Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Srbske predsedniške volitve 2008 - prvi krog (3841 bralcev)
Ponedeljek, 21. 1. 2008
Boris V.Radio Študent se je odpravil v Beograd spremljat prvi krog srbskih predsedniških volitev. Čeprav so ustavne pristojnosti srbskega predsednika zelo omejene in bolj protokolarne narave, naj bi bile te volitve izjemno pomembne, saj naj bi nakazovale bodočo srbsko politiko. S klikom na puščico vam je na voljo izčrpna reportaža z zvočnimi izjavami.
Odvil se je prvi krog prvih predsedniških volitev odkar je Srbija samostojna, torej po lanskem sprejetju srbske ustave. Čeprav so ustavne pristojnosti srbskega predsednika zelo omejene in bolj protokolarne narave, naj bi bile te volitve izjemno pomembne, saj naj bi nakazovale bodočo srbsko politiko. To pa je izredno pomembno v času, ko izgublja Kosovo in se s tem problemom ne zna spopasti, se napol približuje Evropski uniji, napol ne, sploh pa se ubada s kroničnimi ekonomskimi težavami. V prvem krogu je zmagal podpredsednik Radikalne stranke Tomislav Nikolić s par procenti prednosti pred aktualnim predsednikom in vodjo Demokratske stranke Borisom Tadićem, kar pomeni, da se bosta pomerila v drugem krogu 3. februarja. Glavna zanimivost teh volitev je vsekakor visoka udeležba, okoli 61 procentov, kar je presenetilo vse. Za začetek poslušajmo pogovor z Markom Blagojevićem, programskim vodjo Centra za svobodne volitve in demokracijo, ki že sedem let spremlja srbske volitve:V srbskih medijih se je na veliko govorilo o usodnosti teh volitev, kar je glede na omenjene majhne formalne pristojnosti predsednika dosti vprašljivo. Pomembnost teh volitev je pojasnil Goran Svilanović, bivši zunanji minister, takrat še, Srbije in Črne gore:Na petem mestu po številu glasov se je znašel Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske stranke, ki izstopa po svojih, za srbske razmere, radikalno levih stališčih. Poslušajmo njegovo izjavo potem, ko je oddal svoj glas:V štabu radikalne stranke, kjer so imeli pripravljeno veliko belo torto, ki je nismo uspeli poskusiti, smo postavili vprašanje Draganu Todoroviću, šefu volilnega štaba Radikalov:Za analizo rezultatov volitev, komentar kampanje in prognozo smo poklicali Slobodana Georgijeva, novinarja »Balkan Investigative Reporting Network« in tednika "Vreme":Kako pa komentira oglaševanje za časa kampanje?V Beogradu sem prvi krog srbskih predsedniških volitev spremljal Boris.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent

Komentarji
komentiraj >>

Re: Srbske predsedniške volitve 2008 - prvi krog
Beri [21/01/2008]

Svaka čast, da ste pokrili tole volilno dogajanje.
odgovori >>