Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SYNTHESIS: Live in Skopje (SJF, 2002) (3940 bralcev)
Sreda, 27. 2. 2008
zoranpV tokratnem koncertu RŠ se bomo spominjali. Spominjali se bomo ene mednarodno najbolj uspešnih in morda še toliko bolj obetavnih makedonskih skupin, ter srečanj z njo. Synthesis je bila v svoji dobrih deset let trajajoči karieri eden najboljših makedonskih izvoznih glasbenih artiklov, in ker je bila v mnogo čem tesno povezana tudi z glasbenim dogajanje v Sloveniji, smo jo pogosto srečevali; na koncertih, na snemanjih v Ljubljani, ali pa zgolj v stikih z njenimi člani, ob prepotovanjih na koncerte po Evropi

* V tokratnem koncertu RŠ se bomo spominjali. Spomnili vas bomo na eno mednarodno najbolj uspešnih makedonskih skupin, ki je morda obetala celo še več od tega, kar je dosegla, ter številnih srečanj z njo.
Skupina Synthesis je bila v svoji dobrih deset let trajajoči karieri eden najboljših makedonskih izvoznih glasbenih artiklov do zdaj. In ker je bila v mnogo čem tesno povezana tudi z glasbenim dogajanjem v Sloveniji, smo jo pogosto srečevali; na tukajšnjih koncertih, med njenimi snemanji v ljubljanskem studiu, ali pa zgolj v stikih z njenimi člani ob njihovih prepotovanjih Slovenije na koncerte po Evropi in ostalem svetu, ter ob njihovih nastopih na cenjenih tujih festivalih. Tako smo sproti spoznavali in dobro poznali njeno ustvarjanje, in prav zato se zdi, ko danes gledamo nanj, da je njen prvotni zagon, ki je dosegel vrhunec nekje med leti 1999 in 2003, obetal več, kot pa smo na koncu dobili. Posnetki, ki jih vsebuje njihov tretji album »Live in Skopje«, so nastali v tem obdobju. In z nostalgijo vam jih nocoj ponujamo v poslušanje.

Spomnimo se: DD Synthesis so nastali leta 1995. Pravzaprav jih je ustanovil Dragan Dautovski, takrat že uveljavljen poznavalec makedonske glasbene tradicije in igranja na tradicionalna makedonska glasbila, profesor in sploh šolan glasbenik, kot svoj projekt iz malo mlajših makedonskih glasbenikov, ki so sprejeli njegov koncept: sintezo tradicionalnih makedonskih tem, pesmi, ritmov in zvočnosti s sodobnimi aranžmaji in prijemi. Naslednje leto so posneli svoj prvi album brez naslova, ki je izšel na začetku leta 1997, in istega leta so ga že tudi promovirali v tujini; kje drugje kot v Sloveniji, na Drugi godbi, pa potem še v Izoli, pa v Bovcu in na Trnfestu. V Sloveniji so potem nastopali kar pogosto, v prvem obdobju vsako leto vsaj enkrat. Na Drugi godbi so nastopili drugič leta 2000, že v spremenjeni zasedbi, po odhodu staroste Dautovskega, ki ga je zamenjal mlajši Goce Dimovski, in potem, ko so v tej novi zasedbi že posneli in izdali svoj drugi album »Swinging Macedonia«. Pred tem so imeli leta 1999 obilno japonsko koncertno turnejo, leto 2001 pa je bilo zanje morda najbolj uspešno; predvsem, če gledamo na to po množici koncertov po Evropi in ostalem svetu. Igrali so na številnih priznanih evropskih festivalih, med njimi tudi v Mariboru na Lentu, ter bili prvič v ZDA in v Avstraliji. Po tako uspešnem letu so si konec decembra privoščili zaključni koncert v domačem Skopju, v tamkajšnji (vsaj tedaj še) največji in tudi najbolj prestižni dvorani Universalna hala. Leta 2003 so zadnjič nastopili v Sloveniji, v Cankarjevem domu. Bil je to za to glasbeno zvrst odličen koncert, in žal – kot kaže - prav eden zadnjih vrhuncev na njihovi glasbeni poti. Po dostopnih podatkih se je ta vsaj zaenkrat zaključila leta 2006. Pred tem so leta 2004 izdali že precej neizrazit in tudi neopažen album »Let Got Smite Him« - samo upati je, da se jim ni maščeval prav njegov naslov! – in ga do februarja 2006, ko so zaključili svojo drugo avstralsko turnejo, precej neintenzivno promoviral predvsem po domovini, primerjalno s prejšnjim obdobjem pa opazno šibkeje v tujini. Pač pa so se doma poizkusili v nekaterih stranskih projektih, kot da so iskali nek zasilni izhod za nadaljevanje kariere. Tako so npr. izvedli koncert z orkestrom Makedonske filharmonije in pa stadionski koncert s Tošem Proeskim. Ni se posebej obneslo. Kakor koli že: dobrih deset let njihovega delovanja je navrglo štiri albume, nastopanja po vsem svetu, in najmanj osem koncertov v teh krajih. Tale bo deveti, čeprav z zamudo in čeprav radijsko »fake«.

»Live in Skopje« je primerjalno z njihovimi koncerti, ki smo jih slišali – še posebej s tistim v Cankarjevem domu pred skoraj natančno petimi leti, t. j. 6. marca 2003 – precej bolj komoren. Le posamezne skladbo izvede vsa skupina, vokalni del je potisnjen na stran, vrstijo se predvsem instrumentali, dvakrat tudi samo v duetu, pa v triu, ipd.. Koncert se prične s klavirsko improvizacijo ob spremljavi tambure in tarabuke, repertoar pa je enakomerno sestavljen iz avtorskih skladb in priredb makedonskih ljudskih pesmi. Izmed devetih skladb jih je šest istih kot na albumu »Swinging Macedonia«; kar ne čudi, saj je bila obilna koncertna turneja, katere zaključek je bil ta nastop v domačem Skopju, namenjena prav promociji leto prej izdanega albuma. Devetim na koncertu posnetim skladbam je na albumu dodana še deseta studijska.

pripravil Zoran PistotnikKomentarji
komentiraj >>