Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 23. 12. ´07 ob 15.00; Različni ustvarjalci: Ethiopiques Vol.15: »Jump to Addis« (Buda Musique, 2003) (3277 bralcev)
Nedelja, 23. 12. 2007
zoranpEthiopiques Vol.15: Jump to Addis

Čeprav uradno petnajsta v zbirki Ethiopiques, ki jo že dobro desetletje izdaja francoska založba Buda Musique pod uredniškim vodstvom Francisa Falceta, enega najboljših poznavalcev zgodovine etiopske popularne godbe, se »Jump to Addis« pomembno razlikuje od svojih predhodnic. Te so bile oblikovane na tematski način in so ponujale vpogled v določen segment ali obdobje etiopske popularne godbe, ali pa pregled ustvarjanja posameznega pomembnega glasbenika oziroma glasbenice v določenem obdobju, svoje vsebine pa so črpale iz arhivov; torej so predstavljale ponatise tehnično izboljšanih arhivskih posnetkov. S tem albumom pa glasbeno dejansko skočimo naravnost na aktualno prizorišče v etiopski prestolnici. Posnetki, ki jih vsebuje, so namreč nastali maja 2000. Objavljeni so končni rezultat neke v izhodišču niti ne tako ambiciozne odločitve štirih študentov nizozemskega pianista Mishe Mengelberga, da etiopsko popularno godbo spoznajo tudi neposredno, in situ, potem, ko sta jih mentor in koncertno srečanje s skupino Circus Ethiopia povsem zasvojila z njo. (več!)
Štirje evropski glasbeniki različnega porekla so se tako podali na izlet v Addis Ababo, da bi se tam naužili aktualne glasbe, a so se zelo hitro spoprijateljili s tamkajšnjimi glasbeniki, in potem je bil samo še korak do skupnega igranja. V različnih kombinacijah so večkrat nastopili v tamkajšnjem nočnem klubu Roxy, v teh kombinacijah se je izmenjal dober ducat etiopskih pevk in pevcev ter seveda instrumentalistov, nekaj teh nastopov so posneli, rezultat pa je deset v glavnem tradicionalnih, a povsem na novo obdelanih skladb, izdanih na tem albumu, ki poleg natančnega naslova »Skok v Addis« upravičeno nosi tudi podnaslov »Evropa sreča Etiopijo«.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>