Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Neluksuzen OFF! (3832 bralcev)
Sreda, 23. 1. 2008
Boris V.... Spet rešujejo svet na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu in to že sedemintridesetič ...
... Romunija se želi stisniti pod ameriški protiraketni ščit ...
... Ruski zunanji minister Lavrov zadovoljen, ker novi predlog resolucije ne prinaša sankcij proti Iranu ...
... Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf trdi, da so njihove atomske bombe na varnem ...

OFF NAPOVEDNIK

Korupcija ržavne uprave ali pa vsaj netaktnost le-te ni tuja niti v Avstriji, kjer se vse duši pod videzom urejenosti, čistoče in prijazno nasmejanih domačinov. Morda pa je vse skupaj le politično motivirana afera. Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je namreč med zasebnim letom v Tajsko z družino prešel iz ekonomskega v poslovni razred. Gusenbauerju očitajo zlorabo službenih ugodnosti na zasebnem potovanju, čeprav je kancler obtožbe zavrnil in dejal, da ni zahteval premestitve v višji razred. Letalska družba je bojda spontano ponudila premestitev v luksuzni razred.

Vseeno je kancler obljubil, da se bo odrekel kartici ugodnosti za pogoste potnike pri družbi Austrian Airlines. Plačal pa bo tudi 3000 evrov razlike med ekonomskim in poslovnim razredom. Ljudska stranka, konkurenca kanclerjevim socialdemokratom, je – čeprav je del koalicije – že zahtevala pojasnilo. V Sloveniji pa tega nimamo. Tukaj se vlada raje odloči kupiti luksuzno letalo, ki ga plačujemo seveda tisti, ki si poslovnega razreda ne moremo privoščiti. V bistvu niti ne vemo, kako izgleda.

Berete ekstra-super-neposlovni OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice bo v elitnem Davosu v Švici odprla sedemintrideseto srečanje elitnega Svetovnega gospodarskega foruma, ki naj bi se ga udeležilo okrog 2500 elitnih političnih, gospodarskih in medijskih voditeljev. Seveda bo spet največ govora o nevarnostih, ki pretijo svetovnemu gospodarstvu. Fokus bo najverjetneje na nedavni krizi na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov, ki je sprožila reakcijo, katere rezultat je strmoglavljenje svetovne borze. Rdeča nit tega foruma pa naj bi bilo letos sodelovanje, saj je samo z njim mogoče najti rešitve za klimatske spremembe, razvoj Afrike in svetovnega gospodarstva. Samo še pohlep moramo premagati.

Sodelovanja, z Američani namreč, si močno želi Romunija. Romunski premier Calin Tariceanu je pozval k razširitvi ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, da bi se pod njega lahko stisnili tudi Romuni in Bolgari. Romunija, po besedah premierja, brez zadržkov podpira širitev protiraketne obrambe. Tariceanu tudi meni, da pri tem projektu ne bi smeli izključevati Rusije, ki bi morala biti partnerka tako EU kot NATA. Ogromno Čehov in Poljakov postavitvi nasprotuje, Romune in Bolgare pa tako ali tako nihče nič ne vpraša.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zadovoljen s predlogom resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov o Iranu, ki predvideva dodatne ukrepe, ne pa tudi sankcij. Ti dodatni ukrepi pa vključujejo poziv vsem državam, naj bodo pazljive pri odnosih z Iranom, da ne bi prišlo do kršitve režima neširjenja jedrskega orožja, katerega ohranitev je po mnenju Lavrova vloga Varnostnega sveta. Naj spomnimo, da si Rusija pridržuje uporabo jedrskega orožja.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, ki je na osemdnevnem obisku, pomirjujoče trdi, da ni nikakršne možnosti, da bi Al Kaida lahko prišla do pakistanskega atomskega orožja. To bi se lahko zgodilo le v primeru, da bi Al Kaida in talibani v celoti porazili pakistansko vojsko. V luči prihajajočih volitev v Pakistanu pa je še dodal, da je druga možnost za to, če na volitvah, ki bodo seveda poštene in svobodne, zmagajo ekstremistične verske skupine.

Več deset tisoč Palestincev je vdrlo v Egipt, potem ko so neznanci z več eksplozijami in buldožerji podrli del zazidane meje med območjem Gaze in Egiptom. Okoli dva tisoč egiptovskih varnostnih sil na meji ni posredovalo, so pa zaprli vse stranske ceste v mestu Rafa, da prebežniki ne bi odhajali v druge dele Egipta. Palestinci naj bi si v Rafi nabavili hrano, gorivo, čike in druge dobrote, ki jih v Gazi primanjkuje zaradi večmesečnih sankcij, nato pa se vrnili na območje Gaze. Dan pred demonstracijami je Hamas organiziral demonstracije zaradi izraelske blokade območja.

Delne blokade območja oziroma gradnje vojaške baze bodo najverjetneje deležni prebivalci Cerkelj. O načrtovani NATO bazi bo danes govora v Infoshopu nad Menzo pri koritu, več o tem pa nam je povedal eden od organizatorjev Matej Zonta:Evropska komisija je objavila energetsko-podnebni paket, s katerim želi omiliti onesnaževanje okolja v Evropski uniji, seveda pa bodo morale sedaj posamezne članice Unije vnesti direktive komisije v lastne zakonodaje. Kako pa se je na energetsko-podnebni paket odzval Greenpeace, nam bo povedala predstavnica te organizacije v Sloveniji Nina Štros:Carinska uprava je danes zjutraj ob mednarodnem dnevu carine pripravila razstavo o boju proti trgovini s prepovedanimi drogami. Govorili smo z Branetom Gregoričem, vodjo službe generalnega direktorja za evropske in mednarodne zadeve na Carinski upravi Republike Slovenije, sicer poslušalcem Radia Študent:Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent

Komentarji
komentiraj >>