Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Jezikavo-brkati OFF PROGRAM (3992 bralcev)
Petek, 25. 1. 2008
luka.... Italija v politični krizi ...
... Denis Kucinich, kandidat demokratske stranke izstopa iz ameriške tekme za predsedniški položaj...
... ZDA zanikajo interes postavitve stalnih vojaških oporišč v Iraku ...
... Indija in Francija zaključili pogajanja o dvostranskem sporazumu ...
... Janša zavrača skepso ob načrtovani ustanovitvi pokrajin...

OFF NAPOVEDNIK

Pa ga imamo, vodič na temo, kako ujeti avtobus, namreč! Gre za še enega na temo priročnikov za telebane, tokratni je namenjen vsem, ki so na račun lastnega prevoznega sredstva že pozabili, kako se lotiti podviga, ki se mu reče – uporaba avtobusa! Bukla naj bi na prvi strani imela en sam stavek: Uporaba avtobusa ne bi mogla biti lažja. Kar so seveda več kot opogumljajoče besede, a zakaj za vraga se potem spisuje vodiče, če je stvar res tako prekleto enostavna?!

Napotki, ki sledijo, pa so naravnost simpatični: Kot potnik se morate najprej odločiti, na katero lokacijo hočete in temu primerno izbrati torej tudi številko avtobusa. Ko se želena bus škatla privleče na postajo, počakajte, da se odprejo vrata in vstopite. Ko boste želeli izstopiti, pritisnite na gumb. In tako dalje.

Pa ne bi bilo morda bolj smiselno v vodič natrositi nasvetov, v smislu - kakšen dežnik naj si nabavi babica, ki se namerava nasilno lotiti avtobusne mularije? Ta je namreč znana po tem, da se babicam rajši smejijo v brk, kot da bi jim na avtobusu odstopili sedež ...

Poslušate brkati OFF program Radia Študent!


OFF PROGRAM


Italija se je po izglasovani nezaupnici Prodijevi vladi znašla v politični krizi. Razreševanje situacije naj bi znašalo kar pet dni, sporočajo iz urada predsednika Giorgija Napolitana, ki se kani srečati tako s predstavniki štirih največjih desnosredinskih strank kot tudi s svojimi predsedniškimi predhodniki. Po posvetih bo padla odločitev o morebitnih predčasnih volitvah.

Volitev pa zanesljivo ne bo dočakal Dennis Kucinich, kongresnik iz Ohia in eden izmed predsedniških kandidatov demokratske stranke, ki izstopa iz igre za najvišji položaj v ZDA. Resnici na ljubo se je Kucinicheva kampanja končala že s televizijskim priznanjem, da je nekoč videl neznani leteči predmet. Ministrstva za mir, napovedanega z njegove strani, torej ne bo, še vedno pa namerava sproducirati predlog impičmenta oziroma postopka za odstavitev podpredsednika ZDA Dicka Cheneya.

Ameriški kongres je sprejel dogovor o gospodarski stimulaciji za pospešitev gospodarske rasti oziroma preprečitev izbruha recesije. Stimulacijski paket bo proračun stal sto milijard dolarjev v davčnih vračilih posameznikom in družinam ter še petdeset milijard dolarjev v olajšavah za podjetja. Čeki naj bi na pošto šli junija, pri čemer bo tristo dolarjev dobil vsak, ki je lani prijavil najmanj tri tisoč dolarjev dohodka. Tako nameravajo sprožiti dodatno kupno moč potrošnikov, za katere se predvideva, da bodo dobljeni denar nemudoma zapravili, to pa naj bi spet zagnalo gospodarsko rast ter s tem pomagalo zapolniti proračunsko luknjo. Filozofija pa taka.

Da ZDA nimajo interesa za vzpostavitev stalnih vojaških oporišč v Iraku, potrjujeta tako ameriški obrambni minister Robert Gates kot tudi tiskovni predstavnik State Departmenta Tom Casey. Demokrati namreč izražajo skrb, da vlada namerava z Irakom skleniti sporazum o stalni vojaški prisotnosti ZDA, na kar je opozorila tudi Hillary Clinton. Ta dodaja, da bi lahko predsednik George Bush svojemu nasledniku ali naslednici zavezal roke glede politike v Iraku.

V osrednji Keniji, kjer se povolilno nasilje še kar nadaljuje, je bilo požganih zdaj že več ducatov domov. Nemiri se kljub upanju na izboljšanje situacije po srečanju kenijskega predsednika Mwaija Kibakija in vodje opozicije Raila Odinge ne zaustavljajo, zaradi česar bivši predsednik organizacije Združenih narodov Kofi Annan, krizni posrednik, zaenkrat ne teži več k dotičnim pogovorom. Razprave na temo nadaljnjega, bolj učinkovitega razreševanja situacije pa so seveda nujnost, ki se je vnovič lotevajo tudi zunanji funkcionarji.

Evropska unija pozdravlja dogovor o premirju v Demokratični republiki Kongu. Oblasti, skupnosti in oborožene skupine v državi poziva k nadaljevanju konstruktivnega dialoga, izraža pa tudi pripravljenost na sodelovanje, in sicer predvsem pri reformi varnostnega sektorja v državi, saj je vrnitev – predvsem otrok in žensk – na svoje domove nujnost. Res dobrohotna pobuda EU, ki očitno pozablja, da ima v zvezi z zadevo na glavi dovolj masla, da bi si lahko na njej spekli kako jajce ali dve ...

Govora je o še enem sodelovanju – med Indijo in Francijo, ki sta zaključili pogajanja o dvostranskem sporazumu. Ta bo urejal sodelovanje na področju jedrske energije. Ob obisku francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v indijskem New Delhiju je bilo tako podpisanih pet sporazumov, ki zadevajo obrambo, znanost in jedrske raziskave.

Premier Janez Janša v svoji promociji ustanavljanja pokrajin javnost vnovič obtožuje pretirane skepse. Po njegovih besedah ne gre za ustvarjanje »božjega kraljestva«, temveč nekaj, kar bo v prihodnosti možno popravljati. Poudarja tudi, da na odločitev proti ustanovitvi pokrajin ne more vplivati samo nestrinjanje z enim členom pripravljene zakonodaje. Za komentar smo prosili Bogdana Baroviča, poslanca Slovenske nacionalne stranke in župana Trbovelj:Nekateri poslanci državnega zbora pa naj bi igrali kar dvojno vlogo – v državnem zboru naj bi pokrajinam nasprotovali, medtem ko naj bi hkrati v svoji regiji ustanovitev pokrajine zagovarjali. Tako menda Janez Janša, točnejše informacije pa nam posreduje Bogdan Barovič:Kurentovali zaenkrat še ne bomo, zato s Ptuja k bolj
aktualnemu vabilu. Infoshop z Metelkove za dvajseto uro
napoveduje indijski večer, tokrat bo na platnu dokumentarec na temo Kašmirja, naslovljen Waiting ... Ob filmu se bodo seveda odpirala zapletena vprašanja o politiki genocida, ki se odvija med Pakistanom in Indijo, vaša sogovornika pa bosta Gašper Kralj ter Marta Gregorčič, ki je o dogodku za poslušalce tudi strnila nekaj besed:Off podpisuje Luka, sledi pa Kultivator na temo nacionalne raziskave branja.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent


Komentarji
komentiraj >>