Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Neizginevanje meja (4192 bralcev)
Petek, 21. 12. 2007
Erik & BorisPodiranje meja ni nova stvar...

Domača javnost je zopet našla razlog za proslavljanje oziroma ji je bil ta vcepljen v glavo s strani domačih senzacionalno in patriotsko naravnanih medijev. Tokrat je to vsem dobro znan vstop v schengensko območje, zaradi česar naj bi bilo že skoraj državotvorno vriskati od sreče in imeti solzne oči ob gledanju podiranja ograj na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko.

»Neizginevanje meja«

Domača javnost je zopet našla razlog za proslavljanje oziroma ji je bil ta vcepljen v glavo s strani domačih senzacionalno in patriotsko naravnanih medijev. Tokrat je to vsem dobro znan vstop v schengensko območje, zaradi česar naj bi bilo že skoraj državotvorno vriskati od sreče in imeti solzne oči ob gledanju podiranja ograj na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Poslušajmo za začetek, kako so o tem poročali na nacionalni televiziji in na POP TV-ju:Z vstopom v schengensko območje mnogi niso zadovoljni, med njimi pa je tudi policijski sindikat. Deset policistov je že dalo odpoved, saj se niso mogli sprijazniti s pogoji premestitve oziroma nimajo možnosti voziti se na novo delovno mesto več ur vsak dan, kar je direktna posledica uvedbe schengenskega režima. Poslušajmo, kaj je imel o tem povedati Branko Prah iz policijskega sindikata:Težave imajo tudi v sindikatu carinikov, kjer se pritožujejo zaradi pomanjkanja delovne sile, ki jo potrebujejo zaradi učinkovitega opravljanja novih dolžnosti. O tem smo se pogovarjali s sekretarjem Sindikata carinikov Slovenije, Dušanom Miščevićem?Represivni aparat pa še zdaleč ni edini, ki ni popolnoma zadovoljen z režimom, ki ga morajo celo sami izvajati. Tu so še druge skupine. Naj izpostavimo zgolj delavce, zaposlene v obmejnih trgovinah, ki naj bi jih bilo okoli sto, saj jim zaradi schengenskega režima grozi izguba delovnega mesta. Zveza svobodnih sindikatov je glede tega ta teden že organizirala tiskovno konferenco, več pa nam je povedal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov:Na še eno skupino prebivalstva je treba opozoriti, in sicer na avstrijske Slovence, saj je tudi za njih padla meja med Avstrijo in matično državo. Kljub temu da te uradne meje zdaj naj ne bi bilo več, druge zanje ostajajo, predvsem tiste, ki jih na avstrijskem Koroškem obkrožajo že samo zaradi njihove nacionalne pripadnosti. O vstopu Slovenije v schengensko območje pa tudi o tem, koliko telefonskih klicev so ob tej priliki prejeli iz Ljubljane, nam bo povedal Jože Wakounig, predsednik Zbora narodnih predstavnikov v Narodnem svetu koroških Slovencev:Na uradnih proslavah smo torej spet slišali ogromno zveličanih in prazničnih besed ter obljub, o katerih naj dokončno sodbo da prihodnost. Kar pa je na tem mestu že prvi dan bivanja v deželi Schengen treba obsoditi, je vsekakor zrežirano medijsko poročanje s skupnim imenovalcem senzacionalnosti. Kakor je treba tudi povedati, da onkraj spektakularnih ognjemetov obstaja tudi druga resnica o Evropi oziroma Evropski uniji. O tem smo se pogovarjali s profesorjem Rastkom Močnikom, začeli pa smo z vprašanjem o medijskem poročanju.Celoten pogovor s profesorjem Močnikom o drugi plati Evropske resnice si boste lahko poslušali v Zeitgeistu v ponedeljek, 24.12.2007 ob 20:00.

Povezave na tedenske oddaje Aktualnopolitične redakcije Radia Študent:

Zeitgeist Urh se je o Hrvaški povolilni situaciji pogovarjal s Hrvaškim profesorjem komparativne politike Caratanom

Kultivator Erik in Boris sta se ukvarjala s prvim krogom privatizacije NKMB

Terminal Ivo Podržaj o Histerii Slovenici

Pljunki pozabe Abu Mumio Jamala

Kultivator o politizaciji političnih zapornikov

Terminal Andrej Pavlišič o Krasnem novem Schengenu

Zeitgeist Urh se je pogovarjal z Gregorjem Strojinom, svetovalcem vrhovnega sodišča v Sloveniji in soustanoviteljem zavoda POLIS

Kultivator Urh in Luka sta se ukvarjala s predlagano versko oskrbo policije, vojske in podobnih institucij

Drogerija (intervju 1h30min) Matej Janković se je pogovarjal z dr. Stanislavom Grofom

Kultivator Urh in Boris sta se ukvarjala s Hrvaškimi volitvami v Sabor

Okrogla miza Sunitski trikotnik smrti se je z aktivisti in novinarji iz Slovenije in tujine pogovarjal o množičnih medijih in manipulaciji


Komentarji
komentiraj >>