Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 16. 12. ´07 ob 19.00 (ponovitev 23. 12. ´07 ob 10.00) ALVIN FIELDER TRIO: A Measure Of Vision (Clean Feed, 2007) (2358 bralcev)
Nedelja, 16. 12. 2007
zoranpAlvin Fielder Trio: A Measure of Vision

Bobnar Alvin Fielder je zagotovo eden najbolje skritih južnjaških jazzovskih zakladov. A je - rojen davnega leta 1935 ob Mississippiju - do danes prehodil glasbeno pot, ki je v resnici kar so-časovnica sodobnega jazza v severni Ameriki. Njegov mladostni mentor v New Orleansu je bil mojster tolkalec Ed Bladkwell. Osem let je že igral v Sun Ra Arkestri, ko ga je Roscoe Mitchell povabil v kvartet, ki je bil neke vrste proto zasedba The Art Ensemble of Chicago, in s katerim je posnel legendarni album čikaške »velike črne godbe« »Sound«. Leta 1963 je bil seveda ob Muhalu Richardu Abramsu, Philu Cohranu, Jodieju Christianu in drugih, ko so ustanovili AACM. Nadaljevanje njegove biografije se bere kot »kdo je kdaj s kom« - igral, snemal in ustvarjal najpomembnejše stvaritve v sodobni afroameriški godbi. A po vrnitvi v New Orleans ter poznejši recesiji zanimanja za sodobno jazzovsko in postjazzovsko ustvarjalnost v ZDA so tudi nanj – podobno, kot na mnoge njegove pomembne kolege, ki niso ostali na bojišču v NYC in Chicagu - počasi pozabili, čeprav je bil na neworleanškem prizorišču ves čas aktiven. (več!)
In potem se mu je dogodilo nekaj podobnega, kot npr. Charlesu Brackeenu ali Edwardu Kiddu Jordanu ali Henryju Grimesu. Ko se je že zdelo, da je odšel z glasbenega prizorišča, so ga spet »odkrili« ter mu izborili priznanje njegovega minulega dela in možnost njegovega nadaljevanja. Tudi v tem primeru – kot pri vseh prej omenjenih - je imel prste zraven (tudi) Dennis Gonzalez. In »A Measure Of Vision« je žlahtno nadaljevanje bogate bere rezultatov omenjenega »odkritja«, ki pa hkrati ponuja še precej več.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>