Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
HISTERIA SLOVENICA (5298 bralcev)
Četrtek, 13. 12. 2007
Ivo

Zgolj občasnemu gledalcu tv programa se zlahka primeri, da, nevajen neotesanosti in grobosti, pade s fotelja. Ne govorim o kretenizmih resničnostnih šovov ali izjavah šokiranih Američanov, ko neuravnovešenec postreli par srednješolcev ali obiskovalcev šoping centra. Biseri za rubriko »Saj ni res pa je…« se lahko izležejo med običajnim gostovanjem koalicijskih vojakov v Odmevih nacionalne televizije.
Zgolj občasnemu gledalcu tv programa se zlahka primeri, da, nevajen neotesanosti in grobosti, pade s fotelja. Ne govorim o kretenizmih resničnostnih šovov ali izjavah šokiranih Američanov, ko neuravnovešenec postreli par srednješolcev ali obiskovalcev šoping centra. Biseri za rubriko »Saj ni res pa je…« se lahko izležejo med običajnim gostovanjem koalicijskih vojakov v Odmevih nacionalne televizije.

Enega takih je v torek izsral minister za kulturo ob soočenju predstavnikov opozicije in koalicije v zvezi s sejo parlamentarnega odbora, na kateri so razpravljali o položaju medijev v Sloveniji. Simonitti je, kdo ve kako, izračunal, da se LDS-ov Školjč s politiko ukvarja že štirideset let, kar je bržkone mérilo na vprašljivost njegove legitimnosti, saj vemo, da je pred štiridesetimi leti vladal komunistični satan. Ko je slednji odvrnil, da to pa ni mogoče, mu je Simonitti zabrusil: 'Star izgledate'. Mimogrede, slovenski word mi kot neknjižno podčrtuje besedo 'izgledati'. Pripombo Majde Potrata 'zelo ste prijazni' in vsa njena, kot tudi Školjčeva siceršnja izvajanja, je predsednik Odbora za kulturo, šolstvo in šport, Branko Grims, spremljal s tudjmanovskim nasmeškom češ, kaj nama pa moreta, manjšinca. Na, pa smo še mi osebno žaljivi kot brus Simonitti. A njun neverjetno vzvišen cinizem je spominjal na zmanjšano razsodnost in kot s tabletkami vzpodbujeno agresivnost policajev v posebnih akcijah, ki pa jih včasih, tako zadete, zanese tudi na Metelkovo.

Simonitti je skočil v želodec, svoj in v želodec svojega šefa Janše, ko je ugotovil, da razprava o novinarstvu ne sodi v parlament. Pokeraško skulirani Školjč mu je takoj odgovoril, da je debato sprovociral prav predsednik vlade, ko je pred nekaj tedni v svojem cmerastem govoru, histerično zahtevajoč konsolidacijo koalicijskih strank, mahal s premazanim izvodom Dela in dokazoval, da so mediji v Sloveniji protivladno razpoloženi.

Večerno zmerjanje je bilo seveda le nadaljevanje popoldanske seje odbora, na katero kljub izrecni zahtevi sklicateljev seje, LDS, Grims ni povabil pobudnikov inkriminirane peticije, Blaža Zgage in Mateja Šurca. Nič novega. Člani odbora so od Cukjatija že septembra zahtevali Grimsovo razrešitev zaradi arogantnega in nekorektnega vodenja sej. Da je na teh izgubljal stik z realnostjo, prekinjal sogovornike in škodoželjno mahiniral, kot so poročali podpisniki, je tudi po njegovem torkovem tv nastopu lahko verjeti. L'art pour l'artistično advokatiranje svobodno mislečega novinarstva iz njegovih ust je zgolj estetiziranje politike, ki po Adornu v skrajni konsekvenci vodi v fašistično slavljenje vojne in izničenje subjekta kot najvišje estetsko ugodje. Big brother. Zato pa sta bila vabljena dva 'naša', Peter Jančič in Tomaž Ranc, ki naj bi bil predmet obveščevalskih prisluhov. Novinarska nesvoboda torej je, a izvajajo jo ostanki komunističnega režima v eldeesovski preobleki, institucionalizirani v Kosovi komisiji ali iz še vedno aktivnega udbovskega ozadja. Grimsa nekatere metode v slovenskem časopisju spominjajo na nacistične. Ob satiričnem prispevku na njegov račun v Delu se je spomnil na sliko iz ene od nacističnih knjig. Načitan fant, ni kaj.

Simptom popolne okvare vladnega kompasa je tudi parlamentarno zaslišanje Igorja Lukšiča v zvezi z razvpito domačo nalogo študentom FDV o spremljanju javnih verskih obredov pred predsedniškimi volitvami. Ne le, da predmoderna SDS-ovska pamet histerično enači funkcijo podpredsednika ene od parlamentarnih strank z njegovim akademskim delom. Po tem, ko so se Janša in kompanija zgražali, da novinarji blatijo sveto ime Slovenije v tujini, je komisija za peticije ter človekove pravice in enake možnosti napovedala, da bo o dogodku poročala Svetu Evrope. A bodimo nepragmatično zlopamtilo in se spomnimo, da je pred petimi leti študenteraj s FDV-ja takratnemu dekanu Lukšiču pisal, naj ga preneha zasipavati z obiski NATO-vskih svetih krav in propagiranjem militaristične organizacije.

Ah te človekove pravice. Le-te Bena Affleca na obisku v Ljubljani varuje podjetje VIP. Skrajne okoliščine zahtevajo skrajne metode. Kot da se Global ne bi zgodil.
Cankarjevemu domu pa se je spet zgodil agitprop. Pod krinko dneva človekovih pravic se je Janša spomnil političnih zapornikov od konca druge svetovne vojne do svoje čufte v celici na Metelkovi. Ombudsmanka je za proslavo izvedela tik pred zdajci, Hanžek nanjo ni bil povabljen. In spet je državni tank uzurpiral polje civilne družbe, ko je zapeljal čez tradicionalni sprejem za predstavnike nevladnih in manjšinskih organizacij.

Da se je Janša le spet lahko slikal pred polno dvorano. Estetizacija politike. Big Brother. Big Bljak, bi parafraziral Franci Blašković.

Terminal je spisal Ivo Poderžaj.

Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Pljunki pozabe Abu Mumio Jamala

Kultivator o politizaciji političnih zapornikov

Terminal Andrej Pavlišič o Krasnem novem Schengenu

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji

OFF priloga vložena interpelacija zoper notranjega ministra Dragutina Mateja

PLJUNKI POZABE Lan je gostil predsednika Sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Denisa Miklavčiča.

Kultivator Urh in Boris V sta poglabljala politično krizo v državi

Terminal premierni Terminal Andreja Pavlišiča

Off priloga poročilo o okrogli mizi na temo šolskega zakona, ki so jo organizirali študentje teologije

Zeitgeist Urh, Boris in Lan so po drugem krogu volitev harali po štabih od Peterleta in Türka

OFF Priloga Miheljak o grožnji Janše z odstopom vlade

OFF Komentar Borisova razmišljanja o predsedniških volitvah

Erikovo Javljanje kronološko zaporedje Erikovih javljanj iz turško-iraške meje

Drogerija Matej J. se je ukvarjal z Martinovim

Komentarji
komentiraj >>