Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GERALDO PINO & THE HEARTBEATS: Heavy Heavy Heavy (RetroAfric, 2005) (2688 bralcev)
Nedelja, 27. 1. 2008
zoranpGeraldo Pino, poznan tudi po angleško kot Gerald Pine, je še eden izmed skritih herojev afriške popularne godbe. S svojim početjem je bil pač pred svojim časom, delal je tisto, kar je postalo pomembno in popularno šele za njim, zaradi krutih življenjskih okoliščin pa svojega prispevka ni nikoli utegnil kapitalizirati, pač pa so na njem uspeli mnogi drugi; ne nazadnje tudi tako veliki, kot je bil Fela Kuti. Geraldo je bil pevec in kitarist ter vodja številnih lastnih skupin. Po poreklu je bil iz Sierra Leone, čeprav je bila njegovo področje dela celotna zahodna ekvatorialna Afrika. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je to področje glasbeno odlično obvladoval s svojo različico soula in funka, ki jo je s časoma nepreslišljivo preoblikoval v afrobeat. In prav ta afrobeat je naredil usoden vtis na takrat mladega Felo, ki je pozneje ob svoji angleški glasbeni izkušnji uporabil prav Geraldovo dediščino, da je izoblikoval svojo različico tega stilema in ga na koncu uveljavil v enega ključnih afriških glasbenih izrazov. (več!)
Pino pa je medtem utonil v pozabo in ostal tam zadnjih 30 let. Vse, dokler ni cenjena angleška založba RetroAfric izbrskala tudi njegovih »elpijev« in »singlic«, očistila te vinilne posnetke zvočnega prahu, in jih leta 2005 izdala na tejle retrospektivi. Obljubljamo vam nostalgično potovanje v čas, ko se je v Afriki rojevalo marsikaj, in veliko tega se je slišalo tudi v tedanji glasbi.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>