Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
povolilna situacija na Hrvaškem (4708 bralcev)
Ponedeljek, 17. 12. 2007
Urh

Pogovarjali smo se s predsednikom hrvaškega politološkega društva, bivšim hrvaškim ambasadorjem na Švedskem in profesorjem komparativne politike na Fakulteti političnih znanosti v Zagrebu, Brankom Caratanom. Intervju je bil posnet ravno dan pred tem, ko je Hrvaški predsednik Stipe Mesić mandat za sestavo vlade podelil Ivu Sanaderju. S klikom na puščico lahko celoten intervju slišite v zvočni obliki.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je malo manj kot mesec dni po hrvaških parlamentarnih volitvah in po dveh krogih konzultacij s strankami mandat za sestavo vlade podelil predsedniku Hrvaške demokratske skupnosti - HDZ - in trenutnemu vršilcu dolžnosti premiera, Ivu Sanaderju. Razlog za dve konzultaciji s strankami tiči v dejstvu, da je bil izid volitev zelo tesen in ni dal prepričljive prednosti niti desnici nit levici. Da povzamemo, HDZ je dobil 66 predstavnikov, SDP pa 56 parlamentarcev. Če prištejemo še Hrvaško narodno stranko in Istrsko demokratsko stranko, ki se obe deklarirata za levi, se SPD-HNS-IDS s 66 poslanci izenači z HDZ-jem. Za formiranje vlade potrebuje katera koli koalicija 77 glasov. Kot kaže, bo jeziček na tehtnici koalicija HSS-HSLS, ki ima osem predstavnikov. Ravno napovedano sodelovanje HSS-HSLS s HDZ-jem je Mesića prepričalo v to, da je mandat za sestavo vlade ponudil Sanaderju.

Seveda pa to še ne pomeni, da bo Sanader zagotovo dobil večino v parlamentu – za to ima sedaj en mesec časa. Za dosego tega cilja potrebuje še manjšinske predstavnike – ki jih je v Saboru osem -, saj je malo verjetno, da bo šel v koalicijsko sodelovanje z radikalnimi desničarskimi strankami Đapića in Glavaša, ki imata sicer v Saboru skupaj 4 predstavnike.

Poslušali bomo pogovor o povolilni situaciji ter o politiki na Hrvaškem s predsednikom hrvaškega politološkega društva, bivšim hrvaškim ambasadorjem na Švedskem in profesorjem komparativne politike na Fakulteti političnih znanosti v Zagrebu, Brankom Caratanom, ki je bil posnet ravno dan pred tem, ko je Mesić podelil mandat za sestavo vlade Sanaderju. Za začetek smo Caratana vprašali, kaj si misli o sodelovanju med HDZ-jem in koalicijo HSS-HSLS in pa o dosedanjih pogovorih, ki so potekali med HDZ-jem in kmetijsko-liberalno navezo.Zeitgeist je pripravil Urh.

Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Kultivator Erik in Boris sta se ukvarjala z prvim krogom privatizacije NKMB

Terminal Ivo Podržaj o Histerii Slovenici

Pljunki pozabe Abu Mumio Jamala

Kultivator o politizaciji političnih zapornikov

Terminal Andrej Pavlišič o Krasnem novem Schengenu

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji
Komentarji
komentiraj >>