Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF PROGRAM Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav je to novinar ... (4112 bralcev)
Petek, 8. 2. 2008
luka.... V češkem parlamentu prvi krog volitev novega predsednika države ...
... po odstopu predsedniškega kandidata Mitta Romneya republikanska nominacija po vsej verjetnosti Johnu McCainu ...
... Obrambni minister ZDA Robert Gates ponuja dopolnitev apela po dodatnih vojakih, ki naj bi jih ponudile članice NATA ...
... Bombni napad na baskovsko sodišče ...
... Mednarodni novinarski inštitut ostro obsoja vložitev obtožnic proti podpisnikom novinarske peticije ...


OFF NAPOVEDNIK

Da televizija ubija nekdaj povsem samoumevne težnje po lastnem razmišljanju, je znana stvar. Da tv-daljinci ubijajo tudi življenja, pa se učimo s pomočjo Avstralcev. No ja, ni vrag, da ni kakega posameznika s sveta pospravil na ta način, torej s tv-daljincem, že McGuywer v kateri izmed zdaj že legendarnih epizod te serije. A svojevrstna bolanijada, kot že rečeno, poteka V Avstraliji.

Tamkajšnja policija je bila menda v luksuznem golf parku prisiljena razglasiti urgentno stanje, ker se je nek pijani človecelj netreznega stanja, spomnil svojim sorojakom groziti, da jih bo z enim samim pritiskom na gumb TV daljinca poslal v zrak. Natančneje, grožnja je zajemala razstrelitev kar polovice mesta.

Pa so se policaji vendarle opogumili in možakarju - bojda smrtonosni – daljinec odvzeli. Sledile so seveda salve veselja nad podaljšanjem že praktično odvzetega življenja. Ti, ti pijanci! Izumitelji McGuywerja pa se sedaj tolčejo po glavi, ker ubijalskega orožja v obliki tv-pilota niso patentirali. Tako sedaj s tožbo ne bo nič.

Poslušate povsem trezni OFF program Radia Študent, ki pa v daljinca vseeno pravkar vgrajuje vse potrebne smrtonosne komponente!


... V češkem parlamentu prvi krog volitev novega predsednika države ...

... po odstopu predsedniškega kandidata Mitta Romneyja republikanska nominacija po vsej verjetnosti Johnu McCainu ...

... Obrambni minister ZDA Robert Gates ponuja dopolnitev apela po dodatnih vojakih, ki naj bi jih ponudile članice NATA ...

... Bombni napad na baskovsko sodišče ...

... Mednarodni novinarski inštitut ostro obsoja vložitev ovadb proti podpisnikom novinarske peticije ...


OFF PROGRAM

Češki parlament se sooča s prvim krogom volitev novega predsednika države. Za petletni mandat češkega vodje se potegujeta dosedanji predsednik Vaclav Klaus in češki emigrant, profesor ekonomije z univerze v Michiganu, J an Švejnar. Ocena medijev predvideva, da nobeden izmed njiju nima zagotovljene absolutne večine 141-ih glasov podpore, za zmago v prvem in drugem krogu volitev pa mora kandidat dobiti večino glasov tako med poslanci v predstavniškem domu kot med senatorji. Več možnosti za zmago pa se v tem trenutku vseeno napoveduje dosedanjemu predsedniku Klausu, sicer članu vladajoče Demokratske državljanske stranke.

Češko pa vpletamo tudi v nadaljevanje, z Ameriko sta namreč dosegli dogovor o vključitvi načrtovanega protiraketnega radarja v širši raketni obrambni sistem zveze NATO. Tako Ameriki preostane le še, da izpolni praške zahteve – med drugim uvedbo olajšav pri pridobivanju ameriških vizumov za češke državljane in olajšave pri poslovanju čeških podjetij v ZDA. Po izpolnitvi pogojev sledi postavitev predlaganega radarja, ki naj bi deloval v povezavi z desetimi prestreznimi raketami na Poljskem. Od zadeve se pričakuje, da bo zagotovila odgovor na morebitno grožnjo z napadom iz držav, kot je na primer Iran. Pričakovati gre torej, da Vojni svetov navdiha še ne bo zmanjkalo tako kmalu.

Po odstopu Mitta Romneyja od predsedniške kampanje, gre republikanska nominacija po vsej verjetnosti v roke ameriškega senatorja Johna McCaina, nekdanji guverner iz Arkansasa Mike Huckabee in kongresnik iz Texasa namreč za njim močno zaostajata. Romney se bo tako v boju za predsedniški položaj soočil z zmagovalcem z demokratske strani, ki bo - kot je že dalj časa znano - ali Hillary Clinton ali Barack Obama.

