tudi na tujem rastejo štruce kruha kar v komunalnih zabojnikih.

Možakarja je nalepka z angleškim opozorilom – dangerous – tako prestrašila, da je sklenil nemudoma klicati policijo. Ta je parkirišče v bližini mesta Neumunster seveda takoj izpraznila, promet z avtoceste pa preusmerila na ozke mestne ulice, preden so neznani objekt nato uničili z nadzorovano detonacijo. Kot pa se je kasneje izkazalo, je v resnici šlo za prazno škatlo božičnih piškotov.

Nauk dneva – v kontejnerjih ne rastejo ne štruce kruha, ne božični piškoti, ne bombe. Je pa skoraj simpatično, da se še najde striček, ki zaradi prazne, priboljškom namenjene škatle, povzroči vsesplošno paranojo. Morda pa je vsemu temu krivo zgolj razočaranje, da se v ličnem zabojčku ni znašel niti en sam samcat božični piškot.

Vi pa berete - po piškotih hrepeneč in vsesplošno lačen –
OFF program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Moskva je objavila odstop Rusije od pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi, enega ključnih varnostnih sporazumov po hladni vojni. Kljub temu da za omenjeno državo omejitve glede namestitve orožja sedaj seveda ne veljajo več, pa ministrstvo zunanje pomisleke zavrača z zagotovilom, da naj ne bi bilo nikakršnih načrtov za masovno kopičenje orožja na mejah s sosednjimi državami. Nato in ameriške oblasti so sicer umik od pogodbe označili za napako, ali bodo verjeli zagotovilu, pa verjetno še razmišljajo.

Zaposleni v grškem javnem sektorju pa imajo razmišljanja dovolj, zaradi česar bo Grčija štiriindvajset ur ohromljena zaradi njihove stavke. Največja grška sindikata, ki združujeta kar 2,5 milijona delavcev s področij javnega transporta, zdravstva, sodstva, šolstva in tako dalje, v središču Aten napovedujeta protestni shod zaradi nestrinjanja z vladnimi predlogi pokojninskih reform, ki naj bi med drugim zvišale upokojitveno starost. Kot kaže, stavka novinarjev v preteklih dneh ne bo osamljen primer.

V Bejrutu je bil v napadu ubit libanonski general Francois El Hajj, ki se je v trenutku eksplozije podstavljene bombe peljal mimo. El Hajj, vodja lanske operacije proti gibanju Hezbolah, naj bi sicer nasledil položaj poveljnika libanonskih oboroženih sil, v kolikor bi Michel Suleiman, ki je na tej funkciji trenutno, postal novi predsednik države. Za kaj takšnega pa se bodo v Libanonu vendarle morale najprej izvesti volitve, kar – glede na to, da so jih na račun parlamentarnih nesoglasij prestavili že osemkrat – očitno ni mačji kašelj.

Mačji kašelj za bivšega perujskega predsednika Alberta Fujimorija pa ni obsodba na šest let zapora in plačilo kazni v višini dvaindevetdeset tisoč dolarjev zaradi zlorabe oblasti. Obsojen je kraje določenih video- in avdiozapisov iz stanovanja žene njegovega bivšega šefa obveščevalnih služb Montesinosa, ki kažejo njegove poskuse podkupovanja medijev in opozicije. Montesinos, ki je že nekaj časa v zaporu, pravi, da je le izvrševal ukaze Fujimorija. Tako je Fujimori prvi bivši perujski voditelj, ki je bil obsojen zaradi zločinov, storjenih v času mandata. Obtožen je še odobritve dveh masakrov, ki sta jih storila voda smrti, v katerih je bilo ubitih petindvajset ljudi. To je bilo v okviru kampanje proti levičarskim protestom v zgodnjih devetdesetih. Fujimorija čakajo tudi številne druge obtožbe.

Obsodbo v Haagu je dočakal Milošević, vendar ne Slobo, temveč Dragomir. Nekdanji general vojske Republike srbske je bil obtožen zločinov med obleganjem Sarajeva in obsojen na triintrideset let zapora. Sojenje se je začelo januarja letos, Dragomir Milošević pa se je haaškemu sodišču predal že decembra 2004.

Na izvolitev na položaj predsednice ukrajinske vlade pa čaka Julija Timošenko. Predsednik Viktor Juščenko in koalicija jo za ta položaj predlagata že v drugo. Timošenkovi je v parlamentu do izvolitve sicer zmanjkal en sam glas, kar njeni podporniki komentirajo z okvaro glasovalnega stroja. Ta naj bi bil torej kriv za njeno neizvolitev.

Ne odlašaj na jutri, kar lahko storiš že danes, si je verjetno rekel Karel Erjavec. Ta namreč še pred uradnim pričetkom našega predsedovanja Evropski uniji od portugalskega kolega Nuna Severiana Texiere (Tešere) prevzema obrambno poveljevanje Uniji. Bodoče delovanje na področju Evropske varnostne in obrambne politike naj bi bilo usmerjeno predvsem na področje zahodnega Balkana, operacije kriznega odzivanja ter razvoj vojaških zmogljivosti in Evropske obrambne agencije nasploh. Delovali pa naj bi tudi v zvezi s humanitarno misijo EU v Čadu in Srednjeafriški republiki.

Občina Trst je začela izdajati dvojezične osebne izkaznice, torej tudi v slovenskem jeziku. Takšne izkaznice sicer že izdajajo v nekaterih manjših občinah. O novi pridobitvi za slovensko manjšino smo govorili s tržaškim občinskim svetnikom Stefanom Ukmarjem:Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Pljunki pozabe Abu Mumio Jamala

Kultivator o politizaciji političnih zapornikov

Terminal Andrej Pavlišič o Krasnem novem Schengenu

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji

OFF priloga vložena interpelacija zoper notranjega ministra Dragutina Mateja

PLJUNKI POZABE Lan je gostil predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča.

Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim


Komentarji
komentiraj >>