Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Britoff, na katerem se je pokopalo Ike-a Turnerja (5023 bralcev)
Četrtek, 13. 12. 2007
luka.Klikni za veliko sliko:

...Moldavija izgnala romunsko diplomacijo ...
...Tisoč muslimanskih romarjev obtičalo na tanzanijskem letališču ...
...Italijani z izdajo znamk razbesneli Hrvaško ...
...V Lizboni se podpisuje reformna pogodba ...
...Približuje se čas pomožnih policistov ...
...70 let masakra Nanjing ...

BRIT-OFF

Ob 7.05

Moldavija objavlja izgon romunskih diplomatov. Uradna razlaga, zakaj sta se bila Romuna prisiljena vrniti na domača tla, se glasi – »nezdružljivost njunih dejavnosti z diplomatskim statusom«. Prevod – obtožena sta vohunjenja. In to manj kot teden dni zatem, ko je predsednik Vladimir Voronin napovedal pritožbo Bruslju zoper stalno agresijo članice EU, Romunije. Veleposlanik slednje je pariško mirovno pogodbo o povojnih mejah med Sovjetsko zvezo in Romunijo, namreč označil za zgodovinsko goljufijo.

Občutek ogoljufanosti najverjetneje pozna tudi približno tisoč muslimanskih romarjev, namenjenih v Savdovo Arabijo na vsakoletne verske obrede. Ti so namreč zaradi letalske okvare obtičali na tanzanijskem letališču. Čeprav je bil včeraj zadnji dan, ki so ga Savdijske oblasti razpisale za prihod v državo, pa se nesrečni potniki menda ne razburjajo pretirano. Neljubi pripetljaj pripisujejo Alahu, ki naj bi s tem zgolj preizkušal njihovo vero.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je proti Italiji vložilo oster protest na račun objave poštnih znamk s fotografijami Reke in pripisom »Vzhodna zemlja, ki je bila italijanska«. Hrvate naj bi še dodatno razburilo dejstvo, da so bili izdajatelji znamk še pred izdajo seznanjeni z njihovim neodobravanjem. Zmago Jelinčič, pa se seznanjen s poštnim podvigom naših sosedov, verjetno že veseli pisanja prazničnih voščilnic. Pa se bo Pošti Slovenije končno izplačala možnost nakupa znamk s poljubnim lastnim motivom.

Vlada je potrdila uredbo o pogodbenem opravljanju prostovoljne službe v pomožni policiji. Potrjene so tudi spremembe in dopolnitve uredbe o pogodbenem opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske ter spremembe in dopolnitve uredbe o vojaških uslužbencih. Programi usposabljanja, za željne asistiranja slovenski policiji, se že napovedujejo. Dodatne rubrike na internetnih straneh z vici o policistih, pa tudi.

In še o šest ur trajajoči razpravi na državnozborskem odboru za kulturo, šolstvo in šport, o položaju medijev v Sloveniji. Dogovorjeni sklep, ministrstvu za kulturo, nalaga pripravo analize izvajanja medijske zakonodaje in pripravo predlogov za morebitne zakonske spremembe. A glede na to, da smo že pošteno zakoračili v kampanjo pred parlamentarnimi volitvami, pred katerimi se politika seveda ne loteva vprašanj, ki ne garantirajo pozitivnih točk v javnosti, si od sklenjenega ne gre preveč obetati.


Ob 8.05

V Lizboni se zbirajo voditelji držav članic Evropske unije, ki bodo podpisali tako imenovano reformno pogodbo. Ta naj bi poenostavila sprejemanje odločitev v Uniji in vpeljala številne spremembe, vključno z novo funkcijo predsednika evropskega sveta. Odprla pa naj bi se tudi vrata nadaljnjim širitvam, ki zdaj niso mogoče.

Indijo, ki se še vedno ubada s težavami, ki jih povzroča podganja kuga, je doletela še ena zoprnost. Na tračnicah pod enim izmed delhijskih vlakov je namreč odjeknila eksplozija, ki je ubila pet oseb, več pa je ranjenih. Pred dnevi pa je iztiril tudi potniški vlak, s katerim so se vojaške čete vračale nazaj na sever države.

Na Baliju se odvija konferenca pogodbenic okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah, kjer okoli 130 ministrov, vključno z Janezom Podobnikom, skuša doseči dogovor o začetku pogajanj za nov sporazum glede ukrepov namenjenih zmanjšanju učinkov podnebnih sprememb. Gre za obdobje po letu 2012, ko se namreč konča prvo obdobje obveznosti Kjotskega protokola.

Odstopna izjava Gregorja Pivca, člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, pa bo ena izmed osrednjih tem jutranje seje državnega zbora. Kot je pojasnil predsedniku programskega sveta RTV Slovenija Stanetu Grandi, s položaja odstopa zaradi svoje izvolitve na mesto predsednika izvršilnega odbora SDS Maribor, kar je s trenutno funkcijo nezdružljivo. V okviru plenarnega zasedanja se bo razpravljalo tudi o osmih članih ta-istega sveta, ki so v imenovanje predlagani s strani komisije.


Ob 9.05

Stavka italijanskih avtoprevoznikov, ki je ohromila vso državo je bila z včerajšnjim dnem prekinjena. Sindikatom je bilo na pogajanjih namreč zagotovljeno, da se bo njihovim zahtevam glede visokih cen dizelskega goriva in neurejenih razmer v panogi, prisluhnilo.

Medtem ko se stanje na apeninskem polotoku vrača v normalo, pa so na jugu Iraka eksplodirali trije avtomobili bombe, pri čemer je bilo ubitih najmanj 41 ljudi, 150 pa je ranjenih. Gre za najhujši napad na iraške civiliste v zadnjih štirih mesecih, do njega pa je prišlo le nekaj dni pred tem, ko naj bi britanska vojska varnostni nadzor nad Basro predala Iračanom.

Kitajska se pripravlja na obeležitev sedemdesete obletnice masakra, ki v svetovni zgodovini ostaja pod imenom Nanjing in simbolizira agresijo japonskega imperija nad Kitajci. Nanjing so trinajstega decembra v letu 1937 zavzeli vojaki, ki naj bi pobili kar tri sto tisoč ljudi.

Očitno si od J.K.Rowlingove, pisateljice, ki je na svet spravila bukle o Harry-ju Potter-ju, še ne bomo oddahnili tako kmalu. Na le na police, ampak tudi na dražbo se namreč podaja sedmerica novih knjižic s prigodami neke menda precej simpatične punčare. Rokopisi naj bi se na dražbi tržili za kar sedemdeset tisoč evrov! Medtem, ko se pri nas Makarovičevi očita celo izredno pokojnino. Ja, svet je res pravičen. Škoda le, da ne na naših tleh.

Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Pljunki pozabe Abu Mumio Jamala

Kultivator o politizaciji političnih zapornikov

Terminal Andrej Pavlišič o Krasnem novem Schengenu

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji

OFF priloga vložena interpelacija zoper notranjega ministra Dragutina Mateja

PLJUNKI POZABE Lan je gostil predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča.

Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim


Komentarji
komentiraj >>