Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Komisijsko-pogajalski OFF! (4214 bralcev)
Četrtek, 17. 1. 2008
Boris V.... Srbija še zadnjič predstavila svoje stališče glede Kosova v Varnostnem svetu – ZDA pravijo da ta nima več vloge ...
... V Keniji še vedno nemirno – policija s streli opozarjala pristaše opozicije ...
... Katoliška cerkev v Kolumbiji v stikih z uporniško skupino FARC ...
... Bodo prva pogajanja po napovedi stavke v javnem sektorju zadovoljila obe strani? ...
OFF NAPOVEDNIK

Vsi, ki imate sifilis, boste končno lahko s prstom kazali na zgodovinskega krivca vaših tegob. Ekipa znanstvenikov pod vodstvom Kristin Harper z univerze v Atlanti je proučila šestindvajset zemljepisno razpršenih vrst bakterij, podobnih sifilisu, uporabila molekularno genetiko in ugotovila, da je sifilis v Evropo prinesel – Krištof Kolumb. Iz Južne Amerike naj bi prinesel bakterijo, ki je mutirala v prenašalko te bolezni. Skupina znanstvenikov je namreč ugotovila, da so bakteriji sifilisa, ki se je pri nas pojavil prvič leta 1495, najbližje stare vrste bakterij, ki so jih našli v Južni Ameriki.

Prvotna bakterija, navajena na južnoameriško klimo, je ob prenosu v Evropo mutirala in se tako prilagodila evropskemu podnebju, tako pa je nastal sifilis. Sedaj se porajata dve teoriji. Ali je bilo vse skupaj le naključje ali pa so vsega krivi takratni premeteni južnoameriški domorodci, ki so bili v bistvu tehnološko izjemno naprednejši in so preko svojih zasvojevalcev poslali v Evropo biološko orožje, ki naj bi šele v prihodnosti uničilo pohlepne in brutalne Evropejce. Temu se reče zgodovinska ironija.

Berete sifilisa ozdravljen - ali pa tudi ne - OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Varnostni svet Združenih narodov po mnenju ameriškega veleposlanika pri tej svetovni organizaciji Zalmaya Khalilzada nima več vloge pri odločanju o statusu Kosova. Na včerajšnji seji je srbski predsednik Boris Tadić še enkrat predstavil stališče Srbije do vprašanja Kosova, sejo pa so potem zaprli za javnost in nastopil je še kosovski premier Hašim Tači. Drugače je bila seja namenjena zgolj rutinskemu poročilu vodje misije Združenih narodov na Kosovu, Joachima Rückerja, o položaju v pokrajini. Rusija in Srbija sta izrazili nasprotovanje kosovski neodvisnosti, ZDA in evropske članice Varnostnega sveta pa zaradi Rusije pravijo, da je zadeva dokončno umaknjena iz tega telesa.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je dejal, da je zaskrbljen, ker članice NATA po njegovem na jug Afganistana pošiljajo premalo usposobljene vojaške svetovalce, kar je seveda užalilo članice tega pakta, ki sodelujejo z Američani v Afganistanu. Gates je zaman prepričeval zaveznice, da prispevajo več vojakov za jug države, kjer pričakujejo ofenzivo talibanov spomladi, tako da je na koncu napotil tja 3200 ameriških marincev, ki bodo tam ostali predvidoma sedem mesecev. Pentagon se je na užaljenost že odzval in dejal, da je Gates kritiziral strukturo NATA in ne posamezne države.

Nekdanji republikanski kongresnik iz Michigana in kasneje lobist, Mark Deli Siljander, je bil obtožen več kaznivih dejanj oziroma sodelovanja z muslimansko dobrodelno organizacijo, za katero je v senatu lobiral, da jo črtajo s seznama podpornic terorizma. Muslimanska organizacija je nakazala 130.000 dolarjev neki sirotišnici v Pakistanu, katere lastnik je Gulbudin Hekmatjar, za Američane terorist, ki je velo pomagal Osami bin Ladnu. Več novic iz Združenih držav nam je servirala naša stalna poročevalka, Lidija Poljaček:Prišlo je do prvega stika med palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in gibanjem Hamas po lanskem juniju, ko je Hamas prevzel nadzor nad območjem Gaze. Abas se je po telefonu pogovarjal s predstavnikom Hamasa, s soimenjakom Mahmudom Zaharjem, in mu izrazil sožalje ob smrti sina Hosama, ki ga je ubila izraelska vojska v torek. Oba Mahmuda sta dejala, da je nujna palestinska narodna enotnost, kljub razlikam med Hamasom in palestinskimi oblastmi.

V Keniji se stanje še ne umirja. Policija je s streli v zrak skušala prekiniti proteste opozicijskih pristašev. Vodja opozicije, Raila Odinga, poraženec na minulih predsedniških volitvah, zahteva ponovno štetje glasov in poziva mednarodno skupnost k uvedbi sankcij, saj naj bi lahko le tako prisilili predsednika Kibakija k mirni rešitvi krize. Policija je prepovedala vse javne proteste, od konca volitev pa je umrlo že več kot šeststo ljudi.

Krizo - in sicer tisto v Kolumbiji - si prizadeva reševati tamkajšnja katoliška cerkev. Ta pravi, da je v stiku z uporniško skupino FARC, da bi tako skušala zagotoviti izpustitev njenih talcev. Vodja kolumbijske katoliške cerkve, Luis Augusto Castro, priznava diskretne kontakte z uporniki. Tako naj bi omogočili obisk štiridesetih talcev s strani Rdečega križa. Kolumbijski zunanji minister Araujo je napadel venezuelskega predsednika Chaveza, da se le-ta meša v njihove zadeve brez spoštovanja. Chavezu je uspelo zagotoviti izpustitev dveh talcev prejšnji teden.

Pred parlamentarno komisijo, ki pregleduje nakupe vojaške opreme v letih od 1994 do 2007, je danes kot priča nastopil nekdanji premier Anton Rop. O pričevanju Ropa smo govorili tako s predsednikom komisije Zvonkom Černačem iz SDS in podpredsednikom komisije Aurelijem Jurijem Iz Socialnih demokratov. Najprej poslušajmo Zvonka Černača:Sedaj pa še plat Socialnih demokratov:Ob dveh so se začela pogajanja med vladno pogajalsko skupino in stavkovnim odborom, prvič po napovedi stavke v javnem sektorju. Sindikati pri svojih zahtevah ne bodo popuščali, kompromis pa naj bi bil vseeno mogoč in odvisen od pripravljenosti vlade, da spoštuje tisto, kar je podpisala. Izjavo Dora Hvalice pričakujemo v KROFF-u.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent


Komentarji
komentiraj >>