Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRIT-OFF rimske dopisnice STAne. (3706 bralcev)
Torek, 29. 1. 2008
luka.... dokumentarec o Vaclavu Havlu ...
... Velika Britanija trosi nasvete Pervezu Mušarafu ...
... slovenska diplomacija zaskrbljena ...
... nove sankcije za prekrške ...
... Podrli Velikega brata ...
BRITOF ob 7h

Poslanci bodo v okviru današnjega zasedanja državnega zbora opravili ponovno glasovanje o zakonu o pacientovih pravicah. Zakon je že prestal parlamentarni postopek, a so državni svetniki kot prvo dejanje novega mandata izglasovali veto nanj. Poleg tega bodo poslanci odločali tudi o usodi protitobačne novele, ki jo je vložila skupina poslancev. Radio Študent bo seveda z zanimanjem spremljal, kaj se bo spesnilo tokrat.

V Ljubljani se bo odločalo o petkovem dogovoru, po katerem bo dvig plač v gospodarstvu za lani skupno 4,7-odstoten, in preklicu stavke, napovedane s strani zasebnega sektorja, za 6. februar. V Solidarnosti so dogovor potrdili že v ponedeljek, danes pa naj bi ga po pričakovanjih potrdili tudi v ostalih sindikatih.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano končuje politična posvetovanja za rešitev vladne krize po odstopu premiera Romana Prodija. Opozicija zahteva predčasne volitve, Napolitano pa si na drugi strani želi prej spremembo volilnega sistema in tehnično vlado. Prodi je sicer že odklonil, da bi vodil takšno vlado. A ni vrag, da se ne bi našel kdo, ki bi se bil pripravljen zavihteti tudi na čelo takšnevlade.

Državni zbor naj bi ratificiral novo, reformno pogodbo Evropske unije, ki so jo voditelji držav članic sedemindvajseterice podpisali decembra lani. Poslanci bodo predtem obravnavali pobudo SNS za sklic refrenduma o tej pogodbi. Če bodo referendum podprli, kar je sicer malo verjetno, o ratifikaciji pogodbe ne bodo odločali.

BRITOF Ob 8h


Bivši češki predsednik Vaclav Havel je dovolil, da javnost pokuka v podrobnosti njegove viharne politične poti v dveurnem dokumentarcu, ki ga bodo v Pragi prvič predvajali ta četrtek. Film Državljan Havel sloni na 45 urah gradiva, ki ga je zbral Havlov prijatelj Pavel Koutecky. Dokumentarec pa nedvomno kaj kmalu zaide tudi k nam, zato samo brez panike – je rekel dobri vojak Švejk. Štefančič pa se bo zihr lotil tudi kake primerjave dokumentarca Državljan Havel, s filmom Državljan Kane. Predvidevamo, da mu bo uspelo zraven nekako pririniti še Busha mlajšega, Busha starejšega, Sadama, Irak in seveda Vietnam.

Odbor za zunanjo politiko hrvaškega sabora je podprl imenovanje dosedanjega hrvaškega veleposlanika v ZDA Nevena Jurico na položaj stalnega predstavnika Hrvaške v Varnostnem svetu ZN namesto Mirjane Mladineo, ki bo vodja hrvaške misije pri ZN v Ženevi. Hrvaška je letos začela dveletni mandat nestalne članice Varnostnega Sveta Združenih Narodov.

OD Hrvaške pa k Veliki Britaniji, ki je pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa pozvala, naj zagotovi, da bodo odložene volitve prihodnji mesec potekale brez incidentov. Stabilnost Pakistana je namreč ključnega pomena za celotno južno Azijo, se zavedajo Britanci. Kako se na soljenje pameti odziva Mušaraf, zaenkrat še ni znano.

EU pa je Srbiji ponudila podpis "začasnega političnega sporazuma" 7. februarja, ki ji "odpira vrata v EU", je povedal vodja slovenske diplomacije Rupsi. O ponudbi bodo odločili Srbi na volitvah 3. februarja, na katerih gre prav za to, ali bo šla Srbija po poti v EU ali kam drugam, se je odzval srbski zunanji minister Vuk Jeremić. Reklo, vse poti vodijo v Rim, pa tule verjetno nima česa iskati...BRITOF ob 9h

Koalicijska večina je odločila, da bo državni zbor tudi prvo branje zakona o ustanovitvi pokrajin opravil na potekajočem zasedanju konec tega tedna. Glede na izjave opozicije, ki se je enotno zavzela za umik zakona z dnevnega reda zasedanja, pa je usoda pokrajinske zakonodaje negotova. Smrk, smrkelj. Smrkci.

Slovenski diplomati so danes objavili izjavo, v kateri izražajo zaskrbljenost zaradi "profesionalne zavesti" nekaterih sodelavcev in se zavezujejo, da si bodo še naprej prizadevali za dober sloves svojega poklica in za ugled Slovenije. Pod izjavo se je podpisalo 339 slovenskih diplomatov. In ko smo že ravno pri diplomaciji – ni še jasno, kakšne sankcije bodo doletele predsednika Turka, ki je Janšo povabil na kavo. Premier namreč ni privrženec kofeinskih napitkov, kar je informacija, ki bi nedvomno morala biti zapisana v vsakem zvezčiču kvalitetnega diplomatka.

Poslanci parlamentarnega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje bodo po nujnem postopku obravnavali predlog novele zakona o prekrških, ki ga je vlada sprejela 17. januarja. Namen novele je predvsem zvišanje zgornje meje glob za prekrške, ki naj bi postala glavna sankcija za prekrške.

S predlogom zakona se zgornja meja globe za prekrške posamezniku zviša na 5000 evrov, za samostojnega podjetnika do 150.000 evrov, pravni osebi pa do 250.000 evrov. Če se pravna oseba šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, pa celo do 500.000 evrov. Naslednjič, ko bomo poročali o zneskih te višine, pa bo verjetno govora o loteriji.

Skupina protestnikov je nedavno vdrla v predčasno nameščeno hišo italijanskega Big Brotherja s prozornimi stenami, ki so jo na znamenitem rimskem mostu Milvio postavili, da bi javnost že pred začetkom oddaje spoznala tekmovalce. Napad se je zgodil med predvajanjem oddaje v živo, pred namestitvijo tekmovalcev v pravo hišo.

Gre za pripadnike desničarskega gibanja "Fiamma Tricolore", ki so želeli tako opozoriti na stanovanjsko problematiko v Rimu. V italijanski prestolnici je povpraševanje po stanovanjih veliko večje od ponudbe, cene nepremičnin pa so višje kot kjerkoli v Italiji. "Konec meseca te bo najemnina popeljala v smrt," so med drugim prepevali protestniki. In sporočilu najverjetneje pripeli še slogan – Big brother is watching you. Bi pa uhljem bilo precej bolj poetično slišati stavek – Big Brother s gonna pay your rent!

Britofe je zidala teta STAna, ki ji položnice seveda plačuje bankomat, kot zna povedati že prav vsak pamž.


Komentarji
komentiraj >>