Še ena iz niza ameriških vesti. Obrambni minister Robert Gates se je za vse tiste članice zveze NATO, ki apelu po dodatnih vojakih za bojevanje proti talibanskemu uporu ne morejo ugoditi, domislil alternative. Po najnovejših navodilih lahko namreč vse tiste države, ki vojakov nimamo od kod vzeti, namesto slednjih pošljemo opremo – Gates ima v mislih prioritetno helikopterje - ali pa z lastno angažiranostjo sprostimo enote tistih držav, ki so pripravljene pomagati na jugu Afganistana, s tem da prevzamemo njihove naloge. Takšen je torej predlog, ki prihaja iz neformalnega zasedanja 26-ih obrambnih ministrov zveze NATO, ki poteka v litovski prestolnici. Ker pa se od dela umira, aktualno politična redakcija predlaga, da pošljemo kar opremo.

Čad po uporniških napadih na prestolnico N'Djameno uvaja policijsko uro, nanašajočo se na mrak. Tega naj bi upoštevali ne le prebivalci glavnega mesta, temveč tudi živeči v šestih provincah na jugu in vzhodu. Predsednik Idriss Deby medtem Evropsko unijo naproša naj v Čad čim prej pošlje večje število mirovnikov, ker da uporniške sile napovedujejo ponovno združevanje v bližini mesta Mongo, kar je 600 kilometrov vzhodno od prestolnice.

Baskovska separatistična organizacija ETA se je znova znašla na zatožni klopi, obtožuje se je namreč bombnega napada na sodišče v mestu Bergara, ki se sicer nahaja v Baskiji. Eksplozijo naj bi povzročil nahrbtnik z bombo, ki pa so ga varnostniki še pravočasno opazili in tako poslopje nemudoma spraznili. Odgovornosti za napad zaenkrat ne prevzema še nihče, kot že rečeno, pa se zadevo pripisuje ETI. Zoper vodilno trojico Etinega političnega krila Baskovske nacionalistične akcije pa je bila medtem s strani španskega sodnika Baltasarja Garzona že odrejena preiskava.

O odreditvi nove zakonske razprave, ki bi ponovno odprla vprašanje gradnje v bližini inkovskih znamenitosti, pa se v Peruju zaenkrat zgolj namiguje. Turistična prestolnica Cuzco je praktično na mrtvi točki, potem ko so jo ohromili tisoči demonstrantov proti predlaganemu zakonu, ki bi privatnim investitorjem gradnjo v bližini starodavnih znamenitosti precej olajšal. Zbrani protestniki so zato za 24 ur obkolili glavne ceste med Cuzcom in Machu Picchujem in s tem opozorili na bližajoče se siromašenje narodne dediščine.

Mednarodni novinarski inštitut, ki zajema globalno mrežo novinarjev iz več kot sto petindvajsetih držav, se kritično odziva na ovadbe, ki so jih Marjan Cerar in pet njegovih somišljenikov vložili proti podpisnikom Peticije proti cenzuri in političnim pritiskom na novinarje v Sloveniji. Inštitut sicer zaenkrat ne zavzema stališča glede same peticije, vendar pa poziva k temu, da se ovadbe proti podpisnikom nemudoma ovrže. Direktor Mednarodnega novinarskega inštituta, David Dadge, hkrati dodaja, da bi vlada morala demokracijo, kjer je omogočena odprta razprava, ne le dovoljevati, temveč celo vzpodbujati. Zakon, ki omogoča takšne ovadbe pa predrugačiti na način, da ponovna vložitev slednjih ne bo več možna, saj zakon, ki ščiti sloves države, v moderni družbi ne služi več svojemu namenu.

Čemu točno služi naslednja misija, še nismo uspeli povsem dognati, a smo jo kljub lastni zmedenosti pripravljeni pokriti. Na jordansko-izraelsko-palestinskem območju se je v preteklih dneh mudila delegacija predstavnikov miru, Evropske Unije, slovensko udeležbo pa sta zastopala poslanca Jožef Jerovšek in Franc Žnidaršič, slednji pa nam je eksotično popotovanje orisal takole:Off podpisuje Luka, sledi pa nova doza Kultivatorja, tokrat na temo dokaj razburkanega tedna za vladajočo koalicijo, kar pripravljata Boris in Erik.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent


Komentarji
komentiraj >>